Fanatieke Fans: Danique is fan van de Backstreet Boys

Media door Karin

We vinden allemaal een bepaalde artiest wel iets leuker dan anderen, maar echt ‘fan zijn’? Dat zijn de meeste volwassenen niet. Danique wel: zij is al jaren fan van de Backstreet Boys. En misschien gaat het wel iets verder dan dat.
 
“Ik ben vanaf het eerste moment al fan. Dat is sinds 1995 en dat betekent dat ik al negentien jaar fan ben!”, vertelt de 28-jarige Danique enthousiast. “Ik zag de videoclip van We’ve Got It Going On en ik was verkocht. Ik begon toen net interesse te krijgen in muziek en de Backstreet Boys was de eerste groep die ik echt gelijk leuk vond. Ik mocht op mijn 11e naar mijn eerste concert met mijn moeder en ben daarna vaker gegaan. Ik had mijn kamer vol hangen met posters. In 2005 kwamen ze weer terug na een rustperiode van zes jaar en ik dacht: leuk, als jeugdsentiment naar de Backstreet Boys. De dag voor het concert ontmoette ik een paar bandleden voor het eerst in het ‘wild’: AJ, Nick en Brian. Ik was zo in shock dat ik niet eens met ze op de foto ben gegaan. Sindsdien is het eigenlijk alleen maar ‘erger’ geworden. Ik leerde via het grootste Nederlandse BSB-forum een groep vriendinnen kennen, waaronder mijn beste vriendin. Sindsdien is eigenlijk het hek van de dam.” 
 

Concerten, foto's en BSB-cruises
Wat er zo leuk is aan de Backstreet Boys? Danique: “Ik vind de muziek superleuk en het zijn ook hele aardige en leuke jongens die altijd veel moeite doen voor hun fans. Ze maken bijvoorbeeld een praatje of gaan op de foto met je. Daarnaast is het hele wereldje eromheen leuk. Ik heb er vriendinnen door gekregen die ik ook naast de concerten vaak zie en spreek. Ze wonen door het hele land, maar we spreken regelmatig af om te stappen, voor feestjes of gezellige avonden.”
 
“Op een schaal van 1 tot 10 qua fan zijn, ben ik een 10, maar ik denk dat er mensen zijn die mij een 100 geven! Ik bezoek promo’s (promotieactiviteiten zoals signeersessies, red.), concerten in Europa en Amerika, ben VIP tijdens de concerten en afterparty’s (extra dure kaarten waarbij je bijvoorbeeld bij de soundcheck aanwezig mag zijn en met ze op de foto mag) en vorig jaar oktober ging ik mee op de Backstreet Boys-cruise. Het was de derde cruise - de eerste waar ik bij was - en het was extra speciaal vanwege het 20-jarige bestaan van de band en omdat Kevin er weer bij was (die heeft een tijdje de band verlaten, red.). Posters heb ik niet meer in mijn huis hangen; die tijd is wel geweest. Wel heb ik een paar foto’s met de jongens hangen, en ik heb een supergaaf bord van Blond Amsterdam met mijn VIP-foto uit Orlando die mijn vriendinnen voor mijn verjaardag hebben laten maken. De originele cd’s heb ik allemaal en die hebben een ereplekje in mijn cd-kast. Verder luister ik eigenlijk wel elke dag naar hun muziek.”
 

Favo BSB-moment
“Ik heb veel favoriete BSB-momenten. Maar mijn meest favoriete moment is recent gebeurd tijdens de In A World Like This-tour. Ik heb namelijk een eigen webshop. Ik had voor de tour al een stuk of 30 Backstreet army T-shirts gemaakt, BSB-kettingen, oorbellen en armbanden. Mijn beste vriendin en ik wilden ook een leuk T-shirt en we kwamen op de tekst I’m with the boyband. Tijdens het concert stonden we front row en Howie zag ons en zei gelijk: ‘I love the T-shirts’. Tijdens de afterparty trok hij mij en mijn beste vriendin on stage en hij begon weer over mijn T-shirt. Hij wilde er eigenlijk wel een voor zijn vrouw en twee zoontjes bestellen. Ik heb een hele tijd met hem staan kletsen over de shirts en mijn bedrijf. Echt het beste compliment ooit dat een Backstreet Boy míjn T-shirts zo gaaf vindt dat hij het voor zijn gezin wil bestellen! De shirts heeft hij van mij gehad en hij was er echt superblij mee. Nu wachten tot hij een foto naar me stuurt dat zijn gezin het aan heeft.”
 
