Thirty-love: Alles moet anders

Single & daten door Ilse
In mijn agenda staan voor vandaag weer drie afspraken op kantoor en vanavond staat er het zoveelste etentje met Carien. Is januari officieel de saaiste maand van het jaar?
 
?Goeiemorgen?, groet ik mijn collega?s bij binnenkomst allesbehalve origineel.
?Goeiemorgen?, krijg ik terug. Net zo min verrassend.
Bij het koffiezetapparaat kom ik zoals altijd Roel, Martin en/of Valerie tegen. Roel en Valerie dit keer.
?Brrr, koud vandaag?,  zegt Valerie.
?Ja?,  zegt Roel, ?mocht ook wel eens.?
Nu gaat Valerie zeggen dat ze niet van de winter houdt, denk ik.
?Geef mij de lente maar hoor?, zucht ze inderdaad.
Als ik aan de beurt ben druk ik op de knop ?choco-coffee?. 
?Huh?? zegt Valerie, ?jij drinkt toch altijd thee ?s morgens??
?Ik wil eens iets anders?, zeg ik, ?ik word gek van al dat voorspelbare.? 
?Van je favoriete drankje ?s morgens?? vraagt Valerie met een frons in haar voorhoofd.
 

 
?Van alles?, zeg ik, ?mijn leven is één groot routineprogramma, zonder verrassingen, zonder spannende avonturen, zonder bizarre ontmoetingen. 2013 is nog maar net begonnen en ik weet nu al wat er gaat gebeuren. Bah.?
?Je hebt een winterdipje?, zegt Valerie.
?Nee, hoor?, zeg ik, ?ik heb behoefte aan nieuwe dingen. Ik ga het eens helemaal anders doen.? 
 
Ik loop naar mijn bureau, trek het iets van de muur en ga aan de andere kant zitten. Dat is niet zo handig, omdat het bureau nu te dicht bij de deur staat, maar dan doen ze vandaag maar wat voorzichtiger met die deur. Ik download een foto van de Malediven voor op mijn bureaublad en ik schrijf me in op Pepper.nl en Relatieplanet. Dit wordt een jaar als geen ander.
 
Dan sms ik Carien: ?Vanavond gaan we niet uit eten, maar poolen of paintballen. Jij mag kiezen.?
Ze sms't meteen terug: ?Pardon??
Geïrriteerd typ ik terug: ?Afwisseling!! Sleur doorbreken!!!!! Kies jij of kies ik??
Daarop typt Carien: ?Eten bij jou. Daarna poolen.? 
 
 
Als ik die avond de deur open doe, staat ze voor me in een vlekkerige broek en een oude trui.
?Wil je toch paintballen?? vraag ik.
?Nee, lieverd?, zegt ze, ?en ook niet poolen. En dat wil jij ook allemaal niet. Je kunt helemaal niet poolen. En je hebt een hekel aan paintball.?
Ik kijk haar boos aan en sta op het punt om haar uit te leggen dat ik het zat ben en dat ze me de ruimte moet geven om te veranderen, om vaste patronen te doorbreken. Dan duwt ze me naar binnen en haalt een grote pot verf uit haar tas. Ze heeft ook rollers bij zich.
?Lieve Frederique?, zegt ze terwijl ze mijn papierbak leegvist voor oude kranten, ?jij hebt je jaarlijkse NU-MOET-ALLES-ANDERS-aanval. Je bent het zat en bent bang dat je een saaie oude bes aan het worden bent die niks meemaakt en zielig en alleen dood zal gaan en pas maanden later gevonden wordt en door niemand herinnerd wordt omdat ze niet echt bijzonder was.?
Ik ben stil.
?Ik heb een pot knalroze verf bij me?, gaat ze door, ?en daarmee gaan we jouw huis opvrolijken. Daarna gaan we gewoon lekker uit eten, omdat we dat fijn vinden en een wijntje drinken omdat we daarvan houden. Jij bent superbijzonder en je hebt een heel gaaf leven. Het is alleen januari.?
Ik voel tranen achter mijn ogen prikken en kan Carien alleen maar dankbaar aankijken. 
?Je bent lief?, zeg ik.
?En nou verven?, zegt ze, ?voordat je allerlei gekken dingen uithaalt en je bij vier datingsites inschrijft.?

Lees ook de vorige Thirty-love columns!Thirty-love is de blog van Frederique Hoogerdoel, single, dertig-plus, advocate, woonachtig in Utrecht, verknocht aan haar beste vriendin Carien, ook single, stewardess en wonend in Amsterdam. Samen zoeken ze hun weg in de verwarrende wereld van het dertigers-daten. Daarbij worden ze gesteund en geplaagd door hun gesettelde vriendinnen met kinderen, die ze er soms ongewild op wijzen dat de wereld onherroepelijk veranderd is sinds ze twintig waren.

De blog geeft lezers de kans om mee te leven met Frederique, hoofdpersoon van Thirty-love, de roman in wording. Meer Frederique? Kijk op thirty-love.nl en facebook.com/thirtylove. Frederique is gecreëerd door schrijfster Ilse Nelemans.