Mama / Kinderen
Kinderen

Opmerkelijk: moeder geeft haar 6-jarige dochter nog steeds borstvoeding


Borstvoeding is essentieel voor je kindje en het is ook nog eens goed voor jezelf. Reden genoeg om het te doen dus. Maar hoe lang? Denise Sumpter geeft haar 6-jarige dochter nog steeds borstvoeding. 
 
Wanneer je moeder wordt, is het voor velen (bijna) vanzelfsprekend dat je je kindje borstvoeding geeft, want het is het eigenlijk een soort superfood voor de pasgeborene. Maar wanneer stop je hiermee? Stop je er überhaupt mee? Als het aan Denise Sumpter ligt, kun je er best een tijdje mee doorgaan. Zelf legt ze haar 6-jarige dochter nog steeds regelmatig aan haar borst. 

 
De borstvoeding
Belle Sumpter, de zeseneenhalf jaar oude dochter van Denise, wordt nog steeds door haar moeder gevoed via de borst. Hiermee is ze het oudste kind in het Verenigd Koninkrijk (en waarschijnlijk ook in Nederland) dat nog steeds borstvoeding van haar moeder krijgt. Hoewel Belle overduidelijk een stuk ouder is dan het gemiddelde kind dat borstvoeding krijgt, dringt moeder Denise haar dochter niets op. De 44-jarige moeder wil doorgaan met de borstvoeding tot haar dochter aangeeft dat ze het niet meer wil. “Ik blijf Belle voeden zolang ze ernaar vraagt”, vertelt Denise. 
 
Wanneer Belle graag gevoed wil worden verschilt per dag. De ene keer krijgt ze twee keer per dag borstvoeding en de andere keer maar een keer in de week. Momenteel vraagt het schoolgaande kind alleen om borstvoeding als ze moe is of wanneer ze graag wat quality time wil met haar moeder. Soms moet ze haar moeder ook delen met haar 18 maanden oude broertje Beau. Ook hij krijgt nog steeds borstvoeding. Hoewel veel leeftijdsgenoten van Belle geen borstvoeding meer krijgen, vindt Denise het niet raar dat zij haar kinderen nog wel borstvoeding geeft. “Ik vind er niets vreemds aan”, vertelt de borstvoedende moeder. “Ik voed ze alleen als ze erom vragen. Dus alleen wanneer zij het willen.” 
 
Scheve gezichten
Volgens Denise heeft de borstvoeding een duidelijk positieve invloed op de ontwikkeling van Belle. Zo is haar dochter een kop langer dan haar andere klasgenoten, is ze bijna nooit ziek en is ze zelfverzekerd. Ook is Belle volgens haar moeder een getalenteerd violiste, zangeres en danseres. Volgens Denise komt dat door haar ‘moedermelk’. Denises borstvoedingpraktijken zorgen wel voor veel scheve gezichten, meldt DailyMail. Ook van familieleden krijgt Denise vaak opmerkingen naar haar hoofd geslingerd als: hier gaan we weer met dat melkgebeuren. 
 
Vaak wordt Denise ook als egoïstisch bestempeld omdat borstvoeding voor een moeder natuurlijk ook veel voordelen heeft. Denise zegt het puur voor haar kinderen te doen, maar ze geeft wel toe dat zij er ook profijt van heeft. “Ik ben beschermd tegen bepaalde soorten kanker en ik kan eten wat ik wil zonder dat ik aankom.” Maar volgens de moeder van Belle en Beau gaat het haar puur om het welzijn van haar kinderen. “Ik kan met zekerheid zeggen dat ik dit de hele tijd heb gedaan voor mijn kinderen.” Denise geeft aan dat ze verdrietig zal zijn wanneer haar oudste kind geen borstvoeding meer wil, maar ze ziet wel in dat het zo hoort. “Ik heb het idee dat ze het niet veel langer meer wil.” Denise vertelt dat haar dochter daar alle tijd van de wereld voor mag nemen, maar ze heeft wel besloten dat ze Belle niet meer voedt in het openbaar. 
 
Wat vind jij ervan dat Denise haar 6-jarige dochter nog steeds borstvoeding geeft? Goed of een tikkeltje doorgeschoten?
 
Beeld: Twitter