Interview: Angela Groothuizen over Beat the Best

Media door Madelon

Vanavond start RTL4 haar nieuwste show Beat the Best! Een show waarin échte talenten, nationaal en internationaal, strijden om wie de beste is. Wij spraken met jurylid Angela Groothuizen over haar nieuwste show én het juryschap.

?Een podium voor artiesten om te laten zien wat ze kunnen?, zo noemt Angela het nieuwe paradepaardje van RTL. Dat Beat the Best een nieuw succes gaat worden, stond eigenlijk vóór de opnames al vast. John de Mol weet wat hij doet, want inmiddels is de show zelfs al verkocht aan Duitsland. Het recept is simpel: een show die artiesten in verschillende thema?s een podium biedt, plus drie juryleden die in hun eigen vakgebied pro?s zijn én bekend zijn bij tout Nederland. Tel daar twee goedgebekte presentatoren, een spetterend decor en enthousiaste kandidaten bij op en de zaterdagavond is er weer ouderwets één om van te smullen.

Nederland is te klein
Het ligt misschien voor de hand om Beat the Best te vergelijken met andere talentenshows als Holland?s Got Talent, maar Angela kan er duidelijk over zijn: het is iets heel anders. ?Holland?s Got Talent was leuk omdat er ook mensen bij zaten die met hun schaap het podium opkwamen, en vervolgens lieten zien hoe dat schaap over een touw kon springen?, zegt ze. ?Om dat schaap kan ik keihard lachen, dat is leuk om te zien. Maar dit zijn acts die al over de hele wereld te zien zijn. We kijken naar echte professionals.?

John de Mol mag met zijn nieuwe programma dan wel internationaal gegaan zijn, volgens Angela is het talent in Nederland nog niet ?op?. ?Nederland is simpelweg te klein?, denkt ze. ?Dit soort variétéacts bestaan gewoon vaak uit groepen mensen die uit allerlei landen gehaald zijn om ergens, in een circus bijvoorbeeld, te werken. Het zou in Amerika nog wel kunnen, maar Nederland is daar gewoon te klein voor.?

De vrouwelijke Henk Jan Smits
Naast de internationale allure die aan het programma kleeft, zit ook in het jureren een verschil, vergeleken met de andere shows die Angela gedaan heeft. Haar jurydebuut maakte ze bij X Factor en ze ging verder bij het kassucces The Voice. Tijdens de shows van Beat the Best heeft ze zich vooral laten verbazen over het talent. ?Bij X Factor gaat het er vooral om of iemand het in zich had om popster te worden?, legt ze uit. ?Of het iemand is waar je graag naar kijkt en luistert. Bij The Voice gaat het om de stem die je raakt of niet, zeker bij de blind auditions, en of die persoon het aankon om voor miljoenen mensen een ster te worden. Hier kijk je gewoon naar de entertainmentwaarde.? Bang dat mensen haar als de vrouwelijke Henk Jan Smits gaan zien, is Angela niet. ?Nee hoor, het is ook gewoon mijn werk. En ik doe ook veel andere dingen. Vroeger zagen mensen me als presentatrice terwijl ik ook acteerde en zong. Tsja? Ik ga daar niet over zeuren. Ik kan het toch niet veranderen.?


Ze is dan wel een ervaren jurylid, toch heeft Angela niet de behoefte om af en toe zo uit haar dak te gaan als de goedgebekte Gordon weleens kan. ?Ik ben altijd eerlijk, maar ik zeg niet altijd alles?, zegt ze. ?Die man met zijn schaap bijvoorbeeld, ik heb daar alle bewondering voor. Daar heb je moed voor nodig. Je kunt wel kritiek geven, maar je moet het inpakken.? Angela realiseert zich heel goed dat een optreden in shows als Beat the Best altijd momentopnames zijn. ?Daarom moet je mensen het gevoel geven dat het niet allemaal over is. Ik vind dat heel belangrijk.?


Beat the Best

In Beat the Best staan, in drie verschillende categorieën ? muziek, dans en variété ? naast Nederlandse talenten ook internationale kandidaten op de bühne. Iedere categorie wordt gejureerd door een specialist op dat gebied: Angela beoordeelt bijvoorbeeld de categorie zang en muziek. Timor Steffens (bekend van het eerste seizoen van So You Think You Can Dance) doet hetzelfde bij de dansers. De acts die niet in voorgenoemde categorieën vallen, horen in Beat the Best bij variété, waar Jeroen van Koningsbrugge verantwoordelijk voor is. De presentatie ligt in handen van Chantal Janzen en Gordon, die zorgen voor de nodige humor in het programma.

Per aflevering strijden negen acts om de winst. Ieder jurylid bepaalt een winnaar in zijn of haar categorie, waarna het studiopubliek uit die drie acts de beste kiest. Deze act gaat door naar de grote finale in theater Carré, waar alle kandidaten bij elkaar komen om te strijden wie de allerbeste is. Waar de finale om draait? Een geldbedrag van 50.000 euro.De eerste aflevering van Beat the Best wordt a.s. zaterdag 18 augustus vanaf 20:30 uitgezonden op RTL 4. Ga jij kijken?