7 gouden tips om inspiratie op te doen

Lifestyle door Rosanne
Soms dan voel je je zo geïnspireerd dat het vanzelf lijkt te gaan. Op andere dagen, tja dan gaat je inspiratie net zo snel als een naaktslak die de marathon van New York probeert te kruipen. Tijd om de boel weer in gang te zetten!

 
Inspiratiedruppels
Ga lekker lang douchen, echt als meer mensen vaker lang zouden douchen zouden we binnen no-time alle levensvragen hebben opgelost. Het lijkt wel alsof het warme water als vloeibare inspiratie over je heen glijdt. Oké, misschien overdreven maar het helpt zeker. Ontspan en laat het wonderlijke water zijn werk doen.
 
Wees een ontdekkingsreiziger
Een wandeling doet het ook altijd goed. Kijk om je heen en probeer nieuwe dingen te zien die je nog niet eerder zag. Dit kan in je omgeving, maar bijvoorbeeld ook bij vrienden die je al jaren kent. Het is een goede truc om oplettend te blijven. Ga de uitdaging aan en noem er eens vijf. Blijf je verwonderen over nieuwe dingen, of ze nu klein zijn of groot. 


Blijf bij jezelf

Of het nu een nieuw nummer is waar je aan werkt, een schilderij, of een bouwkundig project, het is altijd goed om dicht bij jezelf te blijven. Gebruik dingen uit je eigen ervaring en omgeving. De meest prachtige nummers komen voort uit gekwelde muzikanten die hun grote liefde (alweer) kwijt zijn. De beste boeken zijn vaak autobiografisch. Blijf dicht bij jezelf en het komt goed. Je bent namelijk uniek, dus gebruik die kracht.
 
Beter goed gejat dan slecht bedacht
Hier hoef je het als vrije geest natuurlijk niet helemaal mij eens te zijn. Maar veel inspiratie komt ook vaak door het afkijken bij anderen. Nu hoef je ze natuurlijk niet na te apen, dat is plagiaat, maar het kan je wel weer op ideeën brengen. Zo, tijd om nog eens naar het album van de Foo Fighters te luisteren.
 
Uit die comfortzone
Maar inspiratie vind je ook op plekken waar je haar niet verwacht. Ga daarom eens lekker buiten je comfortzone. Doe iets wat je ontzettend eng vindt, of je juist heel saai lijkt. Luister bijvoorbeeld eens naar klassieke muziek. Er is een hoop gebaseerd op de tonen van Beethoven. De beste man wordt niet voor niks geniaal genoemd. Geen slecht persoon om eens bij af te kijken.

 
Daag jezelf uit
De beste ideeën ontstaan uit gedachte experimenten. Stel jezelf een vraag en het kan gebeuren dat je een er een stortvloed aan ideeën aan overhoudt. Stel je eens voor dat mensen alleen een bepaalde kleur kunnen zien? (Bijvoorbeeld het nummer I’m Blue van Eiffel 65) of dat de wereld er heel anders uitzag omdat hij bijvoorbeeld op zijn kop is? Niks is te gek.
 
Wees weer eens een kind
Weet je nog vroeger? Toen kon je jezelf uren vermaken met verhalen en spelletjes die je had bedacht. Of je nu als Indiana Jones door de tuin van de buurvrouw holde, of in ‘de geheime hut’ een heksenbrouwsel aan het maken was, inspiratie en fantasie had je genoeg. Laat je niet meer tegenhouden door die saaie volwassen grenzen die zijn opgeworpen. Ken je je nog een verhaal van vroeger? Dat zou best een tof schilderij of nummer kunnen zijn.
 
Wat zijn jouw tips om een meesterwerken te creëren?