Uiterlijk op het werk

Werk & studie door Redactie Ze.nl
Uiterlijk op het werk is een issue. Een vrouw die te veel bloot laat zien, zal niet hoog op de carrièreladder eindigen. Maar nu blijkt dat ook mannen niet te veel bloot moeten laten zien! En hoe zit het eigenlijk met make-up? 
 
Dat leuke korte rokje en dat truitje met dat diepe decolleté: bewaar die maar voor je vrije tijd. Wie carrière wil maken, kan het beste zo min mogelijk bloot laten zien. Dit blijkt uit een onderzoek van professor Kurt Grey en een team psychologen verbonden aan de Universiteit van Maryland. "Uit zes verschillende studies blijkt dat je lichaam tonen, invloed heeft op hoe mensen denken over je intelligentie", aldus Grey. Opvallend is echter dat deze resultaten voor zowel vrouwen als mannen gelden. Dáág aantrekkelijke mannen in witte hemdjes met blote armen!
 
Volgens de onderzoekers heeft het zien van blote huid effect op hoe we iemand inschatten: je gaat je focussen op het uiterlijk en de aantrekkelijkheid van deze persoon, waardoor je hem of haar niet meer kan zien als iemand die dingen dóet. En dus al helemaal niet als iemand die competent is als leider. Wie bloot toont, wordt bovendien gezien als gevoelig en kwetsbaar en lokt een beschermende reactie uit. Niet aan te raden voor wie hogerop wil, wel voor wie op het werk een relatie zoekt.
 
Make-up
Maar niet alleen bloot op het werk is een factor die je carrière kan beïnvloeden. Ook kan make-up bij vrouwen een issue zijn. Meer dan éénderde van de bazen gelooft namelijk dat sommige vrouwelijke collega?s te veel make-up dragen op het werk, zo blijkt uit een recente enquête. 
 
Not done op de werkvloer zijn dan ook felrode lippen, kleurrijke ogen en te veel blush. Van de ondervraagde bazen zegt namelijk 32% dat ze opvallende kleuren ongepast vinden op kantoor. 28% houdt niet van fel opgemaakte ogen en 15% vindt te rode wangen overdreven. Slechts 10% zegt dat ze ervan houden wanneer dames make-up dragen op de werkvloer. Ze vonden bijna allemaal dat een bescheiden hoeveelheid gepast was. 
 
Een woordvoerder van officerbroker.com, de website die het onderzoek liet uitvoeren: "De meeste vrouwen doen hun best om er goed uit te zien op de werkvloer, maar soms overdrijven dames. Wat de ene persoon mooi vindt, kan de andere haten. Hoe minder, hoe beter, lijkt toch de algemene regel op de werkvloer te zijn. Niemand heeft problemen met dames die hun best doen om er goed uit te zien, maar overdaad schaadt." 
 
Make-up tips voor op kantoor:
  • Vermijd foundation. Mocht je toch wat pukkeltjes willen verdoezelen, kun je wat water mengen met de foundation om het wat minder ?plamuurderig? eruit te laten zien.
  • Voor de ogen kan je wat eyeliner en mascara gebruiken, dat geeft een mooi effect maar is niet overdadig.
  • Breng een subtiele kleur lipstick aan en dep af met een papieren doekje voor een meer natuurlijke look. Of gebruik gewoon een fijne lippenbalsem.
  • Bekijk je gezicht steeds in natuurlijk licht als je je make-up aanbrengt, dit geeft een heel ander effect dan kunstlicht. Dan zie je pas wat anderen (je baas) ziet als hij jou aankijkt. 
Hoe denk jij hierover? Hoe kleed jij je op je werk en draag je veel make-up tijdens kantooruren?