Beeld van Nederland

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Beeld van Nederland is een DVD-box bestaande uit vijf DVD's met hierop alle hoogte- en dieptepunten van de Nederlandse geschiedenis gedetailleerd in beeld. Meer dan 20 uur beeldmateriaal uit het Polygoon- en NOS-journaal doen u de belangrijkste geschiedenisfeiten van 1920 tot 2000 opnieuw beleven. Deel 1 beslaat de periode 1920 tot en met 1945, waarin uiteraard de oorlogsjaren ruim aan bod komen. Maar ook de Olympische spelen in Amsterdam, de derde Elfstedentocht, de bouw van de afsluitdijk en ontwikkelingen in de luchtvaart passeren onder andere.

Afbeelding verwijderd door redactie

Deel 2 (1945-1960) staat in het teken van de wederopbouw na de oorlog, de troonafstand van koningin Wilhelmina en de inhuldiging van koningin Juliana. Maar ook de oorlog in Indie en Korea en natuurlijk de Watersnoodramp in 1953 ontbreken niet op deze DVD. Deel 3 (1960-1975) bevat beelden van onder meer de bouw van de Zeelandbrug, de koudste elfstedentocht, het huwelijk van Prinses Beatrix en Joop den Uyl die premier wordt.

Deel 4 (1975 - 1990) en deel 5 (1990-2000) bevatten veel beelden die de meesten van ons zich nog wel kunnen herinneren. Zo komen op deel 4 onder andere de Lockheed Affaire en de val van het kabinet den Uyl aan bod. Dries van Agt die de nieuwe premier wordt en de inhuldiging van Koningin Beatrix. Op deel 5 van de DVD box komen uiteraard De Bijlmerramp, het vliegtuigongeluk in Faro, de golfoorlog en Kosovo voorbij.

Afbeelding verwijderd door redactie

Maar naast deze onderwerpen bevatten de DVD's nog zo veel meer interessante gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis. Ook ontwikkelingen, zoals de cassetterecorder, cd-speler, computerspelletjes en videogames en zelfs het ontstaan van een hele nieuwe provincie, Flevoland, ontbreken niet in dit overzicht. Allemaal geweldig historisch beeldmateriaal, voorzien van commentaar door Ingrid Drissen en Charles Groenhuijsen.

Strengholt zal op 16 maart 2006 nog een DVD uitbrengen met de mooiste en meest indrukwekkende beelden van 2000 tot 2005, waaronder uiteraard de moord op Pim Fortuyn en Theo van Gogh. Helaas is er in deze box geen plekje vrij gehouden voor de zesde DVD, dus deze zal je los aan de collectie toe moeten voegen. Absoluut een geweldig mooi overzicht van de Nederlandse geschiedenis. Niet alleen leuk voor jezelf, maar ook reuze interessant voor je kinderen die hun geschiedenislessen aan kunnen vullen met echte beelden van bijvoorbeeld gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog en de watersnoodramp.

Beeld van Nederland (uit het Polygoon & NOS-journaal) 1920-2000
Strengholt Multimedia
Speelduur 1230 minuten
Adviesprijs 39,95