Lifestyle / Werk & studie
Werk & studie

15 dingen waar school je niet op heeft voorbereid als je gaat werken


Allemaal leuk en aardig hoor, dat diploma waarmee je ‘klaar bent voor de werkvloer’, maar dat papiertje vertelt je niet hoe je je staande houdt in de kantoorjungle. Op deze dingen bereidt school je niet voor als je gaat werken… 
 
Weet je nog dat je even in slaap sukkelde tijdens dat ene saaie hoorcollege en dat je docent meteen brulde 'opletten, dit ga je later nodig hebben!'? Uhuh..., sinds we de collegebanken verruilden voor ons bureau op kantoor, hebben we maar al te goed gemerkt dat er heel wat zaken zijn waar school je niet op voorbereidt als je gaat werken. Namelijk… 
 
… hoe je om moet gaan met een vervelende baas. Iemand uitkafferen zoals je deed op de middelbare school kan niet meer. Grote kans namelijk dat je baas dan niet meer je baas is, maar je ex-baas. 
 
… dat je mean girls overal tegen blijft komen. Ze blijven helaas niet voor eeuwig op school hangen, ook zij weten zich een weg te banen naar de echte wereld. Bij jou op de werkvloer bijvoorbeeld. 
 
… dat er altijd knappe mannen zullen blijven die jou op een of andere manier niet zien staan, maar dan wel weer oog hebben voor Betty Big Boobs die het halve kantoor heeft afgewerkt. 
 

… hoe je moet omgaan met kantooraffaires. Damn, seksende collega’s ín het kopieerhok óp de printer. Goede Tijden is er niets bij. 
 
… hoe je moet dealen met die ene (getrouwde) collega die duidelijk interesse in jou toont. 
 
… hoe je om een salarisverhoging moet vragen. Op je 16e leek een netto uurloon van € 10 utopisch, maar nu je een hypotheek hebt om af te lossen zou een euro of twee, drie meer per uur toch wel fijn zijn. 
 
… kantooretiquette. Wie geef je nou wel drie smakkerds op de wang als-ie jarig is en wie niet? 
 
… hoe vermoeiend een fulltime baan eigenlijk is. 40 uur! Veer-tig! 
 
… hoe je kunt laten zien dat je hard werkt. Je kan moeilijk je hand opsteken wanneer je je opdrachten af hebt, maar je zou graag wel willen laten zien hoeveel effort je toont. 
 
… hoe moeilijk het überhaupt is om een baan te vinden. Die economische crisis werkt nou niet bepaald in jouw voordeel.
 
… hoe je hogerop kunt komen. Een promotie kun je helaas niet zomaar vragen. 
 

… hoe je je hele sociale leven in het weekend kunt proppen. 
 
… hoe je je gepast moet kleden voor een sollicitatiegesprek of belangrijk werkoverleg. Ja, oké, je snapt dat afgetrapte gympen en een spijkerbroek vol gaten not done zijn, maar hoe diep mag je decolleté zijn? Hoe hoog mogen je laarzen zijn zonder op een dame van de nacht te lijken? 
 
… hoe je je moet gedragen als je een collega in het wild tegenkomt. Oftewel, als je er een tijdens het stappen of winkelen tegenkomt. Negeren, begroeten, zoenen? Hellup! 
 
… en last but not least, hoe je een werkloosheidsuitkering aanvraagt…. 
 
Welke struggles ben jij tegengekomen op de werkvloer waar school je absoluut niet op heeft voorbereid?