YouTube-Toppers: Kindonvriendelijke muziek

Media door Donna
Als kinderen met een beginnende muzieksmaak ontging het ons volledig dat de meest geile, ranzige nummers onze hersenpannetjes binnendrongen. Hier volgt een top vijf van nummers waar je kinderen in het vervolg tegen moet beschermen.

We gaan even terug in de tijd, naar het moment dat je als kersverse puber een muzieksmaak begon te ontwikkelen. Vaak ging deze vroege muzieksmaak niet veel verder dan wat er getoond werd op TMF en The Box. Eens in de zoveel tijd werd de grootste bagger samengevoegd tot een Hitzone en wij haddden weer een reden om ons op te sluiten in onze hysterisch gekleurde slaapkamertjes.

Cd in de boombox, gordijnen dicht, deobus in je hand, voor de spiegel en meezingen maar. Toendertijd waren we ons eigenlijk helemaal niet bewust van de betekenis van de tekst van de nummers die we zo goed vonden. Terwijl we ons aan het voorbereiden waren op de maandelijkse playbackshow van de basisschool, ontging het ons (en onze ouders!) volledig dat de meest geile, ranzige, niets-aan-de-verbeelding-overlatende nummers onze hersenpannetjes binnendrongen. Hier volgt een top vijf van nummers waar je kinderen in het vervolg tegen moet beschermen.

1. Another Level ? Freak Me


Omdat boybands zo populair waren, moeten onze ouders gedacht hebben dat deze wel 'goedgekeurd' móesten zijn door een hogere macht of whatever. Another Level bewijst dat dit niet het geval is. Dus toen we als kleine meisjes zaten te zwijmelen bij hun ' romantische' nummer Freak Me met een opengeslagen Break-Out! op onze schoot, hadden we geen flauw benul dat de mannen het hadden over het aflikken van lichamen en het insmeren met slagroom.


2. Linda, Roos & Jessica ? Ademnood


Welk meisje heeft zich niet verlaagd tot het verzinnen van een dansje op bovenstaand lied? Wisten wij veel dat Linda, Roos en Jessica een stel geile hoeren waren die niet konden wachten om eens goed te grazen te worden genomen? Je kunt toch niet anders dan je daar nu een beetje genaaid door te voelen? Daar stond je dan met je borstel?


3. Lil? Kim ? How Many Licks


Deze brings me back... Ik had echt geen flauw idee waar dit over ging. Als meisje van een jaar of elf stond ik uitgebreid te dansen voor de spiegel in mijn kamertje. Nietsvermoedend, knippend in mijn vingers en met een grote glimlach. Als ik toen had geweten dat het gehele nummer gaat over beffen, dan had ik waarschijnlijk een rood hoofd gekregen, een vies gezicht getrokken en snel de muziek uitgezet.


4. Vengaboys ? Boom Boom Boom


'Let?s have some fun'

, roept een stem in het nummer. Jaaa! Wat een blij liedje. Het werd grijs gedraaid in de plaatselijke kinderdisco. We hadden er nota bene van die toepasselijke danspasjes bij, waarbij je met gebalde vuistjes je heupen naar voren en weer naar achteren bewoog. Alsof je iemand aan het nemen was. Op je tiende.


5. The Out There Brothers ? Boom Boom Boom


Laten we gewoon afspreken dat nummers die het woordje boom in de titel hebben vanaf nu niet meer geschikt zijn voor kinderoren. 'Let me take you from behind',  wordt er vol overgave gezongen in dit nummer. Als kind stond je daar niet bij stil of je dacht hoogstens dat ermee bedoeld werd dat je iemand van achteren liet schrikken.

Wat dat betreft is het misschien maar goed dat we als kind nooit de ware betekenis achter de muziek hebben begrepen. Maar nu ik volwassen ben en me er zo nog eens in verdiep, kan ik niet anders dan stellen dat ik me gebruikt voel. En vies.

Welk nummer beluisterde jij vaak als kind, zonder de betekenis ervan te begrijpen?