R&B-prinses trakteert

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Beyoncé heeft Destiny's Child helemaal niet nodig om hits te scoren, ze heeft namelijk zelf alles in huis om een wereldster te worden. Dat bewees ze drie jaar geleden al met haar eerste solo-album Dangerously In Love. Maar ze laat haar ex-collegaatjes definitief achter zich met dit tweede solo-album, met daarop de hit Check On It en de huidige single Deja Vu. En mocht je haar licht hysterisch vinden klinken op Deja Vu? Het kan nog heftiger! Op Ring the Alarm gaat ze helemaal los, als ze brult dat ze er niet aan moet denken dat haar vriendje straks een ander heeft.

Daar hoeft ze in het echt waarschijnlijk niet bang voor te zijn, want ze heeft Jay-Z goed zindelijk gemaakt. Ze zijn al jaren samen en hij doet ook op dit album weer braaf mee, zoals in Upgrade U. In totaal staan er elf tracks op het album, waarvan ze het grootste deel zelf heeft geschreven vlak na de opnames van haar nieuwste film Dreamgirls. Behalve Jay-Z hebben trouwens ook The Neptunes en haar jongere zusje Solangé een handje geholpen.

Afbeelding verwijderd door redactie

Het meest verfrissende aan dit album vind ik, dat het gewoon begint met het eerste nummer. Want is het je wel eens opgevallen hoeveel artiesten tegenwoordig hun album beginnen met een of ander interessant bedoeld intro, met tussendoor nog eens van die irritante intermezzo's? Op B-Day krijg je gewoon elf nummers voor je kiezen, klaar. Nou ja, niet helemaal, want daarna komt er nog een 'encore for the fans'. Beyoncé vertelt eerst kort over haar personage in de film Dreamgirls en legt uit wat ze zo mooi vindt aan de ballad Listen uit de film, die daarna komt. En nee, dan is het verjaardagsfeestje van Beyoncé nog niet afgelopen, want dan volgt er tot slot een langere versie van het opzwepende nummer Get me Bodied.

De samenwerking met de twee dames van Destiny's Child is sinds een jaar officieel voorbij en nu kan deze R&B-prinses steeds meer zichzelf worden, zo lijkt het. Ze klinkt stoerder en heeft meer soul en pit. En hoewel ze pas 25 is geworden klinkt ze ook erg volwassen en wijs. Al met al doet ze me steeds meer denken aan een andere sterke, sexy en soulvolle tante uit de muziekgeschiedenis: Tina Turner! Beyoncé heeft eigenlijk dezelfde energie, kracht en 'vibes'. En dezelfde benen, trouwens.

Afbeelding verwijderd door redactie

Tracklist
1. Deja Vu
2. Get Me Bodied
3. Suga Mama
4. Upgrade U
5. Ring The Alarm
6. Kitty Kat
7. Freakum Dress
8. Green Light
9. Irreplaceble
10. Resentment
11. Check On It

Beyoncé
B-Day
Speelduur: 52 minuten
Label: Columbia Records
Adviesprijs: 19,99 euro

Bestel Online voor slechts 16,99!

B-Day
Beyonce