Cinema Scandinavia 4 DVD-box

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Dogville (2003)

Dogville is een ingeslapen stadje dat helemaal geïsoleerd is van de buitenwereld en waar nooit iets gebeurt. Daar komt verandering in als Grace, op de vlucht voor een groep gevaarlijke gangsters, in Dogville terecht komt. Dankzij de hulp van schrijver Thomas Edison jr. vindt ze onderdak en besluit de hechte gemeenschap om haar schuil te houden. Daar zit echter wel een voorwaarde aan vast: als tegenprestatie moet ze verschillende werkzaamheden verrichten voor de bewoners. Als die merken dat Grace afhankelijk is van hen, gaan ze misbruik van haar maken, ook lichamelijk. Ze ervaart dan ook al snel dat er heel wat duistere geheimen zijn in Dogville. Wat de bewoners echter niet weten, is dat Grace ook een groot geheim heeft, iets wat het dorp uiteindelijk duur komt te staan. Dogville is een film van Lars von Trier en opgenomen in een studio met een minimaal decor en daardoor ? vooral in het begin ? erg apart om naar te kijken. Toch word je als kijker in de loop van de bijna drie uur durende film meegetrokken in het verhaal.

Speelduur: 170 minuten
Extra?s:
·Original Theatrical Trailer
·Audiocommentary by director Lars von Trier & cinematographer Anthony Dod Mantle

Afbeelding verwijderd door redactie

Lilja 4-ever (2002) De 16-jarige Lilja woont in een trieste buitenwijk in de voormalige Sovjet Unie, die op het punt staat om met haar moeder naar Amerika te verhuizen voor een nieuw leven. Haar moeder en vriend reizen vast vooruit en houden Lilja voor dat ze later kan komen. Als ze een tijdje niets hoort van haar moeder en er geen geld wordt gestuurd, beseft Lilja dat haar moeder haar in de steek heeft gelaten. Ze moet alleen in een ranzige flat wonen zonder water en elektriciteit. Het enige positieve in haar leven is haar vriendschap met buurtgenoot Volodya. Om te kunnen leven, verkoopt ze haar lichaam voor geld in de stad. Wanneer ze Andrei ontmoet wordt ze verliefd en hij belooft haar een beter leven in Zweden. Ze vertrekt, waarop Volodya zelfmoord pleegt door pillen te slikken. Eenmaal aangekomen in Zweden blijkt alle ellende van voor af aan te beginnen voor Lilja. Tot het moment dat ze de kans krijgt om te ontsnappen? De film neemt de kijker mee in het armoedige leven in het Oostblok en toont hoezeer Lilja wanhopig op zoek is naar liefde en geluk.

Speelduur: 109 minuten
Extra?s:
·Original Theatrical Trailer
·Ondertiteling: Nederlands/Frans

Afbeelding verwijderd door redactie

Open hearts (2002) Op het moment dat het jonge stel Cecile en Joachim op het punt staan te gaan trouwen, wordt hun leven overhoop gegooid als Joachim door een auto wordt aangereden en vanaf zijn nek verlamd raakt. Hij is aangereden door Marie, de vrouw van Niels, in wiens ziekenhuis Joachim komt te liggen. Terwijl Joachim zich steeds meer van Cecile afsluit, krijgt zij meer contact met Niels. De twee voelen zich tot elkaar aangetrokken en er ontstaat een verhouding, die voor de andere partijen geheim wordt gehouden. Als blijkt dat Niels? dochter Stine hier vanaf weet, komt de waarheid toch boven water. Hoewel het verhaal op zich vrij dramatisch is, blijft er wel ruimte voor humor in de film, wat het prettig maakt om naar te kijken. Wel blijft onduidelijk hoe het met de hoofdpersonen verder gaat als de film is afgelopen?

Speelduur: 110 minuten
Extra?s:
·Original Theatrical Trailer
·Commentary Track by Susanne Bier and other Cast & Crew-members
·Featurette: "Open Hearts" at filmfestival (+/- 10 min)
·Press Conference: San Sebastian int. Filmfestival 2002 (+/- 27 min)
·Deleted Scenes (with optional commentary by Susanne Bier) (+/- 12 min)
·Zulu Award (+/- 4 min)
·Music from the Soundtrack (4 songs)
·Filmographies (ALL extra's are only English & French subtitled)
·Ondertiteling: Nederlands/Frans

Afbeelding verwijderd door redactie

The sea (2002) Dit familiedrama speelt zich af in een afgelegen vissersdorp in IJsland, waar de vissers door de economische malaise worden gedwongen om hun visaandeel te verkopen aan grotere bedrijven. De oude Thordur, die een eigen fabriek bezit, denkt er niet aan om te verkopen. Om zijn opvolging te regelen, roept hij zijn kinderen terug naar het dorp. Haraldur is al jaren actief in het bedrijf, maar wil de boel verkopen, terwijl zoon Agust en dochter Ragnheidur elders een leven zijn begonnen. Hoewel ze terugkomen naar het dorp, willen ze het bedrijf niet overnemen. Tijdens een familiediner vertelt vader aan zijn kinderen dat ze geen erfdeel zullen krijgen, waarna alle duistere geheimen uit het verleden en de onderlinge spanningen naar boven komen. Het geheel bereikt zijn climax als de fabriek van Thordur in vlammen opgaat...

Speelduur: 105 minuten
Extra?s:
·Original Theatrical Trailer
·Cast & Crew Information
·Ondertiteling: Nederlands/Frans

De vier films in de Cinema Scandinavia dvd-box hebben me zeker verrast. Hoewel ik van tevoren niet zo goed wist wat te verwachten, werd ik bij elke film toch weer meegesleept in het verhaal. Opvallend is wel dat alle verhalen een stuk drama bevatten, alsof het hoort bij het leven in het noorden van Europa. Maar absoluut een aanrader. De Cinema-serie bevat nog meer dvd-boxen, die zijn terug te vinden op www.europesefilms.nl

Afbeelding verwijderd door redactie

Cinema Scandinavia
A-film