Dirty Dancing: 'Baby'

Media door Redactie Ze.nl

Jette Carolijn van den Berg speelt de rol van Frances 'Baby' Houseman. Frances wordt door haar vader 'Baby' genoemd, omdat ze zijn kleine meisje is. Ze is heel volwassen voor haar leeftijd en een lief en bezorgd type. Doordat ze in contact komt met Johnny ontdekt ze Dirty Dancing en wil dit ook leren. Ze leert niet alleen te dansen, maar ook om lief te hebben.

Je bent genomineerd voor een Musical Award, ben je al een beetje aan het idee gewend?
"Ja, maar ik merk wel dat ik anders op het toneel sta, je bent er toch onbewust mee bezig. Het geeft echt een nieuwe boost! Dit is mijn eerste grote rol en om dan gelijk een nominatie te ontvangen, dat is toch wel een aanmoediging van: hé, je bent op de goede weg!"

We hebben begrepen dat je én danst én schrijft én acteert, een echt multi-talent dus. Wat is nu echt je grote passie?
"Op dit moment ligt mijn passie bij het acteren. Ik kan nog zoveel ontdekken en groeien op dat gebied. Het lijkt me geweldig om in de toekomst in een film te spelen, bijvoorbeeld in een kostuumdrama. Wat ik zo leuk vind aan film is dat je iets heel klein kan spelen, dat een blik of een handgebaar soms al genoeg is. Bij Dirty Dancing moet toch 1500 man kunnen zien dat je verdrietig bent, dus dan red je het niet met een klein traantje. Dat contrast lijkt me heel leuk om te ervaren."

Hoe heb je het grote succes van de film Dirty Dancing destijds ervaren?
"Ik zat op de lagere school toen de film uitkwam en dat was gelijk een hit in de klas. Ik was er zelf ook helemaal weg van. Ik had zelfs het bandje en was uren bezig in mijn kamer met het verzinnen van jazzballetdansjes op de muziek. Een echte fan dus!"

Je speelt de rol van 'Baby'; een lief, stil, beetje naïef meisje. Zie jij jezelf in haar terug, lijk je op haar?
"Ik herken de ontwikkeling die zij doormaakt. Baby is aan het begin van de show een beetje een boekenwurm en in zichzelf gekeerd, maar naarmate het verhaal vordert, maakt ze een verandering mee. Ze komt in aanraking met dansen, passie en liefde, ze breekt zich los van haar vader. En verandert in een zelfstandige vrouw die ook nog eens waanzinnig kan dansen!
Die ontwikkeling heb ik ook doorgemaakt, ik was vroeger best rustig en een beetje een 'studie-nerd'. Later kwam ik in aanraking met theater en nu sta ik zelf ook op de planken, dus wat dat betreft herken ik me wel in Baby."

En nu een wat persoonlijkere vraag: Heb je een vriendje en zo ja, kun je daar een beetje mee Dirty Dancen?
"Ja, ik heb een vriendje, maar ik dans eigenlijk niet zo vaak met hem. Ik vind het ook niet zo belangrijk dat een man goed kan dansen. Ik ben zelf dol op aan-de-bar-hangen, dus ik vind het veel belangrijker dat hij dat goed kan!"

Je moet best intiem samenwerken met Martin (Johnny), hoe ervaar je dit? En wat vind je vriendje hiervan?
"Ik heb ontzettend geluk dat ik een tegenspeler heb waar het ontzettend mee klikt. De eerste keer dat we elkaar zagen konden we het al gelijk super goed met elkaar vinden. Daarom vind ik het helemaal niet erg om intiem met hem te zijn. En over mijn vriendje hoef ik me al helemaal geen zorgen te maken, hij en Martin kunnen geweldig met elkaar overweg. Die twee zitten af en toe zo met elkaar te kletsen, dat ik denk Hallo, ik ben er ook nog!"

De lift in de laatste scène is natuurlijk het hoogtepunt van de show. Duurde het lang voordat jullie 'm onder de knie hadden?
"De eerste keer dat ik Martin zag, hebben we de lift gelijk gedaan en dat ging in één keer goed. Het was voor mij heel belangrijk dat ik hem vertrouwde en dat deed ik eigenlijk al. En als je elkaar vertrouwt, dan lukt 'ie gewoon (don't try this at home)!"

Wil jij deze prachtige voorstelling vol passie, liefde en natuurlijk veel dirty dancing ook gaan bekijken in het Beatrix Theater in Utrecht? Kijk dan snel voor meer informatie op www.musicals.nl!


Foto: Roy Beusker