Flexmoeders

Lifestyle door Redactie Ze.nl
Hoe kwam je op het idee om Flexmoeders.nl op te richten?

Na het krijgen van mijn eerste kindje ging ik zelf op zoek naar een gastouder via een gastouderbureau en dat liep totaal niet. Er was nauwelijks aanbod van gastouders in mijn omgeving, het leek of ze bij het gastouderbureau totaal niet begrepen wat ik zocht en het was bovendien vreselijk duur. Toen kwam ik op het idee om Flexmoeders op te richten, ik dacht dat moet makkelijk beter kunnen. Ik was toen al een tijd werkzaam in de kinderopvang en ik kende de branche. Het belangrijkst is het aanbod van gastouders, er moet gewoon heel veel keuze zijn voor de ouders. Onze marketing is dan ook gericht op de werving van gastouders, wanneer je een groot aanbod van goede gastouders hebt, komen de ouders vanzelf.

Hoe gaat het precies in zijn werk als je op zoek bent naar een gastouder?

Er zijn twee mogelijkheden. Allereerst kunnen de ouders zelf iemand aandragen als gastouder en Flexmoeders zorgt dan dat deze oppas formeel ingeschreven wordt, zodat je een vergoeding van de overheid kan krijgen. Bij de tweede mogelijkheid maken de ouders gebruik van het oppasbestand van Flexmoeders. Ouders kunnen in het bestand zoeken naar geschikte gastouders en doen dan zelf de sollicitaties. Als de ouders een oppas gekozen hebben, ofwel uit de eigen omgeving ofwel uit het bestand van Flexmoeders, krijgt de gastouder een lijst van eisen waaraan voldaan moet worden om gastouder te kunnen worden. Als aan de eisen voldaan kan worden, tekenen de ouders en de gastouder samen een koppelingsovereenkomst.

Wanneer een koppelingsovereenkomst is aangemaakt worden ouders en gastouder samen in het systeem van Flexmoeders opgenomen. De gastouder moet dan een verklaring van goed gedrag bij de gemeente regelen en er wordt een risico-inventaris uitgevoerd in het huis waar straks het kindje opgevangen zal worden. Dit moet dus ook als de opvang in het eigen huis plaats zal vinden. De overheid wil graag bijdragen aan gastouderschap, maar dan moet je wel aan een aantal eisen voldoen. Het risico-inventaris is opgesteld door Consument en Veiligheid en wordt in eerste instantie door ouders en gastouder zelf uitgevoerd. Flexmoeders gaat er vanuit dat de ouders het best weten wat ze willen en het voor hun kind goed willen regelen. Daarom laten ze ouders zelf de sollicitaties houden en wordt ook het huis eerst door de ouders op mogelijke risico's onderzocht. In de praktijk blijkt ook dat in bijna alle gevallen de ouders de inventaris heel serieus nemen. Nadat de ouders zelf het huis op risico's hebben onderzocht komt een huisbezoeker van Flexmoeders alles nog een keer nalopen. Wanneer aan de eisen van gastouderschap voldaan kan worden, kan de opvang beginnen. Via Flexmoeders kan je dan alle administratieve rompslomp en de betalingen regelen. Verder voert Flexmoeders geregeld een tevredenheids onderzoek uit zodat alles op rolletjes blijft lopen.

Wat is het voordeel van een gastouder ten opzichte van een crèche?

Het is een hele logische vorm van opvang, het kind kan gewoon in zijn vertrouwde omgeving blijven. Het is kleinschalig en dus rustig voor het kind. Het is ook heel prettig voor de ouders, je hebt niet de stress van het op tijd brengen en halen en bij ziekte kan je kindje gewoon thuis blijven bij de gastouder. Het is ook leuk voor de gastouders om op deze manier bij jonge gezinnen betrokken te blijven. Een gastouder leert een kind goed kennen, er wordt niet, zoals op de crèche, vaak gewisseld van leidster. Als ouder heb je ook een gesprekpartner aan een gastouder, je kan samen over eventuele problemen met het kind praten. Bovendien is gastouderopvang, door de lage bureaukosten, goedkoper dan de crèche.

Wat houdt het convenant gastouderopvang in?

Het convenant is in het leven geroepen, omdat er paniek ontstaan was bij de GGD die de gastouderbureaus moet controleren. Er was in een aantal steden bij de GGD niet genoeg mankracht om de jaarlijkse controles van de gastouderbureaus uit te voeren. Er was een aantal bureaus die er de kantjes van af gingen lopen, voerde de jaarlijkse huisbezoekingen niet meer uit etc. Het convenant is dus in het leven geroepen om er voor te zorgen dat de kwaliteit van gastouderopvang omhoog gaat. Er is door de overheid drie miljoen opzij gezet om de kwaliteit te verhogen, maar er is meteen ook besloten dat de GGD nu twee keer per jaar bij de gastouderbureaus langs moet gaan en zo is het probleem nog steeds niet opgelost!

Je hoort hele wisselende verhalen over het convenant, zijn jullie er tevreden over?

Nee, wij zijn er helemaal niet blij mee. Het convenant is heel teleurstellend. We hebben er een heleboel regels bij die nergens over gaan. Het lijkt alleen bedoelt om de boel te sussen. Neem bijvoorbeeld het tevredenheidsonderzoek. Wij doen dit via het internet, een aantal keer in het eerste jaar en daarna één keer per jaar. Eén van de regels in het convenant is dat het niet meer via de mail mag en we er dus een huisbezoeker op af moeten sturen. De meeste gastouderbureaus hebben niet de mankracht om dit meer dan één keer per jaar te doen en we kunnen de gezinnen in het eerste jaar nu minder goed volgen. In plaats van een vooruitgang is dit achteruitgang van de kwaliteit. Voor de overheid is internet een vies woord. De gesprekspartners van de overheid zijn nog van voor de tijd van het internet. Ze gaan totaal niet mee met de tijd. Er heerst in de branche nog een hoog 'geitenwollensokken'- gehalte. Deze gesprekspartners adviseren de overheid, zij bepalen de norm en daar moeten de nieuwe bedrijven ook aan voldoen. Hierdoor heersen er ook nog zo veel vooroordelen over gastouderopvang. Terwijl de nieuwe gastouderbureaus moderne goed georganiseerde bedrijven zijn.

Tot slot, heb je nog een goeie tip voor moeders die het lastig vinden werk en kinderen te combineren?

Zorg dat je de opvang heel goed geregeld hebt, dat geeft rust. Zorg dat je meer dan één oppas hebt, één vaste oppas en minstens één voor in het geval van nood. Er zijn namelijk ook een heleboel gastouders bij Flexmoeders ingeschreven die het prettig vinden om incidenteel als gastouder op te treden. Op die manier zorg je ervoor dat je nooit zonder oppas zit mocht de vaste oppas onverwachts ziek zijn of om een andere reden niet kunnen komen.

Zie voor meer informatie de website