Juicy jazz

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Ze is jong, vrouw en getalenteerd alt- en sopraansaxofoniste. Ze laat haar 'sax zingen', zo hoort ze vaak (terecht). Tineke Postma bracht in juni A journey that matters uit in Nederland. Dit album volgt na haar succesvolle debuut First Avenue en haar tweede album For the Rhythm. In juli volgt de release van haar laatste cd in Japan, in september de VS en in het najaar zijn enkele landen in Europa aan de beurt. Daarmee timmert ze verder aan de weg als internationaal muzikante.

Haar cd is onmiskenbaar jazzy; swingend, juicy en ongrijpbaar. De één wordt er zenuwachtig van, de ander rustig. Ze brengt haar saxofoon tot leven en neemt je ? zoals de titel van haar album al aangeeft ? mee op een reis door haar muziek. Hoewel jazz voor veel mensen moeilijk te vatten is, maakt Postma het toch toegankelijk. Haar sax is de 'leadzanger' op het album en zij wordt voortreffelijk ondersteund door een stuk of tien medemuzikanten. Met het openingsnummer Bar Celta knal je gelijk de cd in. Via het swingende Travelling circus en de titelsong A journey that matters ga je richting het laatste, lekkere mellow nummer A flower is a lovesome thing.

Vier jaar geleden studeerde Postma cum laude af aan het Conservatorium van Amsterdam. Ze voltooide de masteropleiding lichte muziek en geeft inmiddels ook les aan het instituut. Postma sleepte al enkele belangrijke awards in de jazz-wereld in de wacht. Zo ontving ze de Sisters In Jazz All Star Award, de Singer Laren Jazz Award en de Heijmans Award. Een van haar belangrijkste veroveringen vergaarde ze vorig jaar: de MIDEM International Jazz Révélation of the Year 2006.

Naast North Sea Jazz staat Postma op festivals in België (Middelheim), Frankrijk, Duitsland, Italië en Japan. Ga je niet naar Rotterdam dit jaar, maar ben je wel nieuwsgierig? Haar cd geeft een heerlijke jazzy sfeer in huis, voor een lekkere zondagochtend of een sfeervolle zomerse avond. Jazz zoals jazz zijn moet: niet al te zenuwslopend, maar wel écht. Het is gewoon een heerlijke cd.

Tineke Postma
A journey that matters
Speelduur: 60 minuten en 52 seconden
Label: Foreign Media Jazz Records
Adviesprijs: 16,99 euro

Bestel goedkoper online!

A Journey That Matters
Tineke Postma