“Vroeger was het altijd een soort must dat je een favoriet had; die van mij was AJ. Dat is eigenlijk altijd zo gebleven. Hij is de bad boy van de groep en ik vind het gewoon leuk dat hij een unieke eigen stijl heeft. Ondertussen, na jaren fan zijn, vind ik ze allemaal even leuk! Toch merk ik wel dat wanneer ik bij een hotel sta of bij een fotomoment, ik toch snel voor een foto met AJ ga. Maar, een crush op hem (of een van de andere leden) heb ik niet. Het is vooral fan zijn om de muziek, om hoe ze zijn en het wereldje eromheen.”
 

Geld
Hoeveel geld Daniques hobby al gekost heeft, is confronterend voor haar. “Dat is een vraag die een Backstreet Boys-fan nooit wil horen haha! Ik schrik me denk ik wild als ik het echt ga uitrekenen. Maar als ik het ruim schat gaat het denk ik over de € 10.000. Er zitten sowieso twee trips naar Amerika bij waarvan eentje de cruise was. Daarbij alle cd’s, tijdschriften, merchandise, concertkaartjes, afterparty’s, fanclub lidmaatschap, benzine, hotels, eten en drinken onderweg en natuurlijk alle VIPs die heel veel geld kosten maar elke cent waard zijn.”
 
Nare reacties
Helaas krijgt Danique best veel nare reacties op haar fan zijn. “Mensen doen vaak alsof ze een stom boybandje zijn,” vertelt ze, “maar let’s face it: ze zijn nog steeds de best verkopende boyband ooit, ze hebben een ster op de walk of fame en ze hebben zó’n mega grote aanhang fans wereldwijd. Soms voelt het alsof het maar belachelijk is dat je fan bent. Een aantal nare reacties die ik zelf het ergst vind zijn: ‘Bestaan die dan nog? Die zijn toch dood?’, ‘Hoezo ga je vijf keer naar hetzelfde concert?’ of ‘Dat is toch zonde van je geld?’”
 
“Gelukkig accepteert mijn directe omgeving mijn hobby wel. Soms krijg ik wel te horen: ‘Ga je nu alweer?’ of maken ze er grapjes over. Maar mijn familie en vriendinnen vinden het superleuk voor me en weten ook dat wanneer ik op tour ben, ik gewoon even in een andere wereld leef en geen tijd heb voor de ‘normale’ wereld. Ook luisteren ze heel geduldig naar mijn hyperverhalen als ik terug ben. Ook van exen heb ik nooit nare reacties gehad. Als ik iemand leer kennen zeg ik eigenlijk best wel snel tegen hem dat ik een Backstreet Boys-fan ben. Accepteert hij dat niet, dan is het voor mij eigenlijk wel snel klaar want dit is al negentien jaar een deel van mijn leven en het hoort bij mij.”
 

Het zwarte gat
Danique is wel heel bang voor het moment dat de Backstreet Boys uit elkaar gaan. “Gelukkig hebben ze nog heel veel plannen en zijn ze nog lang niet van plan om te stoppen. Ik denk dat mochten ze ooit stoppen, er een aantal solo zullen doorgaan, dus dan zal ik ze ook zeker solo blijven volgen. Maar waarschijnlijk zal ik wel in een zwart gat terechtkomen. Met mijn vriendinnen blijf ik dan natuurlijk contact houden, maar het touren ga ik dan zo ontzettend missen. Dat heb ik al na een tour van na 2 à 3 weken intensief reizen, concerten bezoeken en in hotels hangen. Dan is het echt een omschakeling om weer naar je werk te gaan en weer met de normale gang van zaken verder te gaan.”
 
“Ik denk dat ik de rest van mijn leven fan van ze zal zijn. Mochten ze over vijf jaar bijvoorbeeld stoppen en dan na tien jaar weer een comeback maken, dan laat ik alles uit mijn handen vallen en ga dan gewoon weer op tour!”

Lees ook onze vorige edities van Fanatieke Fans!

Ben jij ook enorm fan van een bepaalde artiest die alles voor jou betekent? En wil jij het hoe en waarom wel kwijt op Ze.nl? Mail dan naar redactie@ze.nl en wie weet sta jij hier binnenkort samen met jouw idool!