8 manieren om je huidige baas te lozen

Werk & studie door Mariëlle
Wat er nu op je pad is gekomen is echt een buitenkansje. Je kunt per direct beginnen aan de baan waarvan je altijd hebt gedroomd. Eén probleempje: jouw huidige contract loopt bij lange na nog niet af. Hoe kom je van je baas af?

In tijden van crisis is het zo makkelijk nog niet om een baan te vinden. Laat staan een geschikte baan. Een baan die op je opleiding aansluit en ook nog eens leuk is, is tegenwoordig vrijwel onmogelijk. Dus wat doe je dan? Dan neem je een baan die je wél kunt krijgen. Voor bepaalde tijd, want je wilt wel een beetje zekerheid. Je begint met een zevenmaandencontract (dat is het nieuwe halfjaarcontract). In het contract staat duidelijk dat het tussentijds ALLEEN verbroken mag worden om juridische redenen. "Haha, why should I" denk je lachend wanneer je het contract met jouw kneuterige krabbeltje ondertekent. En dan krijg je jouw droombaan aangeboden waar je aan de slag kunt gaan als je per direct begint. Wat doe je dan?


1. Per direct opstappen en je baas uitleggen dat je best je tijd wilt uitzitten, maar dat hij aan een ongemotiveerde werknemer minder heeft dan aan een ontbrekende werknemer. Dat kost namelijk meer geld dan het oplevert.

2. Doen alsof je neus bloedt en een maand opzegtermijn inlassen, netjes opzeggen, aangeven dat jij je tijd uitzit en kijken hoe hij reageert.

3. Mocht hij beginnen over die maand opzegtermijn die er officieel niet is, kun je het gooien over de boeg dat er ook niet in het contract staat dat er geen maand opzegtermijn is. Heeft hij je er nooit op gewezen dat er geen opzegtermijn is? Wijs hem daarop.

4. Lees de cao van jouw branche grondig door. Een cao lijkt over het algemeen werknemervriendelijker dan een contract. Hier staan ongetwijfeld dingen in waar jij je voordeel mee kunt doen. Dat een werkgever verplicht is om een maand opzegtermijn te tolereren bijvoorbeeld.


5. Zorg dat er al iemand staat te popelen om jouw baan over te nemen. Voordelen voor iedereen!

6. Je kunt het ook gooien op de beledigende opmerkingen die hij dagelijks naar je hoofd slingert en het dagelijkse uitlachspektakel. Bazen mogen namelijk niet beledigen. Dan mag je overigens wel rekenen op een hoop juridische rompslomp. Zit je daarop te wachten? Heb je dat ervoor over?

7. Probeer jezelf weg te kopen met de droomsamenwerking van je oude baas. Want laat die droomsamenwerkingspartij nou net jouw nieuwe baas zijn!

8. Kom je er echt niet uit, pleeg dan even een telefoontje met het Juridisch Loket. Zij hebben veel meer informatie dan jij. Informatie die misschien wel in jouw voordeel is.

Heb jij je contract wel eens voortijdig verbroken?