DVD: Across the universe

Media door Saar

Dat één plus één niet altijd twee is, soms zelfs eerder een zielige nul, bewijst de film-musical Across the Universe. Een romantisch drama, gevuld met de mooiste Beatle-tunes, die iedereen zal herkennen en automatisch meehumt. Al moet gezegd worden dat de film ook prima te volgen is voor wie de sixties niet persoonlijk heeft meegemaakt of compleet onbekend is met het materiaal van de vier Engelse muzikanten. De constante verwijzingen naar de lyrics, zoals de hoofdrolspelers die (Hey) Jude, Lucy (in the sky with diamonds), (Dear) Prudence 'came through the badroom window' en (Sexy) Sadie heten, zullen je dan echter ontgaan. Verder komen we, tussen de psychedelische beelden door, gastoptredens tegen van wereldverbeteraar Bono in de vorm van Dr. Robert, Joe Cocker in de vorm van een bedelaar en Eddie Izzard als Mr. Kite. Across the Universe lijkt gemaakt onder invloed. Waarvan? Een grote liefde voor Beatles-muziek, een berg joints en als toetje wat ferme paddo's. Zelfs wanneer je niets verwacht, valt deze film jammer genoeg best tegen.

What's the story?
De jonge dokwerker Jude vertrekt eind jaren zestig van Liverpool naar Amerika om zijn vader te ontmoeten, die hij nooit gekend heeft. De ontmoeting valt wat tegen, gelukkig komt Jude de gesjeesde student Max tegen. Samen vertrekken ze naar New York, waar ze gaan wonen bij de opkomende rockzangeres Sadie. Max' zusje Lucy, die net haar vriendje heeft verloren in de Vietnamoorlog, trekt bij de jongens in en het duurt niet lang of zij en Jude worden smoorverliefd. Ze hebben een prima tijd in de grote stad, totdat Max wordt opgeroepen voor het leger en Lucy helemaal opgaat in de anti-oorlogsbeweging.

Bijzonder aan de film?
Across the Universe is een musical. De acteurs tonen hun gevoelens door composities van The Beatles te zingen. De verschillende personages zijn vernoemd naar figuren uit liedjes van The Beatles.

Leuke quotes?
Sergeant in het leger: Is there any reason you shouldn't be in this man's Army?
Max: I'm a cross-dressing homosexual pacifist with a spot on my lung.
Sergeant: As long as you don't have flat feet.
Dr. Robert: We're navigators, we're aviators, eatin' taters, masturbatin' alligators, bombardiers, we got no fears, won't shed no tears, we're pushin' the frontiers of transcendental perception.

Hélemaal negatief over Across the Universe willen we niet zijn, om een positieve noot toe te voegen: de opgedoekte nummers blijven lekker hangen, het accent van Jude is simpelgezegd heerlijk en je Beatles-repertoirekennis wordt flink opgefrist. Verder lach je je krom tijdens Max zijn keuring voor het leger en is het erg leuk om verwijzingen naar lyrics te ontdekken.
Minder geslaagd zijn de wazige beelden, vooral in het middelste gedeelte omtrent Prudence en het circus. Ook het ontbreken van een logische verhaallijn, de film is eerder een rijgsnoer van videoclips, vergroot het kijkplezier niet. Verder is het jammer dat de film zo lang duurt. Tijdens de liedjes moet je de neiging om door te spoelen soms onderdrukken, terwijl deze júist de toegevoegde waarde zouden moeten zijn. Less is, wat betreft het aantal gebruikte songs, dus echt more.

Eindoordeel?
Als film een wazig 'geheel', als losse scènes het bekijken best wel waard.

Tip?
Steek zelf ook een goede joint op en verlies je vervolgens in een andere, kleurrijke dimensie, koop de soundtrack óf zet gewoon lekker je oude elpee's op...

Across the Universe
Regie: Julie Taymor
EAN: 8712609596069
Prijs: 19,99