Column Christine Pannebakker: Licht leven

Lifestyle door Redactie Ze.nl

Dat kan ik inmiddels namelijk al veel beter. Jaren geleden sprak ik namelijk de Amerikaanse timemanagement goeroe Mimi Doe die me zei: ‘Waarom hebben zoveel mensen stress? Omdat ze het leven te ingewikkeld maken.’ Zo eenvoudig en zo waar. Want we rennen een race waar we ons nooit voor op hebben gegeven en waarvan het einde maar niet in zicht komt. Je kunt kinderen overlaten aan een oppas, een hulp nemen voor het strijken en een tuinman voor de struiken. Los van het feit of je dat wel kunt betalen, is de echte vraag: ben jij bereid andere mensen te betalen om jouw leven te leiden? Het is slimmer om je eigen leven te versimpelen.

Dus geef ik sindsdien weg wat ik een jaar lang niet heb gedragen, doe geen impulsinkopen meer qua keukenapparatuur en heb de tuin laten betegelen en voorzien van wat kleurrijke potten met planten. De zolder met kromgetrokken platen, oude schoolboeken, kapotte computers en oude toneelkostuums is inmiddels ook al leeggeruimd. Je kunt zomaar zeventig procent van je bezittingen weg doen zonder dat je er werkelijk treurig om zou worden, blijkt uit onderzoek. En het is waar. Bovendien, hoe makkelijker je het jezelf maakt, hoe minder je hoeft te doen. Het voorkomt dat je het zo druk hebt met organiseren dat je geen tijd meer hebt om ook daadwerkelijk te leven. En het zou toch jammer zijn als je over tien jaar badend in het zweet wakker wordt met de vraag: waar heb ik de afgelopen jaren in vredesnaam mijn prioriteiten gelegd? Je kunt beter tijd doorbrengen met je kinderen en ze zien als bezoekers die op een dag weer weggaan. Want dat zijn ze.

Een ding doet de timemanagementgoeroe beter dan ik: ze zegt heel makkelijk nee (ik probeer dat al jaren ook te doen, maar tevergeefs) en ze snijdt mensen uit haar leven die negatief zijn. Ze zei me: ‘Niet is zo vermoeiend als klagende, zeurende types die nooit beslissingen nemen maar er wel eindeloos over willen praten. Ik kies voor positieve mensen die me voeden en me een positief gevoel geven. ‘ Haar tip: zie in dat de vragen die mensen stellen, belangrijker zijn dan de antwoorden die ze geven. Het laat je zien of ze energiegevers zijn of energienemers.

Maar ja, het leven is een proces nietwaar? Dus heb ik, hopelijk, nog jaren de tijd om nee te leren zeggen. Tot die tijd zal ik waarschijnlijk ook ja blijven zeggen tegen die jurken, schoenen en boeken die vechten om een plaats in mijn koffer.

Nog even: profiteer nu van de korting op Vrouwenpower! Nu voor 15 euro in plaats van 17,95 Kijk op www.vrouwenpower.eu voor de kortingsbon