Interview War Child: Endry van den Berg.

Lifestyle door Redactie Ze.nl

Naam: Endry van den Berg (34)
Naam functie: Manager Programmaontwikkeling (in Sudan, Sierra Leone en sinds dit najaar vanuit Nederland)
Werkt bij War Child sinds: september 2003

Wat was voor jou de belangrijkste reden om bij War Child te gaan werken?
Toen ik 9 jaar oud was, riep ik al dat ik in Afrika wilde gaan werken. Tijdens toneellessen op de middelbare school ontdekte ik de kracht van theater. Ik vond toneel niet alleen ‘kei leuk’, het werkte ook! Ik ontpopte mij van een verlegen blozend meisje tot een tiener die graag en lekker direct haar aanwezigheid en inzichten liet blijken.

Later ben ik me gaan specialiseren in Theater for Development; het gebruik van theater en andere voorstellingskunsten als instrument in ontwikkelingsprocessen. Projecten met kinderen en jongeren in Afrika en Nederland overtuigden mij keer op keer van de kracht van theater en het grote plezier dat iedereen eraan beleeft. Dat is waarschijnlijk juist ook de kracht. Ik kon me daarom goed vinden in de werkwijze van War Child. Dus zodra de mogelijkheid zich voordeed, heb ik gesolliciteerd. En nu, zes jaar later, werk ik er nog steeds!

Wat vind je het leukste in je werk?

Het trainen en coachen van lokale projectmedewerkers in activiteiten met o.a. kinderen en ouders is altijd een belangrijk onderdeel van mijn werk geweest. En wat mij betreft het leukste! ’t Is een feest om te werken met gedreven en leergierige medewerkers die onze programma’s rijk zijn. Tijdens de trainingen wordt keihard gewerkt én ontzettend veel lol gemaakt. De meeste voldoening haal ik uit het bezoeken van de dorpen waar onze medewerkers aan het werk zijn, omdat ik zie hoe zij wat ze geleerd hebben, in de praktijk brengen. En dat doen ze met net zoveel plezier als ik!

Waarom vind jij het werk van War Child zo belangrijk?

Ieder kind heeft recht op een leven waarin zorg, bescherming, ontwikkeling en plezier centraal staan. Een veel te groot aantal kinderen leeft zo’n leven niet. Zeker in conflictgebieden moeten kinderen het ontgelden. Door wat zij hebben meegemaakt, door de ontwrichte samenleving waarin zij leven, krijgen deze kinderen niet waar zij recht op hebben. War Child zet zich in voor deze kinderen. En doet dat op een unieke krachtige wijze!


War Child introduceert dit jaar ‘vriendschap’ als cadeaugeschenk.

Wat betekent vriendschap voor jou?
In de afgelopen tien jaar heb ik op veel verschillende plaatsen gewoond en dus op veel verschillende plaatsen vriendschappen gesloten. Nooit veel, maar altijd echt.

Vriendschap sluit je met mensen die je begrijpen, met wie je enkele gemene delers hebt (waarvan één altijd humor), met wie je je dagelijkse lolletjes en irritaties deelt, met wie je belangrijke levensvragen bespreekt, die er voor je zijn als het niet goed gaat, die met je feesten als je successen boekt, die je helpen als je er alleen even niet uitkomt én voor of met wie jij dit ook allemaal doet. Misschien lukt dat niet altijd door afstand. Maar uit het oog betekent helemaal niet uit het hart!

Aan wie wil jij jouw vriendschap geven?

’t Liefst zou ik mijn vriendschap geven aan al die mensen die sinds 13 oktober hun vriendschap aan mij hebben gegeven. Mijn vader kreeg toen een hartinfarct, waaraan hij enkele weken later overleed. Vrienden, collega’s en familie uit Nederland en Sierra Leone hebben mij overspoeld met mailtjes, telefoontjes, bezoekjes, schouders en helpende handen. Vriendschap helpt. Ik geef het graag terug.

De Friendship Box is tot en met 30 december te koop.
Kijk voor verkoopadressen op www.friendshipstore.nl

Lees ook: Nadia van der Vlies, Mieke Zwart en Elise Griede
Foto's: T. Chan