Interview: Schrijfsters Zo Zuidas

Media door Aefke
Zo Zuidas: Overwerk & Achterklap in de Amsterdamse Kantoorjungle is een onthullend boek over het reilen en zeilen aan de Amsterdamse Zuidas. Het vertelt wat er zich afspeelt binnen de muren van de grote advocatenkantoren en banken. Een wereld waarin ellebogen, kruiwagens, intriges, overspel en achterklap hoogtij vieren. Hoewel het boek pas enkele weken in de boekhandels ligt, is het inmiddels al een bestseller en kreeg het ontzettend veel media-aandacht. Bijna alle bekende dagbladen en diverse radioprogramma's hebben er de afgelopen weken aandacht aan besteed en het boek staat inmiddels in diverse bestsellerlijsten. En niet alleen omdat het boek inhoudelijk zo leuk om te lezen is.

Zo Zuidas is namelijk geschreven door drie anonieme, jonge vrouwen, die zelf werken bij grote kantoren in het bankwezen en de advocatuur in de Amsterdamse zakenwereld. De schrijfsters hebben diverse televisieverzoeken afgewezen, maar waren wel bereid om voor Ze.nl een interview te geven... Nieuwsgierig? Lees dan snel verder!

Een boek over de kantoorjungle van Amsterdam. Hoe kwamen jullie op dit bijzonder originele, en vooral nuttige idee?

"We zijn alle drie onze carrière begonnen op de Zuidas. Twee van ons in de advocatuur en één bij een bank. We hebben daarnaast ook veel vrienden en vriendinnen die hier werken. 's Avonds wordt er veel nagepraat over ons werk en de bizarre dingen die we meemaken. Vooral voor de vrouwen die hier werken is dit een broodnodige uitlaatklep: het is heerlijk om van anderen te horen dat zij óók een knettergekke partner hebben, die met pennen en dictafoons gooit. Met een wijntje in de hand konden we hier dan wel weer om lachen en staken we elkaar altijd een hart onder de riem. Vanuit die gedachte zijn we onze blog Zo Zuidas begonnen. Na drie jaar schrijven dachten we: dit is zó bizar, maar tegelijkertijd ook grappig. Hier moeten we een boek over schrijven."

Hoe hebben jullie het project geheim kunnen houden op de Zuidas? Is het binnen de Zo Zuidaskantoren nog steeds onbekend dat jullie de schrijfsters zijn?

"Het is inderdaad nog steeds onbekend. We hebben dit vanaf het begin geheim gehouden, zelfs goede vriendinnen weten het niet. Onze blog blijft dan ook interessant, omdat we nog steeds dingen horen en meekrijgen op de werkvloer. Dit zouden we kwijt zijn als we 'uit de kast' zouden komen."

'Laat altijd je ware gezicht thuis', zo zeiden jullie in een interview met Vrij Nederland. Hoelang hou je dat als jonge, ambitieuze carrièrevrouw vol?

"Sommigen heel lang. Anderen niet. Veel jonge vrouwen verlaten dan ook de Zuidas om óf voor zichzelf te beginnen, óf om bij een kleiner bedrijf aan de slag te gaan. Weer anderen verliezen zichzelf en veranderen in een compleet ander persoon."

Zo Zuidas richt zich op de Amsterdamse kantoorwereld. Hebben jullie ideeën over hoe het er op de kantoren in de rest van Nederland aan toegaat?

"We denken dat dit alles op veel kantoren gebeurt, maar wat zo kenmerkend is voor de Zuidas, zijn de lange dagen en het hoge loon. Wie veel in rekening brengt, moet goed werk leveren en altijd beschikbaar zijn. Dit zorgt ervoor dat je veel meer op je werk en je collega's bent aangewezen, en hier ook je sociale leven uit probeert te halen. Het geld zorgt ervoor dat je er langer blijft zitten dan je in eerste instantie van plan was. En bovendien trekt het geld ook specifieke types aan, die je misschien ergens anders minder snel tegenkomt."

Zijn jullie de Zuidas zelf nog niet zat?
"Natuurlijk is niet iedere kantoorcultuur zo extreem als we in ons boek beschrijven. De Zuidas heeft zeker zijn charme. Hoewel ons boek het wereldje met een dikke knipoog beschrijft, klopt het wel allemaal wat erin staat. We krijgen ook vaak mailtjes van lezers die zich in ons boek herkennen. Dus ik zou zeggen, als je op de Zuidas wil werken: lees eerst ons boek en neem dan je beslissing!"

Zo Zuidas: Overwerk & Achterklap in de Amsterdamse Kantoorjungle
'De Zoza's'
ISBN: 9043021563
Prijs: 19,95