Review: The Dark Knight

Media door Redactie Ze.nl

Die kans is inderdaad zeer groot. Vanaf het begin van de film wordt je in het verhaal gezogen. Vooral de camerastandpunten zorgen ervoor dat de beginscène, een bankoverval gepleegd door The Joker en zijn handlangers, van het scherm spat. In vogelperspectief vlieg je als kijker over en tussen wolkenkrabbers en met een gigantische vaart land je op een richeltje om vervolgens met de clownachtige bandieten mee te worden genomen in hun jacht naar het grote geld.

Gotham City wordt geteisterd door criminelen. Verschillende bendes strijden tegen elkaar wat zorgt voor een complete anarchie. De komst van The Joker (Heath Ledger) maakt het er niet makkelijker op om de stad onder controle te houden. Hij heeft geen regels, zet burgers tegen elkaar op en is ronduit psychopatisch. Batman (Christian Bale) doet zijn best om met zijn nieuwe, goedzittende outfit en de hipste snufjes als een duistere James Bond met de criminelen af te rekenen. Samen met luitenant Jim Gordon (Gary Oldman) en openbaar aanklager Harvey Dent (Aaron Eckhart) maakt Batman een plan om de georganiseerde midaad aan te pakken. Het wordt hem echter steeds duidelijker dat de burgers zijn daden wel op prijs stellen, maar het liefst letterlijk en figuurlijk een gezicht bij hun held willen zien. Harvey Dent lijkt de geschikte kandidaat om de heldenstatus van Batman over te nemen...

Naast de  lovende uitingen over de gedoodverfde kaskraker was er ook een aantal punten van kritiek. De  manier waarop het succes van The Dark Knight vooraf werd gegarandeerd na het overlijden van de acteur die de rol van The Joker op zich heeft genomen, wordt door enkelen gezien als het uitbaten van wijlen Heath Ledger. Dat deze treurige gebeurtenis ter sprake is gekomen in verschillende media is geen wonder, maar daarmee is voorbijgegaan aan de talenten van Heath. De rol van The Joker heeft hij opmerkelijk goed vertolkt. The Joker heeft in The Dark Knight een iets ander karakter dan we gewend zijn. Hij is wat minder karikaturaal, iets meer een freak en een tikkeltje vunzig... wat hem absoluut enger maakt.

Christian Bale, mijn persoonlijke favoriet, zet Batman zeer krachtig neer: vermomd als The Dark Knight is hij de sterke, heldhaftige redder in nood; als Bruce Wayne, waarin hij een figuurlijk masker draagt, is hij de extravagante, rijke zakenman; wanneer Bruce echter in de hypermoderne Batcave met zijn Alfred en Fox plannen bekokstooft, is hij zichzelf: een gevoelige, niet overdreven sexy maar zeker aantrekkelijke man. Batman is hierdoor stoerder dan Spiderman en menselijker dan Superman. Hij heeft namelijk geen buitenzinnige krachten, maar maakt gebruik van zijn eigen spierbundels en uiteraard de technische creaties van Fox.

Deze tweeënhalf uur durende film is niet geschikt voor kinderen onder de zestien jaar en dat is begrijpelijk. De actie en het geweld zijn weliswaar niet buitensporig, maar de film heeft wel een zeer grimmige sfeer. Anders dan Spiderman is The Dark Knight erg donker en het karakter van The Joker maakt dat gevoel compleet. Neem dus niet je kinderen mee, maar ga absoluut wel met je eigen held deze film bekijken!

Vanaf donderdag 24 juli is The Dark Knight in alle Nederlandse bioscopen te zien.