De 8 grootste taboes van kersverse moeders

Kinderen door Redactie Ze.nl
Als je net moeder bent, zit je natuurlijk op een roze wolk. Toch…? Niet iedereen, maar ja, het is natuurlijk een beetje vloeken in de kerk om dat te zeggen. En zo zijn er nog veel meer taboes als het gaat om kersverse moeders. 
 
1. Net moeder, maar niet gelukkig
De lang gekoesterde wens van een kindje is eindelijk in vervulling gegaan. Het grote genieten kan beginnen! Maar al snel blijkt dat het leven van een moeder niet over rozen gaat. Het is zelfs zo zwaar, dat je niet zo gelukkig bent met het nieuwe leven als moeder en soms zelfs spijt hebt van je keuze om moeder te worden. Moeders in je omgeving lijken alles aan te kunnen en hebben de liefste baby’s die nooit een kik geven. Dit is echter maar een illusie, je bent heus niet de enige die af en toe tureluur wordt van je kind. Besef dat dit erbij hoort en voel je niet schuldig over de momenten dat je het even niet meer ziet zitten. 

2. Borstvoeding of flesvoeding?
Dit  is een van de bekendste taboes onder kersverse moeders. Sommige moeders geven zonder probleem jaren borstvoeding, anderen kijken het een paar weken aan en er zijn moeders die het helemaal niet proberen. Alledrie de opties zijn oké. Borstvoeding heeft veel voordelen, maar soms is het niet mogelijk en is flesvoeding een prima alternatief. Er zijn diverse voors en tegens op te noemen, maar wel of geen borstvoeding geven is een keuze die alleen jijzelf kunt maken.
 

3. Liever een meisje of een jongen?
Wil je liever een jongen of een meisje?”, is geen onbekende vraag aan zwangere vrouwen. En alhoewel het standaard antwoord luidt ‘als het maar gezond is’, kan het toch zijn dat een moeder diep in haar hart een voorkeur heeft. Dit kan zijn omdat de familie een bepaalde verwachting heeft, de opvoeding bij een bepaald geslacht makkelijker is of omdat sommige vrouwen nou eenmaal meer met een bepaald geslacht hebben. Voel je als moeder niet schuldig over je gevoelens, maar probeer te begrijpen waar ze vandaan komen. Hoe eerder je weet wat het geslacht is van je kindje, de meer tijd je hebt om eraan te wennen. 

4. Direct een strak lichaam na de bevalling
Als je de foto’s van Doutzen Kroes bekijkt na haar bevalling, lijkt het alsof het een fluitje van een cent is om weer je oude lichaam terug te krijgen. Niets is minder waar. Negen maanden lang groeit er een baby in je buik, hierdoor rekt je huid uit en krijgt je lichaam het zwaar te verduren. Gun jezelf de tijd om weer het lichaam te krijgen als voor je bevalling. We hebben nu eenmaal niet allemaal 24 uur per dag een personal trainer ter beschikking... 
 

5. Werken of thuisblijven?
Thuisblijven om voor de kinderen te zorgen wordt al snel als “tuttig” bestempeld en tegelijkertijd krijgt een fulltime werkende moeder het commentaar dat ze niet genoeg aandacht voor haar kinderen heeft. Voor iedere moeder is het zelf voor- en nadelen afwegen. Is het financieel mogelijk om thuis te blijven? Hoe denkt je partner erover? En het belangrijkst: wat past het beste bij je karakter? Het ene is niet beter dan het andere, uiteindelijk is het een persoonlijke keuze.

6. Zeggen dat je kind een 'ongelukje' is
De manier waarop je zwanger bent geraakt, is iets van jezelf. Het is dan ook aan jou om te beslissen of je wilt vertellen dat de zwangerschap niet gepland was of dat je zwanger bent geraakt met behulp van IVF. Sommige vrouwen vinden het juist prettig om dit aan anderen te laten weten, zodat ze beter begrijpen hoe je je voelt met je zwangerschap en om het taboe te doorbreken. Anderen houden dit juist liever voor zichzelf, omdat ze geen stempel opgedrukt willen krijgen. 
 

7. Bewust alleenstaande moeder
Een groeiende groep alleenstaande vrouwen kiest er bewust voor om zonder partner kinderen te krijgen. Door middel van een ‘one night stand’, een bevriend homostel of een spermadonor via internet kunnen deze vrouwen toch zwanger worden. Gelukkig is alleenstaand moederschap steeds minder een taboe. Toch kun je te maken krijgen met wisselende reacties van de omgeving. Probeer je dit niet aan te trekken, het gaat erom dat jij zelf achter je keuze staat.  

8. Enge bevallingsverhalen
In Nederland mag je zelf kiezen of je thuis of in het ziekenhuis bevalt, tenminste als je zwangerschap zonder complicaties verloopt. Elke vrouw maakt hierin haar eigen afwegingen. Sommige vrouwen hebben een hele gemakkelijke bevalling, anderen gaan door een hel om hun kind op aarde te kunnen zetten. Wees voorzichtig met het delen van enge bevallingsverhalen met andere zwangere vrouwen, het kan onnodig voor veel angst zorgen.

Dit artikel is geschreven door HappyMoms.nl. Kijk voor meer artikelen van en voor mama's op HappyMoms.nl!