7 essentiële manieren om je werk leuker te maken

Werk & studie door Mariëlle

Heb je geen leven of ben je gewoon compleet gestoord als je op zondag al zin hebt om op maandag je tanden in je werk te zetten? Dat is toch niet gezond? Of je moet de onderstaande manieren gebruiken om de werksfeer te pimpen.

Dus op vrijdag zie je al op tegen maandag en op maandag wéns je al dat vrijdag met spoed naar je toe getrokken kan worden. Je kunt niet eens genieten van je zondag, omdat je weet dat het morgen maandag is. Zo vol passie als het moment waarop je aan je baan begon, zo kansloos vind je de uitdaging nu. En het is nou ook niet zo dat de banen voor het oprapen liggen. Je vingers lopen inmiddels zowat paars aan, zo vast gestrengeld zit je met je handen in het haar. Wat moet je doen? Blijven ademen, er zijn écht manieren om élke baan leuker te maken. Ook als je je totaal niet in deze situatie herkent en jouw baan fantastisch vindt, kan het altijd fantastischer. Je zit er in de meeste gevallen toch het grootste deel van je leven.


1. Wees jezelf. Als dingen niet helemaal zo gaan zoals jij voor ogen had, wordt de kans vergroot dat je je hakken in het zand zet óf juist over je heen laat lopen. Don’t do that! Blijf altijd jezelf. Want zodra jij je anders gaat gedragen, ga je je (nog) minder thuis voelen op je werkplek.

2. Plan op maandag leuke dingen. Nooit vervelende dingen waar je het hele weekend tegenop kunt zien. Zorg dat je op maandag begint met een klusje waar je je tanden in kunt zetten en waar je jezelf op kunt verheugen. Een klusje waar je helemaal zin in hebt als je de week op maandag begint.

3. Begin met de leukste taken, dan werk je sneller. Je kunt wel met de stomste taken beginnen onder het mom dat je die dan gehad hebt, maar dan begin je al sloom. Je gaat toch een beetje uitstelgedrag en werkontwijkend gedrag vertonen. Je kunt beter met de leukste taken beginnen, dan heb je de vaart er meteen lekker in zitten.

4. Wijk af en toe af van je basistaken. Initiatief tonen werkt sowieso vaak positief. Pak eens andere dingen aan die niet standaard bij jouw takenpakket horen, maar waardoor je jezelf wel kunt ontwikkelen. Blijf wel je grenzen aangeven, voordat iedereen al hun werkzaamheden in jouw armen opstapelt. Maar verbreed jouw persoonlijke horizon en krijg je ambitie weer terug.


5. Denk aan hoeveel geld je verdient en welke leuke dingen je daarvan kunt doen. Werken doe je namelijk niet voor niks. Voor niks gaat de zon op ja, en daar blijft het wel bij. Dus wat staat er aan het einde van de maand op je rekening? En wat kun je daar allemaal voor kopen?

6. Beloon jezelf voor het zware werk dat je verricht. Houd jezelf jouw loon als Pijnenburgkoek voor ogen, om de moed op te kunnen blijven brengen om harder te kunnen blijven lopen.

7. Ga borrelen. Zijn de verhoudingen binnen de groep niet helemaal lekker? Neem op vrijdag een flesje wijn en wat chippies mee. Daar kan toch niemand ‘nee’ tegen zeggen? Ga borrelen en je spreekt mensen op een hele andere manier. Het is vreselijk goed voor de teambuilding. Ben je niet zo van het borrelen? Dan kun je natuurlijk ook eens met je collega’s lunchen of iets kleins als een pak koekjes meenemen (en uitdelen!). Daar hoeft niet eens een aanleiding voor te zijn. Wees degene die het initatief neemt. Je kunt echt niet meer stuk hoor!

Hoe haal jij het beste uit je werk?