Lifestyle / Werk & studie
Werk & studie

1 op de 5 werknemers kan niet genieten van vrije tijd

 
Op vrijdagmiddag zit je op kantoor op je stoel te stuiteren als je denkt aan het weekend. Even lekker twee dagen relaxen, heerlijk! Maar zo’n 20% van de werknemers kan niet genieten van zijn of haar vrije tijd. 
 
Velen van ons gaan met plezier naar het werk, maar we zijn ook blij als de werkdag of de werkweek er weer opzit. Als echte niet-workaholics checken we onze mail zo min mogelijk zodra we ons achterwerk weer op de bank laten ploffen, maar een groot gedeelte van de werkende mensen doet dit wel. Meer dan een kwart checkt zijn mail ook na het werk en zelfs in het weekend. 
 
 
Mood killer
Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 5 werknemers niet kan genieten van zijn of haar vrije tijd door het werk. Het kantoor wordt gezien als de grootste mood killer om van het weekend te genieten en meer dan een kwart van de Britten checkt zijn of haar mail zelfs als men is. 44% van de Britten geeft toe dat hij of zij in het weekend aan het werk denkt en er zelfs over droomt. 
 
Meer dan een derde van de werknemers, 38%, heeft last van de sunday blues. Zij kunnen niet van hun zondag genieten omdat ze op deze dag al opkijken tegen de aankomende werkweek. Ongeveer de helft geeft ook toe dat ze elk weekend hetzelfde doen en meer dan een kwart weet niet goed meer wanneer hij of zij een compleet nieuwe ervaring heeft beleefd in het weekend. En dat terwijl een goed weekend juist zo belangrijk is. 80% gaf aan dat hij of zij positiever in het leven staat als ze een geweldig weekend heeft gehad en een groot gedeelte is vriendelijker tegen collega’s.  

 
Geweldig weekend 
Maar wat is een geweldig weekend dan precies? Van de ondervraagden gaf meer dan de helft aan dat men een geweldig weekend heeft als hij of zij met vrienden of familie heeft afgesproken. Op nummer twee staat goed weer en daarna volgt een tripje naar een plek waar men altijd nog eens naartoe wilde. 
 
Het onderzoek werd gehouden onder 7000 mensen en gemiddeld hebben Britten £162 over voor een geweldig weekend, wat neerkomt op meer dan € 200. Dat is meer dan in andere landen, meldt DailyMail. Ondanks dit zegt bijna 10% van de werknemers dat ze van de zeven weekenden maar van één kon genieten, terwijl een goed weekend zo belangrijk is. Ongeveer de helft geeft aan dat men productiever is op het werk als hij of zij een goed weekend heeft gehad. 
 
Check jij je werkmail ook als je vrij bent? En droom jij vaak over je werk?