Maleisië schrapt teksten Lady Gaga

Celebs door Ze.nl
Lady Gaga zingt in Born This Way over de acceptatie van alle soorten mensen, of ze nu homo, biseksueel of transseksueel zijn. De zin waar het om gaat is: "No matter gay, straight or bi, lesbian, transgendered life, I'm on the right track, baby." In Maleisië gaan deze teksten te ver, dus verbiedt de regering nu het draaien van de versie met de originele tekst. Radiostations zijn creatief geweest en hebben het lied bewerkt tot een versie die wel goedgekeurd is. Als ze toch het origineel van het nummer draaien, riskeren ze een boete van zestienduizend dollar.

Volgens AMP Radio, een groot radiostation met acht verschillende radiozenders, verbiedt de overheid teksten of liedjes die 'de goede smaak aantasten of aanstootgevend zijn'. Een woordvoerder vertelt: "De songtekst van Born This Way kan als aanstootgevend opgevat worden, als je kijkt naar de sociale en religieuze opvattingen van het land." Dit komt omdat er in Maleisië overwegend moslims wonen.

Hoewel de actie van de verschillende radiostations een oplossing lijkt waar iedereen zich in zou moeten kunnen vinden, is er al wel kritiek op gekomen. Een woordvoerder van een anti-discriminatiebeweging ('Sexuality Independence') zegt dat de bewerkte versie niet meer de originele boodschap van het lied bevat. "Lady Gaga wilde iedereen een bepaalde boodschap meegeven. Hoe durven ze om het lied te draaien, zonder de tekst die rechtstreeks uit haar hart komt?"

Wat vinden jullie van de oplossing die de radiozenders bedacht hebben, voor het verbod op de songtekst?