Een nieuwe baan: lekker aan de slag!

Werk & studie door Fleur
Na een spannende sollicitatieprocedure krijg je dan eindelijk dat verlossende telefoontje: die (nieuwe) baan is voor jou! Natuurlijk maak je met je eerste werkdag meteen het liefst een goed begin. En dat doe je zo.

Ten eerste: gefeliciteerd met je nieuwe baan! Ongetwijfeld heb je het goede nieuws al met familie en vrienden gedeeld en er samen op geproost. Geniet vooral nog even na, maar kijk met je blije blik ook alvast een beetje vooruit. Want over niet al te lange tijd begin je in je nieuwe functie en dat wil je natuurlijk met een stel blakende wangen en kennis van zaken doen. De volgende tips kunnen je daarbij helpen!

1. Fris
Het is misschien een open deur, maar toch staan we er niet altijd bij stil: voldoende slapen. Hoeveel slaap je per nacht nodig hebt verschilt per persoon, maar het is belangrijk dat je je uitgerust voelt. Probeer je eventuele nachtbrakersbestaan dus voortaan tot de weekenden te beperken en bedenk je hoeveel slaap je nodig hebt. Negen uur per nacht klinkt misschien drastisch, maar als je het nodig hebt om goed te functioneren, is het zo?n gek idee nog niet. Het is daarnaast verstandig dat je niet één avond van tevoren pas je rust neemt. Zeker als je begint aan je eerste echte baan, is het handig alvast te wennen aan een ritme: niet te laat naar bed, vroeg weer op. In zo?n eerste week komt er waarschijnlijk veel op je af en dat vraagt natuurlijk de nodige energie. Met voldoende slaap beperk je in ieder geval de kans dat je halverwege de week je wang van je toetsenbord moet trekken.


2. Fruitig

Twee ons groente, twee stuks fruit, regelmatig eten en geen maaltijden overslaan? Onderhand weten we het nu wel, maar hoe vaak let je er echt op dat je iedere dag naar de fruitschaal grijpt en je tanden in volkorenbrood zet? Het is simpel: voldoende, gezond en gevarieerd eten is belangrijk voor je energiepeil. Stap niet met een lege maag op de fiets en zorg ook dat je tijdens de lunch voldoende eet om de andere helft van je werkdag fluitend door te komen. Benieuwd naar wat gevarieerd en gezond eten voor jou persoonlijk betekent? Binnen een paar klikken kom je er met het Voedingscentrum achter. En als je gezien hebt met welk voedsel je kunt variëren, kun je meteen beginnen met het bedenken van de lekkerste lunchpakketten.

3. Laatste check
Natuurlijk wil je nooit te laat op je werk komen, maar op je eerste werkdag zeker niet! Check ruim van tevoren hoe laat je het beste van huis kunt gaan en bekijk ook of er andere manieren zijn om op kantoor te komen als je trein niet rijdt of je auto stug dienst weigert.

Daarnaast is het goed om even na te lopen of je nog bepaalde dingen nodig hebt voor je nieuwe baan. Het zou bijvoorbeeld jammer zijn als er van je verwacht wordt dat je iedere dag in een net jasje schiet en je binnen komt zeilen met een verschoten (maar natuurlijk uiterst hip) spijkerjack. Handig is ook om de spullen die je eventueel nodig hebt de avond van tevoren alvast klaar te leggen, zodat je je ?s ochtends niet hoeft te haasten en zen op kantoor verschijnt.


Tot slot is het soms nuttig (of zelfs nodig) dat je je ergens over inleest voor je aan je nieuwe functie begint. De belangrijkste ontwikkelingen binnen het bedrijf heb je voor je sollicitatie natuurlijk al uit het jaarverslag gehaald, maar misschien zijn er nog recentere gebeurtenissen die van belang zijn voor de functie die je zult vervullen. Mocht een bedrijf je die informatie meegeven, dan is het raadzaam daar even goed de tijd voor te nemen. Op die manier ben je helemaal op de hoogte, wat miscommunicatie voorkomt en het (samen)werken vergemakkelijkt.

4. En relax
De dag dat je aan je nieuwe baan begint komt steeds dichterbij. Verwen jezelf voor die eerste week vol indrukken aanbreekt! Zet een film op, kook uitgebreid voor jezelf, sluit jezelf op voor een paar uur scrubben, epileren en achterover leunen in bad, werk die stapel oude tijdschriften nog eens door, kortom: relax en maak plezier. Ook dat werkt prima als oplader voor Die Eerste Maandag. Enjoy en succes!

Wat doe jij om je voor te bereiden op die nieuwe baan?