Hits van toen: 1989

Media door Madelon

Je kent het vast wel: je hoort een liedje van vroeger en meteen schieten je gedachten terug naar die ene vakantie, je tijd op de middelbare school of de sfeer bij je opa en oma thuis. Muziek uit je jeugd brengt zo veel herinneringen met zich mee. Hoe leuk is het om die oude deuntjes weer eens op te zetten en te genieten van die -  soms ontzettend foute, maar meestal ook superleuke - muziek van vroeger?! Daarom nemen we in deze rubriek de grootste hits van een bepaald jaartal onder de loep. Wie waren toen de hotste artiesten? Wie scoorden de grootste hits? Welk lied was destijds de ultieme zomerhit en zongen we met z?n allen mee? En... ken je ze nog? Kijk en luister mee naar de grootste hits uit het jaar 1989!

Michael Jackson ? Liberian Girl


Zoals we van Michael Jackson gewend waren, was zijn clip van Liberian Girl er weer één waar veel over gepraat werd. In de video zien we enorm veel van Michaels beroemde vrienden op een Arabische bazaar, waar ze een clip opnemen onder leiding van Steven Spielberg. De enige die we niet zien is Michael, maar aan het eind blijkt dat hij het hele tafereel zelf aan het opnemen is. Onder andere John Travolta, Paula Abdul, Whoopi Goldberg, Olivia Newton John en Steven Spielberg zelf komen voorbij. Liberian Girl is de laatste single van Michaels album Bad geweest en de zanger droeg het lied destijds op aan zijn beste vriendin Elizabeth Taylor.

Gladys Knight ? Licence to Kill


Licence to Kill kent iedereen vast van de gelijknamige James Bond-film, die ook in 1989 uitgebracht werd. Deze film is één van de vijf Bond-films die niet op een boek gebaseerd is, en het is tevens de meest gewelddadige. Licence to Kill stond voor de ?licentie om te doden?, die Bond in de film heeft. Het gelijknamige nummer kwam tot de tweede plek in de Top 40.

Kaoma ? Lambada


Jawel... Het originele Lambada stamt al uit 1989! Dit lied is nog steeds een enorme zomerhit, getuige de covers van bijvoorbeeld Jennifer Lopez en Gregor Salto. Lambada was de grootste hit van Kaoma en stond maar liefst 21 weken in de Top 40. Opmerkelijk: het lied was een vertaling van het lied Llorando se fue van de Boliviaanse groep Los Kjarkas, en voor de vertaling was geen toestemming gegeven... Eigenlijk een onrechtmatige cover, dus! Maar wel een megahit.

The Bangles ? Eternal Flame


Aan dit nummer heeft iedereen waarschijnlijk een herinnering. Eternal Flame is misschien wel het nummer waarop jij als klein meisje voor het eerst geschuifeld hebt, of het nummer waarop je je eerste zoen gekregen hebt. Nog steeds is deze grootste hit van The Bangles prachtig om naar te luisteren! En ken je de cover van Atomic Kitten ook nog?

Phil Collins ? Another Day in Paradise


Another Day in Paradise werd in 1989 uitgebracht om aandacht te geven aan daklozen. Het werd een nummer één-hit in Amerika, en ook in de Nederlandse Single Top 100 kwam het nummer tot de eerste positie. In de Top 40 bleef de single echter steken bij de tweede plek. Phil Collins en producer Hugh Padgham kregen voor dit lied zelfs een Grammy! Zeker weten succesvol, dus.

Maar natuurlijk heeft het jaar 1989 nog veel meer superhits voortgebracht. Wat dacht je bijvoorbeeld van...


Met de volgende 'Hits van toen' zitten we alweer in de nineties! Maar eerst nog even het laatste jaar van de eighties... Welk lied uit 1989 is jouw favoriet?