Seks & relaties / Single & daten
Single & daten

Thirty-love: Ugly Best Friend

Er staan drie collega?s bij het koffiezetapparaat, waaronder Esther. ?Ik ben er helemaal klaar mee?, verzucht ze. ?En dan komt Kerst er ook nog aan.? ?Je moet gewoon aan de man?, zegt Robert. ?Bedankt voor de reminder, etterbak.?

Ik neem aan dat Esther haar dagelijkse klaagzang over haar singlebestaan houdt. Aangezien ze mij er maar al te graag in probeert te betrekken, loop ik er met een grote boog omheen.
?Weet je wat jij nodig hebt??, hoor ik Martin nog net zeggen. "Een ugly best friend."
 
Ik sta op de trap even stil. Een ugly best friend. Waar heb ik dat ook alweer eerder gehoord?!


En dan ineens weet ik het weer. Drie jaar geleden, toen ik nog geen vaste kapper had, werd ik een keer geknipt door ene Danny. Hij ontving me vriendelijk, gaf me een fantastische hoofdmassage en zette me kordaat in de kappersstoel. Danny vond dat ik mijn haar vooral lang moest laten, maar voelde wel iets voor een schuine pony. Dat zou goed staan bij mijn lange gezicht en zou mijn mooie ogen nog beter laten uitkomen. Ik was gevleid. Hij begon mijn haar te snijden en opende een gesprek. ?Waar woon je in Utrecht?? Al snel werden de vragen echter persoonlijker. ?Ben je al lang vrijgezel?? En voordat ik het in de gaten had, lag er een beschuldigende toon in: ?Maar wil jij dan niet gezellig naast iemand wakker worden?? Toen ik bekende dat ik dat best wel wilde, maar dat de leuke mannen niet in drommen voor mijn deur stonden om een nummertje te trekken, kreeg hij pas echt vleugels. Terwijl mijn haar door zijn handen gleed, vroeg hij of ik weleens uitging.
?Ja?, zei ik.
?Met wie?? vroeg hij.
?Meestal met Carien?, zei ik.
?Je beste vriendin?? vroeg hij.
Ik knikte.
?Ook single?? vroeg hij.
"Ja", zei ik bevestigend.

En toen stelde hij de vraag die ik nooit meer ben vergeten, de vraag die vandaag ineens weer oppopt in mijn geheugen, ongevraagd en ongewenst.
?Wie van jullie is de mooie??

Ik keek verbaasd.

?Er is altijd een mooie en een lelijke?, legde hij uit. "Want dan steekt de één goed af bij de ander en kan de mooie alle mannen inkoppen."


Diezelfde avond belde ik Carien, 'de mooie van ons twee'.
?Een belachelijk idee?, vond ze. "Maar prima, hebben wij er weer een verklaring bij."
"Een verklaring?" vroeg ik.
"Ja, een verklaring waarom we nog single zijn: onze vriendinnen zijn niet lelijk genoeg."
Lang leve Carien; ze kan in één klap een legioen ontwrichtende gedachten om zeep helpen.
 
Straks maar even bij Esther langs lopen en mijn excuses aanbieden namens alle collega?s. "Sorry dat we niet lelijker zijn, lieverd, we zullen echt beter ons best voor je doen."

Lees ook de vorige Thirty-love columns!Thirty-love is de blog van Frederique Hoogerdoel, single, dertig-plus, advocate, woonachtig in Utrecht, verknocht aan haar beste vriendin Carien, ook single, stewardess en wonend in Amsterdam. Samen zoeken ze hun weg in de verwarrende wereld van het dertigers-daten. Daarbij worden ze gesteund en geplaagd door hun gesettelde vriendinnen met kinderen, die ze er soms ongewild op wijzen dat de wereld onherroepelijk veranderd is sinds ze twintig waren.

De blog geeft lezers de kans om mee te leven met Frederique, hoofdpersoon van Thirty-love, de roman in wording. Meer Frederique? Kijk op thirty-love.nl en facebook.com/thirtylove. Frederique is gecreëerd door schrijfster Ilse Nelemans.