Lifestyle / Columns
Columns

33 + 1 wereldvrouwen van Adelheid en Huub Kortekaas

We zijn allemaal scheppers

Huub: Ik was al heel vroeg bezig met het vrouwelijk en het mannelijke. Want ik zag dat het ‘mens zijn’ in twee delen uiteen viel. Ik dacht: ‘Hoe hebben ze het kunnen bedenken!’ De hele maatschappij was erop ingericht en ik vond dat zo’n onzin. Je bent toch in de eerste plaats mens. Je kunt je als mens in een mannelijke of in een vrouwelijk vorm manifesteren. Maar hou je niet bezig met dat domme spel van aantrekken en afstoten en alles wat eromheen hangt. Ik was verontwaardigd dat ik als mens op aarde was gezet.

Tussen de twee oerbeelden, de Gaya en de Phallus, beleefde ik een wedergeboorte en werd ik mij bewust dat het juist bijzonder is om mens te zijn. Vanaf dat moment wist ik: ‘We zijn allemaal scheppers. We zijn allemaal een uitdaging. Ieder mens krijgt een unieke potentie mee om zijn bestemming te vervullen en zijn hart te volgen. Het verlangen om te worden wie je in diepste wezen bent verbindt ons allemaal op deze aarde. Als we ons daarvan bewust worden, dan hebben we de sleutel naar een nieuwe samenleving.’ Hieruit groeide het idee van de engel, met de nadruk op ‘mens’ in plaats van ‘man’ of ‘vrouw’. Kort na mijn wedergeboorte ontmoette ik Adelheid. Ik was er klaar voor.

Gaya en Phallus

Puur natuur

Adelheid: Ik was achttien toen ik Huub leerde kennen en ik wist helemaal niets van kunst.

Huub: Toen ik Adelheid vijfenveertig jaar geleden ontmoette was het eerste wat ik dacht: ‘Zo, die hebben ze nog niet te pakken gehad.’ Ik sprak haar aan, ze was aan het schilderen. Ze reageerde zo authentiek op mijn vragen en op haar situatie: puur natuur. Ik was toen eenendertig jaar en meteen verkocht: ‘Een vrouw als zij heb ik altijd gezocht!’ Ik zat boordevol informatie en ik was altijd bezig met de grote vragen: ‘Wie ben ik’, ‘Wat doe ik hier’ en ‘Hoe geef ik mijn leven vorm?’ Ik besefte dat ik in de stroom van de evolutie zat, maar kon met moeite een weg vinden in wat ik beleefde en wat ik voelde.

Adelheid: Ik had nog nooit over dergelijke levensvragen nagedacht. Aan de ene kant was ik er ontzettend door geboeid. Maar aan de andere kant dacht ik: ‘Man, waar heb je het over?!’ Avonden lang had ik mijn ogen op stokjes staan: ‘Kan ik al naar bed?'

Ik was overigens blijkbaar een heel mannelijke vrouw. Toen Huub mij voor het eerst voorbij zag schieten dacht hij: ‘Goh, wat een leuk jong.’ In het begin hebben we ook wel eens meegemaakt dat ze in een restaurant tegen me zeiden: ‘En u, meneer?’

vijf engelen

Eeuw van de vrouw

Huub: Toen ik Adelheid net kende zei ik tegen haar: ‘De 21e eeuw wordt de eeuw van de vrouw.’ Je voelde gewoon dat de maatschappij aan de drempel stond van een omslagpunt. De mens zou zichzelf volkomen moeten gaan heroriënteren. Ik zag dat vrouwen dit durfden te doen maar dat mannen hier twijfelend over waren. Want hun gereedschap om zich te manifesteren werd hen langzaam meer en meer afgenomen. Mannen raakten min of meer gedesoriënteerd terwijl vrouwen juist in hun positieve kracht kwamen. Zij wonnen aan energie.

