Review: The Spiderwick Chronicles

Media door Marieke_B

Het verhaal draait om de familie Grace (in het Nederlands vertaald als familie Sier) die verhuist van de grote stad New York naar een afgelegen en vervallen landgoed, waar hun oudoom Arthur Spiderwick en zijn dochter (hun tante) Lucinda ooit woonden. De kinderen vinden de verhuizing maar niks, maar proberen er het beste van te maken. Dochter Mallory is druk met haar schermkunst, Simon is het rustigst, erg leergierig en legt zich gemakkelijker bij de situatie neer dan zijn avontuurlijke en opstandige tweelingbroer Jared (beiden gespeeld door Freddie Highmore).

Jared gaat op ontdekkingstocht als hij merkt dat er eigenaardige dingen gebeuren in het mysterieuze huis. Hij vindt een vreemd uitziend boek, geschreven door zijn oudoom: Arthur Spiderwick's Veldgids voor de Wonderbaarlijke Wereld Om Ons Heen. Een waarschuwingsbriefje op de voorkant weerhoudt Jared er niet van het te openen. Als dat gebeurt, onthult en ontketent het een wereld rondom landgoed Spiderwick, die bevolkt wordt door vreemde, wonderbaarlijke en enge wezens: het huis-aardmannetje Thimbletack (Duimeldop), een sluwe maar vriendelijke groezel Hogsqueal (Zwijnekrijt), een troep gevaarlijke gruzels en de mooie en geheimzinnige elven en luchtelfjes. Alleen degene die door een magische steen kijkt of door een slonzige groezel in zijn oog wordt gespuugd, kan deze wezens zien.

Maar het is de geslepen, slechte oger Mulgarath (Mulgaraat) die het grootste gevaar vormt. De kinderen gaan beseffen dat de Veldgids niet alleen een product is van hun ooms verbeelding, maar ook de sleutel tot al die fantastische wezens die ze ontmoeten, en dat hij enorme krachten geeft aan degene die zijn geheimen doorgrondt. En Mulgarath wil hem ten koste van alles in handen krijgen. Zal het Jared, Simon en Mallory lukken het belangrijke boek uit zijn handen te houden? Wanneer de familie de strijd aangaat, is dat niet alleen een test voor henzelf, maar moeten ze ook hun familieconflicten overwinnen.

Wat twijfelachtig bezocht ik deze film, maar hij had me al snel in zijn greep. Mede door de bijzondere IMAX-versie die in Pathé ArenA in Amsterdam draait, zat ik er helemaal in. De sfeervolle muziek, de mooie effecten, het fascinerende huis, de aparte wezens... Allemaal even prachtig! Noemenswaardig is ook het sterk staaltje acteerwerk van de 15-jarige Freddie Highmore (o.a. bekend van Charlie and the Chocolate Factory) die een briljante dubbelrol heeft als Jared én Simon. Die karakters zijn zó verschillend, maar hij zet ze beide even geloofwaardig neer.

De film is gebaseerd op de Amerikaanse best-seller The Spiderwick Chronicles, geschreven door Tony DiTerlizzi en Holly Black. Oorspronkelijk een kinderboek, maar de verfilming zou ik zo niet willen typeren. De magische wezens zijn voor kinderen waarschijnlijk erg eng en de situaties waarin de personages verzeild raken, toch wel heel spannend. Natuurlijk vind je wel een diepere boodschap: in sommige situaties kun je bouwen op krachten die je nooit gedacht had te hebben, zowel individueel als met je familie.

The Spiderwick Chronicles gaat je fantasie te boven!

Vanaf 6 maart is deze film als IMAX te zien en vanaf 13 maart in de gewone bioscopen. Er is ook een Nederlands gesproken versie.