Lifestyle / Werk & studie
Werk & studie

De loze termen in vacatures

Reageer 0
Je zoekt hard naar een baan en verdiept je in allerlei vacatures. Maar bij de functie-eisen begint het je al te duizelen. Hoe creatief zijn de vacatures tegenwoordig en welke uitgekauwde zinnen worden er uit de hoge hoed getoverd?
 
Als je de vacatures tegenwoordig moet geloven, wordt er van ons verwacht dat we met zijn allen flexibele carrièretijgers zijn, die jong en ambitieus zijn en daarbij ook nog bergen ervaring hebben. Om de aandacht van de werkzoekenden te trekken, worden de meest afgezaagde, vaak ook nog eens Engelse, termen gebruikt. Wij zetten ze voor je op een rij!
 
Open minded
Dit is een term die behoorlijk vaag is, maar vaak gebruikt wordt. Want er wordt geacht dat we open minded zijn. Daarmee bedoelen ze dus dat we actief mee moeten denken en voor nieuwe dingen open moeten staan. Ook ideeën die niet zo snel in ons op zouden komen of waarbij we zelfs een behoorlijke drempel voor moeten nemen. Dus af en toe verstand op nul en gaan met die banaan.

Out of the box
Deze term is net zoiets als open minded zijn, maar dan nog een stapje verder gaan. Met out of the box denken wordt er van ons verwacht dat we letterlijk buiten de lijntjes gaan en erg creatief moeten zijn. Voor de crea bea’s onder ons is dit vaak een eitje en zelfs een erg leuke uitdaging. Maar dit is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd.
 

Proactieve werkhouding
Het is logisch dat een werkgever van ons verwacht dat wij een proactieve houding hebben en dat we met zijn allen keihard knallen voor de beste resultaten. Maar als we een weekendje flink door hebben gezakt, zal dit een behoorlijk zware dobber worden. 

Teamplayer
Je komt deze term in bijna elke vacature wel tegen. Je bent een echte teamplayer. Maar wanneer ben je dat nou écht? Als je met iedereen goed kunt samenwerken. Maar zeg nou zelf, er zit toch altijd wel een collega tussen die je achter het behang wilt plakken? Je kunt nou eenmaal niet met iedereen goed overweg... 

Een echte spin in het web
Wat is dat nou eigenlijk, een echte spin in het web? Iemand die alles goed overziet in een organisatie en die overal controle over heeft. Maar is het wel realistisch om dit van je personeel te vragen? We hebben allemaal onze eigen kwaliteiten waar we goed in zijn. Maar we kunnen onmogelijk bij elke taak perfect functioneren. Dat zou toch ook doodvermoeiend zijn?

Geen 9 tot 5 mentaliteit
Werkgevers betalen je tussen 9 en 5, maar verwachten soms wel dat je ook in je weekenden en avonden lekker achter je laptop duikt. Dat is heus niet altijd erg, tot je je bedenkt dat jij met jouw salaris dan omgerekend 3 euro per uur verdient als je kijkt hoe vaak jij nog werkt in de avonduren... 

Ken jij nog meer opvallende, grappige of bijzondere termen in vacatures?
Reageer 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Er zijn 3 reacties

Om te kunnen reageren moet je eerst

 • Sinner

  -Van die vragen.
  *''Wil je in de horeca werken bij een leuk hotel aan het strand?''
  *''Herken jij jezelf in dit profiel en ben je op zoek naar een...?''
  Dit komt erg overdreven over. Een sollicitant kan hier weinig mee, want de werkgever heeft het verhaaltje eigenlijk al gemaakt. Waardoor een sollicitant moet brainstormen om het niet op het verhaaltje van de vacature te laten lijken.

  -Of die commanderende termen.
  *''Ook ben jij flexibel ingesteld...
  *Je hebt...
  *Daarnaast moet je...
  *Je hebt geen...''
  Dit komt negatief over. En het voelt alsof iemand bepaald wat ik ben, heb en moet.

  Wat ik liever in een vacature zie staan is: ''Wij zoeken een ... die ... en een echt ... is.'' Of:
  -punt 1
  -punt 2 enz.
  Dit is goed, de sollicitant weet waar hij/zij aan toe is en kan van de woorden een leuk persoonlijk verhaaltje maken.

  Zet niet neer wat je niet zoekt, want ook bij sollicitanten is 'niet' en 'geen' negatief. Werkgevers mogen zich best wel wat meer in een sollicitant verplaatsen.

 • Yves

  Als je ze goed onderbouwt en niet in overvloed gebruikt kunnen ze in je voordeel werken. Echter is 'out of the box' inmiddels wel echt zum kotzen. Zo over-used.

 • Anoniem

  Al deze termen komen me wel bekend voor. Ben wel blij met dat zinnetje; we hebben allemaal onze kwaliteiten maar kunnen onmogelijk bij elke taak perfect functioneren. Dat vergeet ik soms, ik kan enorm onzeker worden als iets me niet lukt of niet perfect is.

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen