Interview: Chris Hordijk

Media door Madelief
Chris Hordijk timmert aardig aan zijn muzikale weg. Hij veroverde de tweede plaats bij The Voice of Holland 2, zijn single Won?t You Stay wordt grijsgedraaid en hij is weer druk bezig met zijn nieuwe single. Ze.nl sprak met hem.

Hoe ben je ertoe gekomen om iets met muziek te doen?

"Vroeger zette ik de zandbakemmertjes op de kop en ging ik erop zitten trommelen. Toen ik zestien was heb ik een drumstel gekocht en ben ik zonder lessen begonnen met drummen. In 2008 ben ik erbij gaan zingen. Door gewoon muziek te maken, heb ik veel geleerd en mijzelf verbeterd."

Hoe kijk je terug op je deelname aan The Voice of Holland?
"Ik ben hartstikke blij dat ik heb meegedaan. Het moment dat de drie stoelen zich voor mij omdraaiden, was de impuls die ik nodig had om ervoor te gaan. Aan de ene kant twijfelde ik of ik er nog iets van moest proberen te maken en aan de andere kant of ik gewoon moest accepteren dat het een leuk hobbyding was voor in het weekend."


In hoeverre is je leven veranderd?

"Mijn leven is enorm veranderd na The Voice. Ik kan veel meer tijd aan muziek besteden en dat is wat ik wil. Daar ligt mijn passie. Ik word er vrolijk van, het geeft me energie en ik voel me sterk wanneer ik met de band optreed. Het is gewoon supervet en het is leuk om te zien dat andere mensen het ook leuk vinden. Daar haal ik mijn voldoening uit.?

Je hebt ook nog een ?normale? baan naast je zangcarrière. Zijn die twee banen goed met elkaar te combineren?
"Als invorderingsambtenaar voor de gemeente Rhenen werk ik twee dagen minder. Desondanks is het wel pittig om mijn ?normale? werk met het ?bijzondere? werk te combineren, vooral ook omdat er zoveel verschil in zit. Eerst moet ik mensen helpen met hun betalingsproblemen en vervolgens sta ik de andere dag weer ergens op te treden. Dat is wel raar."

Hoe zit het met de zenuwen voor een optreden?
"Normaal gesproken ben ik niet meer zenuwachtig, maar toen ik laatst mijn eerste bandoptreden had, was ik toch wel even strontnerveus. Er stonden die dag namelijk geen kinderachtige namen op het podium. Zoals The Golden Earring, De Dijk en Van Velzen. Daarnaast is een bandoptreden altijd anders dan wanneer je met tape werkt. Je kunt op een andere manier met muziek spelen door bijvoorbeeld het publiek in tweeën te splitsen en ze om en om iets te laten zingen. Als je daarbij ook nog gevoel kunt overbrengen, dan ben je naar mijn idee een groot artiest. Maar dat kunnen er niet zo heel veel. Neem nou bijvoorbeeld Adele. Zij maakt er in de Albert Hall gewoon een huiskamerconcert van. Dat is superknap. Bepaalde mensen hebben dat gewoon in zich en ik hoop dat ik dat ook ooit kan."

Stel, je mag een droomconcert organiseren. Waar zou je dat doen en wie zou je uitnodigen om ook deel te nemen aan het concert?
"Dan zou ik op 5 mei, samen met mijn band, het Bevrijdingsfestival in Wageningen willen afsluiten op het hoofdpodium. Naast mijn zusje, zou ik Richie Kotzen, Johnny Lang en John Mayer uitnodigen. Ik denk dat ik mijn vader ook het podium op sleur, want die man kan zelf hartstikke goed zingen. Hij heeft vroeger in nogal wat bandjes gezeten. Hij heeft zelfs in het buitenland opgetreden. Alleen, toen mijn moeder zwanger was, moest hij een serieuze baan gaan zoeken. Hij is nu al bijna dertig jaar buschauffeur en hij heeft helaas geen ambitie om de muziek weer op te pakken. We zien hem dus niet bij The Voice 3, al zou ik hem best voor de gein willen opgeven."


Hoe ga je om met mensen die je herkennen en op je afstappen?

"Ik maak altijd wel tijd voor iemand als dat mogelijk is. Ik vind het prima wanneer iemand op me afkomt met een vraag of als ze met me op de foto willen. Alleen in winkels doe ik zoiets niet. Dan vraag ik ze even buiten te wachten. Het gebeurt ook weleens dat ik tijdens mijn werk in het gemeentehuis opeens een flits voorbij zie schieten. Dat vind ik trouwens best wel lullig."

Wie zou jij graag een keer willen ontmoeten en wat zou je hem of haar dan willen vragen?
"In mijn vrije tijd ben ik helemaal gek van Formule 1. Daar sta ik ?s nachts voor op en daar ga ik echt voor zitten. Ik zou best eens willen ervaren hoe het is om gewoon vol gas te trappen met zo?n ding. Dat trekt me heel erg en dat zou ik echt vet vinden. Jos Verstappen is de enige Nederlandse coureur waarvoor ik altijd gillend voor de tv zat en nog steeds. Hem zou ik weleens willen ontmoeten."

Stel, je moet onverwachts stoppen met je zangcarrière. Wat zou je dan graag willen doen?
"Dan hoop ik dat ik voor andere mensen liedjes mag gaan schrijven of drummen. Als het mij niet gaat lukken, wil dat niet zeggen dat ik uit de muziek moet. Ook lijkt het me leuk om stukjes te schrijven. Een leuke column, ofzo. Met mailen merk ik het ook. Ik maak er altijd een heel verhaal van en ga er een hoop onzin bij schrijven. Dat vind ik gewoon leuk om te doen."

De single Won?t You Stay, heb je die zelf geschreven?
"Nee, dat nummer heeft Gordon Groothedde geschreven, nadat ik twee A4'tjes vol had gekalkt met mijn wensen en mijn helden. Net als bij het nieuwe liedje heb ik hier en daar de tekst aangepast. Ik kan nog niet veel over de nieuwe single zeggen, want we zijn er nog druk mee bezig. Ik kan niet wachten om het uit te brengen."


Voor meer informatie over Chris Hordijk, bezoek zijn site.