Interview: Magiër Ramana

Werk & studie door Madelief
Iedereen heeft er vroeger wel één gehad. En negen van de tien keer lukten de trucjes voor geen meter. Althans, dat was bij mij altijd het geval met mijn goocheldoos. Magician Ramana gaat het een stuk beter af? Ze.nl sprak met hem!

Met een zwarte plastic hoed op mijn hoofd - inclusief geheim vakje - deed ik mijn best om mijn publiek te vermaken met het tevoorschijn toveren van een pluche konijntje. Gelukkig werd er altijd hartelijk geklapt nadat een truc weer eens bijna was gelukt. Dat gaf een zetje in de rug om door te gaan met het oefenen van de goocheltrucs. Op een gegeven moment ben ik maar gestopt met goochelen, want ik had het idee dat het niet in mijn bloed zat.

Magician Ramana gaat het een stuk beter af? ?Ik heb mijn passie voor magie overgenomen van mijn grootvader?, aldus Ramana, die o.a. bekend is door zijn deelname aan het tv-programma De Nieuwe Uri Geller. ?Hij toverde kleine dingetjes weg en vertelde vele verhalen over zijn ervaringen met een goeroe in India. Het verhaal over de Indiase mensen die hun vingertopjes afhakten en er weer terug aanlijmden maakte veel indruk op mij, ook omdat mijn grootvader zelf huidarts was. Toen ik twaalf jaar was, overleed hij, waardoor ik al zijn boeken over India, esoterie en magie van hem erfde. Daar heb ik veel in gelezen en veel van geleerd. Het heeft me geïnspireerd om India te bezoeken en hun magie te ontdekken.?

Inspiratie
?Voor het ontwikkelen van nieuwe acts krijg ik meestal inspiratie door te reizen, oude boeken te lezen of ik krijg ineens een ingeving wanneer ik iets aan het doen ben?, vertelt Ramana. ?Op dit moment heb ik nog een aantal zweef-acts in mijn hoofd die ik nog wil ontwikkelen. Ook lijkt het me geweldig om een act te maken waarbij ik een half uur tot een uur in een glazen kist onder water zit. Als Houdini nog had geleefd, had ik graag willen weten hoe hij over zijn publiek dacht, hoe hij dat bespeelde en wat zijn filosofie daarover was.?De geheimen van de magie

?Het doel van mijn shows is om mensen helemaal stil te laten worden van de magische ervaringen, vanwege hun verwondering over de uitvoering van de acts. Tijdens mijn optredens gissen de toeschouwers vaak naar de geheimen van de truc. Het is best leuk om te horen wat er daarbij in de mensen omgaat. De act zelf geef ik nooit prijs, zelfs niet tijdens mijn lessen?, aldus Ramana. ?Ik leg diverse dingen uit, maar vertel niet alles. De creativiteit probeer ik te ontwikkelen door aan mijn leerlingen een bepaalde basiskennis en diverse magische vaardigheden uit te leggen, waardoor ze de toeschouwers kunnen laten genieten van hun act.?

Kinderen
"In de toekomst zou ik graag kinderen krijgen. Dat is één van mijn grootste wensen. Ik zou ze graag al mijn geheimen willen overdragen. Het ligt ook in de Indiase traditie om de magie van vader op zoon over te brengen.?

Recessie
?Graag zou ik nog jaren door blijven gaan met het verzorgen van diverse optredens over de hele wereld. Ook ben ik bezig om een documentaire te maken over de magie van over de hele aarde. De kennis daarover ontbreekt bij veel mensen en het is interessant om diverse magische genres te laten zien?, legt Ramana uit. ?Mocht ik onverhoopt moeten stoppen met mijn werkzaamheden als magiër, dan zou ik graag in een museum willen werken of iets doen in de handel. Voordat ik magiër werd, had ik een groothandel in Indiase spullen. Ik vond en vind het erg fijn om mijn eigen tijd te bepalen en om eigen baas te zijn.?

?Ik ben tevreden met wat ik heb bereikt. Bepaalde acts had ik natuurlijk beter kunnen doen, maar ik denk dat dat gevoel altijd wel zal blijven. In mijn beroep ben ik perfectionistisch.?

Bekijk voor meer informatie over Ramana, zijn Indiase ?School of Magic? en zijn website: www.ramana.nl.

 
Fotocredit: Corné van der Stelt