Interview: De schoenenwinkel van Dorine Christ.

Mode & trends door Redactie Ze.nl

"Nederlandse schoenenmerken hebben een eigen signatuur: ze vallen op door hun eigenheid, comfort en kwaliteit. Die combinatie maakt het de moeite waard om schoenen van Nederlandse ontwerpers te verkopen." Dat zegt Dorine Christ over de reden dat haar schoenenwinkel aan de Rotterdamse Nieuwe Binnenweg helemaal vol staat met schoenen van Nederlandse ontwerpers. Het schoeisel van Hollandse makelij is "een mooi product dat tegen het kunstzinnige aanzit en modegerelateerd is. Mensen staan hier vaak met hun neus tegen de etalage gedrukt. Ze zijn helemaal verbaasd dat er zulke goede Nederlandse ontwerpers blijken te zijn."

Nederlandse schoenenontwerpers zijn - met uitzondering van de befaamde en internationaal bekende Jan Jansen - niet bij een groot publiek bekend. Toch is het werk van vaak extravagante Nederlandse ontwerpers geen hype, merkte Dorine Christ toen ze zich op de schoenenbranche ging oriënteren. "Diverse Nederlandse merken hebben echt hun eigenheid. De naaldhakken van de schoenen van Hester Vlamings zijn bijvoorbeeld heel speciaal. Ik doe dit niet zomaar omdat het Nederlandse ontwerpers zijn."

Dorine Christ opende drie jaar geleden haar eerste schoenenwinkel, een optrekje in de artistieke Witte de Witstraat in Rotterdam, waar ze vooral ontwerpen van Jan Jansen verkocht. Vorig jaar verhuisde ze naar de huidige locatie: een ruim pand in de steeds hipper wordende Nieuwe Binnenweg. Ze breidde haar assortiment uit - met onder andere modemerken Grotesque en Dutch Charme - en opende een verdieping met koopjes. "De schoenen die ik verkoop zijn van een soort die lang actueel zijn - ze zijn niet overdreven trendgevoelig. In de ruimte waar schoenen uit vorige collecties afgeprijsd te koop staan, komen mensen lekker snuffelen."

Naast schoenen is in de winkel ook ruimte voor een aantal bijzondere accessoires: van polyester koffers en leren portefeuilles tot gevilte sjaals en hoeden. "Toevallig bleek een klant vilten sjaals en hoeden te maken, die heb ik er in consignatie bij genomen. Eigenlijk zijn het bijna kunstitems. De kwaliteit van deze producten past bij wat ik verder in de winkel heb staan."

Zelf is Dorine Christ een goede klant van haar eigen winkel. "Van alle merken die ik verkoop heb ik wel schoenen in huis. De klompen van Jan Jansen vind ik fantastisch. Ik loop eigenlijk het meest op die klompen, die zitten zo heerlijk." Ook over de goede pasvorm van de pantoffels van Zook kan ze uit eigen ervaring meepraten. "Soms vragen mensen: waarom zijn deze schoenen zo duur? Maar de prijs-kwaliteit-verhouding is gewoon erg goed." Bovendien heeft de prijs te maken met het materiaalgebruik en het Europese productieproces, die kenmerkend zijn voor de Nederlandse modemerken die ze verkoopt. "Deze schoenen zijn niet gemaakt door mensen die twaalf uur per dag voor drie dollar in een fabriek staan. Alle schoenen die ik verkoop zijn in Europa geproduceerd, in Portugal of Italië. De controle op het productieproces is daardoor groter en de arbeidsomstandigheden bij de producent zijn beter gereguleerd. Ik wil daar ook echt op letten, zowel op milieuvriendelijkheid als sociale aspecten van de producten die ik verkoop."

Kijk voor meer informatie op de website van Dorine Christ