Safri Duo roffelt de wereld over

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

De naam is nu niet meer uit de party-scene weg te denken. Wie Safri Duo zegt denkt aan de zomer van 2001 toen het aanstekelijke 'Played A-Live' (The Bongo Song) synomien was met feesten. Uffe Savery en Morten Friis kregen er zelfs een MTV Award voor uitgereikt voor Beste Europese Dance Act. En daarmee is het succesverhaal voor de Denen nog niet af, want als een oplettende producer 'Played-A-Live (The Bongo Song)' niet opgepikt had dan verdiende het duo vandaag de dag nog steeds hun brood in de wereld der klassiek. "De carrière van Safri Duo kent een niet alledaagse loop" vertelt Uffe kort nadat ze hun prestigieuze Europese award ontvingen. " In 1988 maakten we onze entree in de klassieke muziek. Net afgestudeerd van het Royal Danish Conservatorium Of Classical Music en groentjes in het vak droomden we van een loopbaan als klassieke percussionisten". De twee wonderkinderen werden klaargestoomd voor een toekomst in concertzalen over de hele wereld. Niets of niemand zou toen ooit gedacht hebben dat dit duo dertien jaar later de eerste plaatsen van de wereld dance charts zouden bezetten. Morten: "Oh nee, dat zou toen onmogelijk bij ons opgekomen zijn. We hadden een glansrijke toekomst in de klassieke muziek voor ons. Opera House in Sydney, Lincoln Center in New York en Royal Albert Hall in Londen zijn enkele van de grote concertzalen die we van binnen en buiten gezien hebben". "En het Nederlandse Concertgebouw" vult Uffe daar nog even aan toe, want ook daar maakten de Denen hun opwachting. "We werden beroemd in de klassieke scene en hadden een belangrijke reputatie op dat gebied. Tien jaar deden we erover om dat niveau te bereiken, terwijl we in de pop binnen een jaar aan de top stonden. Klassiek is nu eenmaal een markt waar je geen cd's verkoopt en ook niet constant met je kop op tv verschijnt. Commercie, daar draait het allemaal om in deze business. MTV, TMF en massaal op de radio en daarna komt de cash flow vanzelf".

Klassiek ontmoet dance
Toch werd het Safri Duo ook in de klassieke wereld als vernieuwend gezien. "Klassieke percussie is niet echt doorsnee in klassiek. We moesten een eigen repertoire opbouwen met bewerkingen van Bach, Ravel en Chopin en dat gaf ook genoeg uitdaging" volgens Morten. Tijdelijk dan, want na 10 jaar had Safri Duo het wel gezien in de wereld der stoffige klassieken en gingen op zoek naar nieuwe muzikale wegen. En die vonden ze nergens minder dan in de dance. Ook dat was een verhaal op zich.Uffe: ?Het kwam naar ons toe toen we na een klassiek concert in Londen besloten ons eens lekker in de Britse clubscene te storten. Toen we al die dance-nummertjes voorbij hoorden komen dachten we : hé, hier mist iets. Al die monotone, computergestuurde klanken kunnen ook wel een portie levendige percussie gebruiken". Kort daarna (in de zomer van 2000) zag 'Played-A-Live (The Bongo Song)' het licht en de combinatie van twee werelden was geboren. Een actieve producer/dj lanceerde de catchy song op de Love Parade in Berlijn en... bingo! Over de hele wereld danste een uitzinnig publiek op het meeslepende Deense ritme en we weten wat daar allemaal van gekomen is.Van klassiek naar dance, een gigantische stap. Willen ze ooit nog terug? "Ik moet er niet aan denken om weer in die stille concertzalen te zitten" roept Uffe. "In de dance ging er een wereld voor ons open. Het enthousiasme, de intensiteit en de hysterie van het publiek daar kan gewoon niets tegen op. Het sleept je mee tot ongekende hoogten en ik zou het bijna een verslaving willen noemen, waar je nooit meer vanaf komt".

Het Safri Duo is een van de belangrijke acts op het klassiek ontmoet pop festival Night Of The Proms (vanaf 16 november twaalf keer in Ahoy Rotterdam). Ook zijn er optredens van Seal, Roger Daltrey (van The Who), Frank Boeijen, John Miles en vele anderen te bewonderen. Kijk voor meer informatie op www.notp.com