Interview: Edie Pijpers

Media door Saar

Al blijft er nog veel om over te dromen...

Edie woont al zo'n tien jaar in de Verenigde Staten. Wanneer we haar spreken is ze toevallig nét verhuisd van Nashville naar New York
"Deze stad is zo anders, heel cool! Mijn voorkeur gaat momenteel uit naar het leven in Amerika, ik ben gewend geraakt aan de levensstijl daar. Naar mijn idee zijn Amerikanen opener en relaxter dan Nederlanders. Ik heb het gevoel dat je in Amerika makkelijker wordt opgenomen als buitenlander of -staander, al zal het feit dat ik blank en redelijk succesvol ben vast invloed hebben. Misschien is het een standaardopmerking, maar in Nederland zijn de mensen toch wat betuttelender. Meer veroordelend misschien? Daar staat tegenover dat je in Nederland uiteindelijk wel betere kansen hebt, alles is eerlijker verdeeld. In Amerika moet men zelf harder vechten: op het vlak van educatie en zorg valt nog erg veel te behalen. Mijn vriend, we zijn nu zo'n drie jaar samen, is erg actief rondom de politiek en heeft campagne gevoerd voor Barack Obama. Op deze manier ben ik erg betrokken bij wat er zoal gebeurt in de politiek, ook al mag ik niet stemmen in de Verenigde Staten. We hebben echt acht jaar een slechte regering gehad. Bush heeft veel dingen niet goed gedaan. Ik zie ernaaruit dat dit verandert binnenkort."

Home. Where the heart is...
"Onderweg zijn is spannend: je voelt je heel los en vrij. Dat is een heerlijk gevoel, voor een weekje ofzo. Maar uiteindelijk ben ik het liefste lekker thuis bezig met muziek en schilderen. Het zwaarst aan het touren is dat je geen eigen ritme hebt. Ik ben niet erg materialistisch, maar ik mis dan toch mijn schilderspullen. Onderweg heb je sterk het gevoel dat je geleefd wordt, je hebt totaal geen controle over de invulling van je dagen. Tijdens een lange tour hang je er maar wat bij. Gelukkig zijn de afstanden in Nederland klein en kun je na een optreden weer lekker naar huis. Ik reis zo'n twee a drie keer per jaar naar Nederland, al komen mijn zus en moeder ook af en toe naar Amerika. Ik ben vandaag bij mijn zus en zie haar baby'tje, dat vorige week geboren is, nu voor het eerst!"

Back in town
"Er zijn een paar dingen die ik, heel cliché misschien, altijd even doe wanneer ik weer in Nederland ben. Er zijn toch dingen die je enkel hier hebt of doet. Zo móet ik altijd even koekkruimels halen op de markt. Ik ben dol op stroopwafels en die krijg je elders gewoon niet. Wat ik vooral mis? Allereerst natuurlijk mijn familie en vrienden. Dat je gewoon eventjes bij elkaar kunt aanwippen. Of een lekker bakje Hollandse koffie, een stuk fietsen en de basis dingen als het doen van je boodschappen op de markt. Daar staat dan weer tegenover dat je in New York veel meer mogelijkheden hebt op andere gebieden. Ook is het erg prettig dat je op zondagavond nog even naar de supermarkt kunt gaan. Het Engels voelt voor mij heel eigen; het is een directe taal. Kort, bondig en sterk, dit past goed bij de popmuziek. Al is het ook erg leuk om in het Frans te zingen. Ik heb wel eens een tekst in het Nederlands geschreven, maar dit heeft nog nooit iemand gehoord. Dat is ook zó anders, het is dan wel mijn moedertaal maar Engels voelt in het zingen een stuk dichterbij."

The future belongs to those who believe in their dreams...
"Ik wil nog zóveel! Shows doen, blijven schrijven, albums opnemen, een gezinnetje stichten, wie weet ooit twee huisjes hebben: een in Amerika en een in Nederland. Ook zou ik érg graag een kinderboek illustreren. Verder hoop ik meer bekendheid te krijgen in Nederland, zodat ik meer opties krijg om te spelen. Paradiso lijkt mij helemaal te gek. Ik heb verder niet echt een land in mijn hoofd waar ik zou willen doorbreken, maar mocht ik een tour kunnen doen in China, dan zeg ik geen nee hoor! Verder probeer ik nu in New York te beginnen met het doen van shows. Ik pak kansen met twee handen aan. Ik ben van plan in de herfst of de winter weer door Nederland te touren, momenteel ben ik hier voor publiciteit rondom mijn album. Interviews, een radio-optreden..."

Het leven als leerschool
"Ik ben nooit opgeleid tot artiest, als zoiets al bestaat. Wel heb ik veel geleerd van de mensen om mij heen. Mijn eerste drie albums zijn uitgebracht in eigen beheer en heb ik samen met iemand geschreven. Ook heb ik destijds geleerd hoe je zelf nummers opneemt, ideaal en hartstikke leuk! Schrijven is voor mij heel natuurlijk, ik keer naar binnen toe en laat mezelf gaan. Meestal begin ik gewoon wat te spelen of neurie ik wat en komt er ineens een zin of melodielijn opzetten. Andersom heb ik ook wel eens zomaar een refrein in mijn hoofd en bouw ik daar juist weer iets omheen. Inspiratie vind ik vooral in mijn leven, mijn eigen gevoelens en gedachten of een interessant onderwerp dat mij aanspreekt. De afgelopen tijd ben ik veel bezig met schilderen, ik doorloop echt fases waarin ik de ene keer sterker met muziek bezig ben, de andere keer juist meer getrokken word door andere vormen van kunst. Met muziek ben ik pas begonnen rond mijn twintigste, tekenen heb ik altijd al gedaan. Maar dit wordt vaak ook meer gestimuleerd van buitenaf dan muziek. Het lijkt mij een uitdaging om eens een nummer te schrijven in de derde persoon, een verhaaltje. Ja, dat zou ik graag eens doen. Verder zou het een droom zijn om samen te werken met Martin Gore van Depeche Mode.  Een Nederlandse artiest zou ik zo 1-2-3 niet weten, maar een samenwerking met DJ Harvey of Tori Amos? Als dat eens zou kunnen!"

Back in the days
"Ik heb zo'n zeven maanden als model gewerkt in Parijs. Daar heb ik vooral commerciële shoots gedaan voor kledingmerken, warenhuizen, catalogi en enkele merken als Volvo, Le Coq Sportif en Kookai. De modellenwereld is heel anders dan het muzikantenbestaan, al ben je bij allebei bezig met een performance. Als muzikant kun je zelf kiezen wat je wilt, met wie je speelt en bij welk label je tekent. Ook bouw je andere relaties op. Zo vind ik het erg leuk om, wanneer ik een shoot heb voor een albumhoes, samen te werken met een fotograaf die ik goed ken. Je bent dan een stuk persoonlijker bezig en krijgt echt een band met elkaar. Voor mij hoeft het niet zo anoniem en eenmalig."

Zorg dat Edie geen onbekende blijft, surf naar www.ediemusic.com en bouw een band op met deze wereldse dame! Geniet van haar eerdere albums: Shades (2004), NU (2004) en Realities (2007); laat je vervolgens gaan met haar nieuwe cd Songs (2008): Een heerlijke mix van sterke popsongs, Franse chansons en als toppunt een prettige cover van het nummer When doves cry van Prince. Edie blijft graag in contact met haar fans, kijk dus zeker eens op http://www.myspace.com/ediep.

Songs
Edie
EAN: 8716093013231
Prijs: 18,99 euro