Lifestyle / Vrije tijd
Vrije tijd

Mad Hot Ballroom

Deze documentaire, die geregisseerd werd door Marilyn Agrelo, laat zien dat dansen niet alleen over danspasjes gaat, maar over het leven zelf. Op deze manier leren ze met elkaar omgaan. Ze ontdekken hun grenzen. Dit programma werd in 1994 in New York geïntroduceerd en is uitgegroeid tot een groot succes.

'Mad Hot Ballroom' laat je zien hoe het er aan toe gaat op een aantal scholen die meedoen aan dit programma. Vanaf het eerste uur worden de leerlingen gevolgd. De meisjes zijn een stuk enthousiaster dan de jongens, die af en toe erg chagrijnig kijken. Vooral in het begin gaat er een hele hoop fout. Dat is erg schattig om te zien.

Maar de kijker krijgt meer te zien dan alleen dansende kinderen. De kinderen worden ook geïnterviewd over het dansen, school en wat hun verder bezighoudt. Je volgt ze ook buiten de schoolmuren. Daarnaast vertellen de leraren en schoolhoofden waarom het programma zo belangrijk is. Daar zie je ook de voorbeelden van in deze documentaire. Zo is een meisje met gedragsproblemen veel rustiger geworden en doet ze veel beter haar best op school. Ze heeft nu een doel.

Naarmate de finale dichterbij komt, stijgt de spanning. Iedereen wil tenslotte de finale halen. Helaas zijn er maar een paar plaatsen te verkrijgen. De teleurstelling op de gezichten is dan ook zichtbaar wanneer de lerares zijn of haar naam niet heeft uitgesproken. Daar tegenover zie je de vreugde wanneer een groepje meisjes met hun juf kleding voor de finale gaat shoppen.

Vreugde en verdriet liggen in deze documentaire heel dichtbij elkaar. Je ziet de tranen van de verliezers. De vragende blikken. Je ziet het enthousiasme bij de kinderen die hun team aanmoedigen door heel hard te schreeuwen. De spanning. Wie gaat er winnen? Wanneer dat duidelijk wordt zie je verslagen kinderen zitten, terwijl de winnaars over het podium stuiteren van geluk.

Dansliefhebbers krijgen tijdens deze film meteen zin om te dansen. Daar zorgt de muziek waar de kinderen op dansen wel voor. De film duurt alleen zolang, ruim anderhalf uur. Het had wel iets minder gemogen. Toch blijf je kijken naar 'Mad Hot Ballroom', want je wilt weten wie er met de hoofdprijs van door gaat. Je kunt natuurlijk ook de overwinningscène selecteren.

Afbeelding verwijderd door redactie

Mad Hot Ballroom
Uitgebracht door: Paramount Classics
Geschikt voor: alle leeftijden
Geschatte tijd: 1:41
Adviesprijs: ? 24,99