Voor ik doodga

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Tessa is twaalf wanneer er bij haar leukemie ontdekt wordt. Na vier jaar vol pijnlijke behandelingen, onderzoeken en ziekenhuisopnamen, krijgt ze te horen dat het proces onomkeerbaar is. Dat het sneller gaat dan verwacht. Met hulp van haar vriendin Zoey begint ze aan de lijst van dingen die ze nog wil doen in haar leven. Ondertussen probeert ze haar lot te accepteren en te wennen aan het idee dat ze dood zal gaan.

Hulde aan de schrijfster Jenny Downham, die met Voor ik doodga haar eerste boek afleverde. Kluun, eat your heart out, dacht ik regelmatig tijdens het lezen. De belevingswereld van een dromerige puber, haar innerlijke strijd en haar persoonlijke race tegen de klok worden prachtig verwoord, zonder enig vals sentiment. Tessa is een 'gewone' puber, vol met ontluikende gevoelens, stemmingwisselingen en onzekerheid. Ze drijft haar vader, die sinds het vertrek van hun moeder alleen voor de opvoeding staat, regelmatig tot wanhoop, zonder oog te hebben voor zijn verdriet en inzet. Aan de andere kant ziet ze haarscherp haar moeders onvermogen om met haar ziekte om te gaan. Tessa is slim, gevoelig en fantasierijk en beschouwt haar omgeving met een haast analytische blik. Ondertussen gehinderd door het besef dat ze zoveel dingen nooit zal meemaken. Haar pijn verbijtend, haalt ze tot op het laatst toe alles uit het leven en strijdt ze haar verloren strijd.

Zelden heb ik zo'n mooi boek gelezen! Vanaf de eerste bladzijde was ik verkocht en had ik moeite om het weg te leggen. De geweldige schrijfstijl, het gevoelige onderwerp, de emoties van alle betrokkenen en de prachtige verhaallijn, maken dit boek tot een van de mooiste boeken die ik ooit gelezen heb!

Afbeelding verwijderd door redactie


Voor ik doodga
Downham, J.

303 bladzijden
Uitgeverij: Mouria
ISBN:9789045800240