Stop de tijd: Troll Doll

Vrije tijd door Jikke
Roze, paars, blauw, groen: fel gekleurde haren die alle kanten op piekten. Ik vond ze prachtig: de Troll Dolls. De poppetjes staarden je aan met hun grote ogen; je moest gewoon met ze spelen! Kon jij ze ook zo moeilijk weerstaan?
 
Ik wist het toen nog niet en dacht dat dit speelgoed helemaal nieuw was, maar Troll Dolls hadden in de jaren negentig al een rijke geschiedenis achter de rug. Zo hebben ze niet altijd Troll Dolls geheten. Leprechauns, Dam dolls, Gonks, Wishniks, Treasure Dolls en Norfins zijn de andere namen die de poppetjes gehad hebben.


 
Houthakker
Oorspronkelijk heetten ze Dam Dolls. En dat is niet zo gek, want de Deense visser en houthakker Thomas Dam heeft de eerste Dam Doll gecreeërd. Dat was al in 1959 ? nu zo?n 52 jaar geleden! Hoe kwam hij op het idee?

Kerstcadeautje
Thomas kon zich geen kerstcadeautje veroorloven voor zijn dochtertje Lila. Hij ging aan de slag en maakte met zijn eigen handen, fantasie en creativiteit een pop. Dat dit liefdevolle gebaar zou uitgroeien tot een wereldwijd succes, had niemand verwacht. Maar de andere kinderen in het dorp werden jaloers op Lila's mooie pop en wilden er ook één. Algauw verkocht Thomas zijn Dam Dolls.
 

 
Doo Wah Diddy
In de jaren 90 moesten ook de jongens eraan geloven. Er werden actiefiguren gemaakt in de hoop dat dit bij hen aan zou slaan. Ook kwam er The Trollies Radio Show, met zingende Trolls. Kennen jullie Kokomo, Woolly Bully en Doo Wah Diddy nog?


 
Nieuw jasje
De originele Troll Dolls van vroeger heb ik al jaren niet meer gezien. Toch is er niet zo lang geleden nieuw leven geblazen in het Troll Doll-concept: Trollz. Onze oude, bekende vriendjes zijn in een nieuw jasje gestoken en hebben een eigen tekenfilmserie.
 
Wat voor?n kleur haar had jouw Troll Doll?
 
Fotografiecredit: Fanpop