Interview: Miss Proefdiervrij: een miss met een missie.

Lifestyle door Redactie Ze.nl

Marijke van Helwegen maakte in de landelijke finale de nieuwe Miss bekend. "Ze steekt er met kop en schouders bovenuit en is niet bang om te discussiëren." Josje van der Zwart is inmiddels de nieuwe ambassadrice van Proefdiervrij: iets wat ze niet had verwacht, maar wel erg graag wilde. "Ik had bij de vorige Miss-verkiezing ook meegedaan, maar was in de finale afgevallen", zegt Josje. De eerste keer deed ze meer mee voor de lol. Maar omdat ze zo enthousiast is over proefdiervrij en de verkiezing besloot ze het dit jaar nog een keer te proberen. "Voor deze verkiezing ben ik me bewuster met het thema proefdiervrij bezig gaan houden."

Josje had niet verwacht dat ze dit jaar zou winnen: ze is een meid die stevig in haar schoenen staat, maar is niet van plan voorgekauwde praatjes uit haar hoofd te leren. "Ik zeg gewoon wat ik vind. Dat heb ik altijd gedaan." Ze ziet het zelf als één van haar sterke kanten: "Ik praat makkelijk en dat is belangrijk als ambassadrice." Maar de concurrentie was groot: ruim duizend meisjes deden mee aan de Miss Proefdiervrij- verkiezing. "Het waren allemaal leuke meiden met hetzelfde doel. En je weet natuurlijk niet precies waar de jury naar opzoek is."


Een Miss-verkiezing lijkt alleen te gaan om het uiterlijk. Toch was dat deze keer niet het geval: niet alleen meiden met maatje 36 waren welkom. "Het is natuurlijk mooi meegenomen als je uiterlijk meezit, maar je hoeft niet dun te zijn. Ik hou ook niet van al dat uiterlijke vertoon." Ook Josje is geen model: ze studeert mode in Zwolle. Toch konden ook bij deze verkiezing de catwalk momenten niet ontbreken. Door haar opleiding vond ze het niet eng, om voor een grote groep mensen zichzelf op de catwalk te presenteren. "Maar belangrijk was ook dat je iets te zeggen had en het standpunt van Proefdiervrij kon uitdragen."

En dat gaat Josje tot nu toe goed af. Na de finale kreeg ze een berg van publiciteit over haar heen: "Dat was heel apart. Het blijft raar om in de krant te staan en daar reacties op te krijgen." Toch wordt ze nog niet erg op straat herkend en dat is maar goed ook: "Tot nu toe doe ik af en toe een interview, maar ik moet niet aan denken om een bekende Nederlander te zijn", zegt de nuchtere Josje.


Binnenkort wacht de nieuwe Miss een belangrijke taak: Nederland bewust maken van het gebruik van proefdieren. Want dat is wat Proefdiervrij wil bereiken. "Op dit moment zijn er 600.000 duizend proefdieren in Nederland. De grote schaal waarop er gebruik van wordt gemaakt is schokkend. Het kunnen allerlei dieren zijn ratten tot paarden." Inmiddels zijn er tal van alternatieven, zoals het namaken van dieren en het kweken van cellen. "Maar er is vaak geen geld voor", zegt Josje. "De komende tijd ga ik met Proefdiervrij bekijken hoe ik deze nieuwe technieken kan promoten."

Er is nog hoop voor de proefdieren, want vanaf 2013 komt er een verbod op proefdierproducten in Nederland. "Maar de fabrikanten zien vast wel weer een mogelijkheid om onder de nieuwe regels uit te komen." Tot nu toe zijn er, volgens Josje, verschillende merken die consumenten met een gerust hart kunnen gebruiken. "Denk aan het huismerk van Etos, Albert Hein, Kruitvat, Hema en natuurlijk de Body Shop." Proefdiervrije producten hoeven dan ook niet duur te zijn. Maar natuurlijk zijn veel ingrediënten ooit ook op dieren getest. Josje kan dit beamen: "Maar er zijn inmiddels zoveel ingrediënten getest, dat het in de toekomst eigenlijk niet meer nodig is om nog gebruik te maken van proefdieren."

Klik hier voor de website van Proefdiervrij

Zie verwante artikelen:
- Diervriendelijk
- Oh, wat mooi!