Richard Pelzer - Mijn moeders prooi

Media door Marieke_B

Richard groeide op in een gezin met vijf jongens. Van buiten leek het een heel normaal gezin waarbij de vader geld binnen bracht met zijn baan als brandweerman. Zelf vonden de jongens ook dat hun gezin heel normaal was; ze waren immers niet anders gewend. Helaas was het leven dat zij leidden bepaald niet normaal, het was zelfs bizar te noemen. Richards moeder heeft van jongs af aan het hele gezin geterroriseerd. Ze richtte haar woede als eerst op de oudste zoon, maar die vluchtte zo snel mogelijk het leger in. Daarna was de volgende aan de beurt. Toen hij op het randje van leven en dood bungelde, is hij op tijd door de autoriteiten uit huis weggehaald. En toen was het de beurt aan Richard.

Tot zijn 16e is Richard zowel lichamelijk als geestelijk zwaar mishandeld door zijn moeder. De buren wisten ervan, maar deden niets. Vanaf zijn vijftiende zocht Richard zijn toevlucht in drank en drugs, in extreme hoeveelheden en onmogelijke combinaties. Alles om maar weg te vluchten uit de werkelijkheid van alledag. Na een verhuizing naar een heel andere staat en woonplaats waar hij niemand kende, maakte hij zichzelf nog meer kapot. Herhaaldelijk probeert Richard zelfmoord te plegen.

Een ontmoeting met een familie in de buurt doet Richard toch een beetje hoop geven. Hij ziet dat het ook heel anders kan en hoe het er in een normaal gezin aan toe zou moeten gaan. Het gezin accepteert hem en neemt hem op als een eigen zoon. Ondanks alle terugslagen en hoe vaak hij hen ook moet teleurstellen, ze verliezen nooit het vertrouwen in hem. Uiteindelijk zal dit zijn redding zijn.

'Mijn moeders prooi' is een ontzettend heftig verhaal. Zeer gedetailleerd wordt beschreven hoe akelig en afschuwelijk het leven van Richard is en vooral wat het met hem doet. Hoe hij het allemaal niet meer weet en verdwaald raakt tijdens een helse zoektocht naar zichzelf. Over de mensen die hij ontmoet; mensen die hem verder de afgrond induwen maar ook die mooie mensen die hem niet laten vallen en hem helpen vooruit te kijken. En vooral het verleden te laten rusten.

Dit boek is ontzettend eerlijk en aangrijpend. Vol afgrijzen beleef je de mishandelingen en de zelfdestructieve gevoelens. Maar ook de verwarring; waarom kun je nog steeds houden van iemand die jou zo kapot maakt? Omdat het je moeder is. En van je moeder wil je gewoon dat ze van je houdt en je beschermt tegen alles wat jou kwaad kan doen.

Mijn moeders prooi
Richard Pelzer

ISBN: 97844320329
Prijs: 15,00 euro
Uitgeverij: The House of Books