Ik zag het bijvoorbeeld in de kunstwereld. Steeds meer vrouwen namen bijzondere initiatieven. Als eerste manifeste vrouw kwam ik Niki de Saint Phalle tegen: geweldig! Ik adoreerde haar. Phalle komt van fallus. Zij wilde daarmee zeggen: ‘Ik ben op zoek naar de mannelijke energie, een goede tegenhanger’. Je zag in de kunstwereld dat vrouwen een voortrekkersrol innamen. De kunstwereld heeft sowieso een voortrekkersrol in veranderingsprocessen. Deze omslag gaat momenteel in een versnelling.

Adelheid: Het mooiste is dat er straks weer een evenwicht tussen de mannelijke en de vrouwelijke energie groeit. Maar ik denk dat het goed is dat die vrouwenenergie in het hier en nu de kans krijgt om een inhaalslag te maken.

Niki Saint Phalle

De Engelenkring

Adelheid: Toen ik Huub ontmoette was hij al kunstenaar en had al een aantal monumentale werken gemaakt. Hij filosofeerde en praatte echter meer dan dat hij creëerde en zonder dat ik het me bewust was probeerde ik de vertaalslag te maken uit de chaos in zijn hoofd en ontstond de Engelenkring. Daar hebben we twee jaar intensief aan gewerkt. Het is heel natuurlijk gegaan. Ik deed het huishouden en de kinderen. Tussendoor vloog ik iedere keer naar de keukentafel om gesprekken te voeren met Huub. Dan was Huub helemaal bevlogen, bijna in trance, aan het vertellen. En ik vroeg: ‘Bedoel je dan 'dit'? Of bedoel je 'dat'? In de vorm van een moederschoot? Of…?’Al pratend en vertalend ontstonden de ideeën en vormen.

Huub: De Engelenkring werd ons eerste gezamenlijke project. Een groot ludiek kunstwerk met twaalf monumentale polyester beelden met licht en geluid. Een ontmoetingsproject dat we echt midden in de samenleving wilden zetten. We nodigden mensen uit om binnen de Engelenkring vanuit hun eigen hart te communiceren. Je kon praten tegen de beelden en je kon erbij dansen. In de zes Moederschoten luisterde je naar muziek in stereo.

De Engelenkring

The Unifying Spiritual Field of the World; een wereldwijd Zaai en Poot-project

Huub: In 1990 ontstond het plan voor het kunstproject The Unifying Spiritual Field of the World. Het reeds ontworpen Kiemplantje werd de metafoor voor de potentiële groeikracht van de mens. Toen ontmoette ik de Dalai Lama en gaf hem spontaan het gouden Kiemplantje dat ik altijd droeg. Het Kiemplantje als teken van spirituele verbinding van ons ‘mens zijn’. Het goud verbeeldt de spiritualiteit. Ik vertelde Adelheid erover en zo groeide het initiatief om het idee, dat we eigenlijk allemaal scheppers zijn, uit te zaaien over de wereld.

We hebben allemaal dezelfde spirituele en universele oorsprong. We stelden ons vredes-akkers voor die bestaan uit 99 Kiemplantjes en één grote Gouden Plant. De Gouden Plant is een verbeelding van het zaadje dat uitgroeit in zijn volle potentie, de Spirituele Maat van de Mens. Met de akkers verbeelden we het nieuwe mens- en wereldbeeld. We schenken de Kiemplantjes aan mensen die bijdragen aan het veranderend bewustzijn.

Op 10 oktober 1991 stuurden we aan 99 mensen over de hele de wereld vier kiemplantjes. Eén voor henzelf en drie andere plantjes om in hun eigen omgeving uit te zaaien. Deze 99 mensen waren geselecteerd uit het hele scala van de menselijke potentie. 33 mensen, van de Dalai Lama tot Tina Turner, waren geselecteerd uit het veld van de ideeën en spiritualiteit. Er was een middenveld, bestaande uit 33 wetenschappers/onderzoekers. Het derde veld bestond uit de doeners, zoals o.a. Barber B. Conable, directeur van de Wereldbank. Op deze manier hadden we spiritualiteit en economie met elkaar verbonden.

