Luisterboeken in opkomst

Media door Saar

'Het oor wil immers ook wat...' Maar wees niet gevreesd, het luisterboek is al een tijd in opkomst. Ze.nl test, vergelijkt en tipt!

Blauwe plekken - Anke de Vries
We zijn vast allemaal wel bekend met het verhaal van Judith: een stil en teruggetrokken meisje dat het haar moeder zo goed mogelijk naar haar zin probeert te maken. Maar wat ze ook doet, haar moeder verliest vaak haar controle en slaat Judith dan. Zo erg, dat Judith haar blauwe plekken met moeite kan verbergen...
Het boek wordt door menigeen verslonden, is een ware 'boekverslag'-topper en werd in 1993 bekroond door de Nederlandse Kinderjury. Vroeger was het 'stiekem onder de dekens lezen', om zo snel mogelijk te ontdekken hoe het verder zal gaan met Judith; nu luisteren we naar de stem van Linda van Dijck.

Oordeel?
Een aangrijpend verhaal dat zorgt voor tranen in je ogen en het besef dat niet iedereen een makkelijke jeugd heeft, hoe onzichtbaar het ongeluk vaak ook is. Blauwe plekken is een verhaal om je compleet in te verliezen, indrukwekkend, sterk en tijdloos. Vooral geschikt voor de jongere luisteraar.

Blauwe plekken
Anke de Vries

ISBN: 9061120349
Prijs: 16,95 euro
Uitgeverij: Karakter Uitgevers B.V.


Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht - Mark Haddon
Christopher, 15 jaar oud, is autistisch. Hij heeft moeite met emoties en onoverzichtelijke situaties, maar is een kei in logica en wiskunde. Wanneer blijkt dat de hond van de buurvrouw is vermoord, start hij een speurtocht die zijn leven op zijn kop zal zetten. Het verhaal wordt verteld vanuit Christophers belevingswereld, welke compleet logisch lijkt. Wanneer je echter vanuit een ander perspectief kijkt, zul je merken dat wat hij doet helemaal zo vanzelfsprekend niet is. Jeroen Willems geeft de luisteraar een boeiende blik op de wereld, door de ogen van een autist.

Oordeel?
Christophers zoektocht is zeker niet enkel geschikt voor jongeren, ook voor volwassen is het verhaal boeiend van begin tot eind. Jeroen Willems heeft een erg prettige stem om naar te luisteren, hij vertelt erg levendig en sleept je compleet mee in het verhaal. Een echte aanrader voor tijdens de afwas, het strijken of met je benen hoog op de bank!

Het wonderbaarlijke voorvan met de hond in de nacht
Mark Haddon

ISBN: 9025425275
Prijs: 19,90 euro
Uitgeverij: Contact


De scheepsjongens van Bontekoe -  Johan Fabricius
Hajo heeft een grote droom: hij wil, net zoals zijn vader, stuurman worden op een VOC-schip. Hij doet er dan ook alles aan om aan boord te komen bij de beroemde schipper Bontekoe. En dat lukt hem nog ook. Samen met zijn vrienden Padde en Rolf gaat hij aan boord, maar drie maanden op een schip blijkt geen pretje. Gevaren dreigen overal: ziektes als scheurbuik, heftige stormen en zelfs schipbreuk liggen op de loer. Vorig jaar trok het spannende verhaal volle zalen in de bioscoop, onlangs verscheen deze speciale titel als luisterboek. Het klassieke werk van Johan Fabricius, in de hertaalde versie, bestaat uit maar liefst 14 cd's en wordt voorgelezen door Erik van Muiswinkel.

Oordeel?
Het is een bijzondere gedachte dat al zoveel generaties vol spanning de avonturen van deze drie vrienden gevolgd hebben; het oorspronkelijke boek stamt uit 1924. Moed, vriendschap, trouw en verraad; ze zijn van alle tijden. Geniet van dit verhaal, dat blijft boeien en gevuld is met prachtige zinnen als: 'Pak je weg, galgebrok! Ik heb zo juist een en ander over je gehoord! 't Is fraai, hoor!' of 'Wees genadig voor mijn schuit'.

De scheepsjongens van Bontekoe
Johan Fabricius

ISBN: 9025851932
Prijs: 29,99 euro
Uitgeverij: Leopold B.V.

Long distance - Hiekelien van den Herik
Van een heel andere, actievere, orde is het hoorspel dat de jonge theatermaakster Hiekelien van den Herik  tijdens haar laatste studiejaar ontwikkelde. 'Long Distance', een korte telefoonthriller, gaat over een man die verrast wordt als hij zijn voicemail wil afluisteren, terwijl hij voor zijn werk aan de andere kant van de wereld zit. Een onbekende vrouw neemt de telefoon op. Zij zit in zijn huis en wil daar niet weg; ze ontwijkt alle vragen die haar gesteld worden of antwoordt kundig met een tegenvraag. Er ontstaat een bijzondere telefonische relatie, met onherstelbare gevolgen. In deze 'luisterfilm' ontdek je vanalles over de hoofdrolspelers Leo (vertolkt door Rene van Asten) en Maartje (ingesproken door Katja Schuurman), maar ook over Leo's vrouw die er met de kinderen vandoor is en zijn collega Bram.

Oordeel?
Een hoorspel, het klinkt misschien wat ouderwets. Na het luisteren van 'Long Distance' schaaf je deze mening echter snel bij. Dit is een heerlijk meeleef-verhaal; van goede kwaliteit en een perfecte lengte voor dat treinritje richting... waar dan ook. Hiervoor ga je graag richting 'bestemming onbekend'. Nog een keer! De vertolking zorgt ervoor dat je op het puntje van je stoel zit; Katja Schuurman zuigt je als het ware het verhaal in. Ze speelt spelletjes met Leo, zaait twijfel in zijn hoofd en weet de juiste spanning op te bouwen. Ze.nl raadt dit hoorspel van harte aan, kijk zeker eens op www.hoorspelfabriek.nl voor dit of een ander meesterwerkje!

Long distance
Hiekelien van den Herik

ISBN: 9077858237
Prijs: 19,95 euro
Uitgeverij: HoorSpelFabriek