Lifestyle / Media
Media

Hits van toen: 1994

Niets is zo leuk als oude tijden herleven. En hoe doe je dat nou beter dan met muziek? In de rubriek 'Hits van toen' staan de leukste, foutste en grootste hits van vroeger centraal. Deze keer: muziek uit het jaar 1994!

Je kent het vast wel: je hoort een liedje van vroeger en meteen schieten je gedachten terug naar die ene vakantie, je tijd op de middelbare school of de sfeer bij je opa en oma thuis. Muziek uit je jeugd brengt zo veel herinneringen met zich mee. Hoe leuk is het om die oude deuntjes weer eens op te zetten en te genieten van die -  soms ontzettend foute, maar meestal ook superleuke - muziek van vroeger?! Daarom nemen we in deze rubriek de grootste hits van een bepaald jaartal onder de loep. Wie waren toen de hotste artiesten? Wie scoorden de grootste hits? Welk lied was destijds de ultieme zomerhit en zongen we met z?n allen mee? En... ken je ze nog? Kijk en luister mee naar de grootste hits uit het jaar 1994!
 
Mariah Carey ? Without You
 
 
1994 was onder andere het jaar van Mariah Carey. Deze zangeres, die we nu kennen als een rasechte opperdiva, brak in 1993 internationaal door met de single Dreamlover. Niet lang daarna kwamen ook Hero en Anytime You Need a Friend uit. Maar Without You was de single die in Europa het best verkocht werd: hiermee zette Mariah haarzelf op de kaart. Zoals we kunnen zien in bovenstaande clip, was Mariah in die tijd nog een stijlvol, bescheiden meisje (in ieder geval op het podium). Een heel verschil met de Mariah Carey vandaag de dag. Een paar jaar geleden maakte Without You overigens nog furore toen een auditant van de Bulgarijnse Idols haar versie van het nummer zong (niet Without You, maar Ken Lee). Hilarische taferelen!
 
Reel 2 Reel ? I Like to Move It, Move It
 
 
Je kan bijna niet anders, dan aan de film Madagaskar denken bij dit lied. I Like to Move It, Move It (dat voor de volle honderd procent kenmerkend is voor de jaren '90) werd in deze animatiefilm gebruikt en werd uiteindelijk zo populair, dat er een heuse videoclip bij is gemaakt. Dit fijne house/hiphopnummer stond in 1994 vier weken op nummer één in de Top 40. Ook werd het lied in verschillende landen bekroond met gouden platen. Het nummer ken je vast en zeker, maar heb je de clip wel eens gezien?
 
Marco Borsato ? Dromen Zijn Bedrog
 
 
1994 was verder het jaar waarin onze enige echte Marco Borsato zijn doorbraak beleefde. De beste man zit inmiddels dus zo'n zeventien jaar in het vak, kan je het je voorstellen? Met Dromen Zijn Bedrog stond Marco maar liefst 34 weken in de Mega Top 50 (zo'n acht maanden!), waarvan dertien weken op nummer één. In de Top 40 stond Marco twaalf weken op nummer één, wat nog steeds een record is. Met zijn single Rood kwam Marco wel vrij dicht in de buurt van zijn eigen succes: die single bleef in 2006 elf weken op de toppositie staan. Dromen Zijn Bedrog is nog steeds één van de meest succesvolle Nederlandse singles ooit. Verder kwam in 1994 ook het mooie Waarom Nou Jij uit. Voor Marco was dit jaar dus in één woord legendarisch.
 
Joshua Kadison ? Jessie
 
 
Ook dit lied ken je ongetwijfeld. Jessie gaat over de relatie tussen zanger Joshua Kadison en 'Jessie'. Zelfs hun kat Moses komt in het lied voor. Joshua had in de tijd van het uitkomen van deze single een verhouding met actrice Sarah Jessica Parker, dus het gerucht gaat dat dit lied voor haar geschreven is. Dit is echter nooit bevestigd en zal waarschijnlijk altijd een gerucht blijven. Jessie blijft in ieder geval een mooi nummer, wat ook te zien is aan de noteringen in de Top 2000 ieder jaar. Alleen in 2009 ontbrak Joshua in de lijst. En ken je het optreden van Jim Bakkum uit 2003 nog? Tijdens een ronde van de eerste serie van Idols zong de toen pas vijftienjarige Jim deze mooie ballad. Wat een broekie!
 
Take That ? Everything Changes
 
 
Take That, de band die de afgelopen tijd weer een heuse comeback maakte, was tijdens het begin van de jaren '90 dé boyband waar iedereen fan van was. Robbie, Gary, Mark, Howard en Jason scoorden succes na succes. Everything Changes was al in 1993 een dikke nummer 1-hit in Engeland, maar kwam in 1994 ook in de Nederlandse hitlijsten. En ken je het mooie Babe nog? Ook dit lied was in 1994 een grote hit in Nederland. In juli stonden de jongens in Amsterdam ArenA met hun Progress Live Tour. Was jij erbij?
 
Maar natuurlijk heeft het jaar 1994 nog veel meer superhits voortgebracht! Wat dacht je bijvoorbeeld van...
 
Welk lied uit 1994 is jouw favoriet?