Sinds de start van dit universele Zaai en Poot-project verzenden we af en toe een aantal plantjes. Er zijn nu bijna zes akkers over de hele wereld uitgezaaid.

Gouden Plant voor Michael Gorbatsjov

33 + 1 krachtige voorbeeldvrouwen

Adelheid: Dit jaar zetten we via het Manifest Vrouwenenergie 2010 de scheppingsenergie van de vrouw in de schijnwerpers. Er zijn 33 kiemplantjes met een begeleidend document en een persoonlijke brief naar 33 bevlogen vrouwen over de hele wereld gegaan, als eerbetoon voor hun unieke bijdrage aan de veranderingsprocessen in de Wereld:

Amy Tan * Anne Hastings * Annine van der Meer
Brandon Bays * Caroline Cory * Christine Pannebakker
Ciska Dresselhuys * Danah Zohar * Esra'a Al Shafei
Eve Ensler * Fiona Montagu * Hoda Al Khamis-Kanoo
Inez van Oord * Irene van Lippe-Biesterfeld
Isabelle Allende * Karen Armstrong * Lulu Wang
Marianne Williamson * Nalini Nadkarni * Nancy Lublin
Narisscia Botha * Nelie Kroes * Ogega Moturi
Paola Antonelli * Rickie Byars Beckwith * Shirly Nicholson
Sima Samar * Somaly Mam * Wangari Maathai


De grote Gouden Plant schenken we aan een heel bijzondere vrouw. Zij staat hiermee symbool voor de bijzondere Vrouwenenergie van miljoenen bekende en onbekende vrouwen die zich inzetten voor de broodnodige veranderingsprocessen in de dagelijkse werkelijkheid.

Kiemplantje adopteren

Huub: The Unifying Spiritual Field of the World is een non-profitproject. Om het project te financieren kunnen mensen ook Kiemplantjes adopteren. Voor 555,- krijg je een Kiemplantje (in de vorm van een grote gouden draagspeld) met het bijbehorende document. In de praktijk zien we mensen een plantje adopteren bij een bijzondere gebeurtenis, of als ze iemand een bijzonder cadeau willen geven, bijvoorbeeld grootouders aan hun (pasgeboren) kleinkind. Zo willen zij hun kleinkinderen een stukje bewustzijn meegeven dat er meer is tussen hemel en aarde.

Kiemplantje


Adelheid en Huub: 1 + 1 = 3

Adelheid: Een jaar of twintig geleden zei ik tegen Huub: ‘Wat blijft de wereld toch een mannen-maatschappij”. We werken helemaal samen en toch roept iedereen alleen maar ‘Huub’. Sindsdien proberen we dit langzaam om te buigen en worden we meer en meer herkend als ‘met zijn tweeën’. Maar nog steeds, als we een brief ondertekenen met ‘Adelheid en Huub’, krijgen we dikwijls een antwoord terug met ‘Hallo Huub….en doe ook de groetjes aan Adelheid’. Het ontgaat de meeste mensen dat juist de kracht, het directe en aardse van mij als vrouw maakt dat we samen vanuit het medium kunst, kunnen werken aan een meer harmonisch Mens en Wereldbeeld.


Huub: We praten ontzettend veel. De keuken is onze cockpit. Van hieruit vliegen we door tijd en ruimte, smeden we onze plannen en worden de ideeën uitgewisseld. Zodra een idee rijp is dan ga ik naar het atelier om het concept uit te werken. Ik maak een impressie en kom weer terug aan de keukentafel. Daar schaven we weer samen verder. Zo is in de afgelopen veertig jaar in het spanningsveld tussen ons tweeën een uitgebreid en boeiend oeuvre ontstaan. Wij zijn samen 1+1=3.

Meer informatie over Huub & Adelheid Kortekaas, hun kunstwerken en kunstprojecten vind je op hun website www.huubkortekaas.nl.

Huub en Adelheid Kortekaas