Los Campesinos! zijn jong, snel en wild

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Het gebeurt steeds vaker dat beginnende bands slim gebruik maken van de mogelijkheden van internet om zichzelf in de kijker te spelen. Via websites als YouTube en MySpace belandde Los Campesinos! in een Britse radioshow. De bandleden hadden toen al een aantal energieke optredens achter de rug. Na enkele singles en EP's (kortere albums) is het in 2008 eindelijk tijd voor het eerste volledige album van deze musici, die elkaar op de universiteit leerden kennen.

Op de eerste plaat van Los Campesinos!, getiteld Hold On Now, Youngster..., springen de originele en uitgebreide titels van de nummers als eerste in het oog. Volzinnen als Broken Heartbeats Sound Like Breakbeats, ... And We Exhale And Roll Our Eyes In Unison en This is how you spell 'Hahaha, we destroyed the hopes and dreams of a generation of faux-romantics' getuigen niet alleen van veel ruimte op het cd-hoesje, maar ook van een apart gevoel voor humor. Het jonge zevental is daarnaast niet vies van een beetje zelfkritiek, want de titel van de huidige single is Death To Los Campesinos!.

Afbeelding verwijderd door redactie

De muziek van Los Campesinos! laat zich moeilijk in een hokje stoppen. De stijl is punk-achtig en heeft iets ruws, maar is boven alles energiek. Met een duidelijk Brits accent zingen mannen- en vrouwenstemmen door elkaar tegen wat soms een kakofonie van instrumentale begeleiding lijkt. De zeven studenten klinken alsof ze lekker hun eigen gang gaan en zich niet te veel aan willen passen aan gangbare stijlen of typetjes. De melodieën zijn catchy en alle songs zijn van begin tot eind bruisend en snel.

Na meerdere keren luisteren word ik wel een beetje moe van de songs op Hold On Now, Youngster..., of misschien ben ik gewoon te oud voor deze band. Feit is dat de muziek van Los Campesinos! anders is dan de nummers die je doorgaans voorbij hoort komen, en dat is waarschijnlijk waarom ze aardig aan de weg timmeren. In het voorjaar van 2008 staan er tourdata gepland in Engeland, Duitsland en Italië. Wie weet gaan we ook in ons land nog een hoop van dit zevental horen, wanneer ze iets meer rust hebben gevonden in hun muziek.

Hold On Now Youngster ...
Los Campesinos

Label: Wichita Recordings