Aha! Dit is waarom sommige nummers niet uit je kop willen

Media door Anniek

Sommige nummers willen gewoon níet uit je hoofd. Je staat ermee op, neuriet ze de hele dag lang en als je dan eindelijk van ze af bent, hoor je iemand anders ze weer zingen. Argh! Dit is waarom je er maar niet vanaf komt!
 
Muziek is heerlijk, we luisteren er hier op de redactie non-stop naar. Maar soms komt er een nummer langs dat de hele dag, nacht en week in je hoofd blijft zitten. Je zingt, neuriet en fluistert de tekst mee, net zolang totdat je er echt niet meer tegen kunt. En hoeveel andere liedjes je ook luistert, dat ene nummer krijg je maar niet uit je koppie. Waarom is dat toch in hemelsnaam zo?

Oorwurm
Volgens de makers van YouTube-kanaal Mental Floss heeft 92 procent van de mensen tenminste eenmaal per week een liedje in het hoofd zitten. Pfieuw, we zijn dus niet de enigen die knettergek worden van deuntjes in ons hoofd. Er is trouwens ook een naam voor: oorwurmen. De meeste nummers die je niet uit je hoofd krijgt, zijn liedjes met lange noten en weinig pauzes. Meestal blijven er maar acht seconden van het hele liedje door je hoofd spoken. Deze seconden komen vaak uit het refrein, aangezien dit gedeelte het meest wordt herhaald in het nummer.
 
De oorwurmen die het meest in je hersenpan blijven plakken, zijn de nummers die je heel vaak hebt gehoord. Denk aan nummers uit de Top 40 die zesduizend keer per dag voorbij komen op de radio. Het is geen wonder dat je sommigen daarvan niet meer uit je bovenkamer kunt krijgen. Je bent ook gevoeliger voor oorwurmen als je snel gestrest raakt. En met de feestdagen hebben er meer mensen last van bijvoorbeeld kerstliedjes in hun hoofd, omdat het natuurlijk die tijd van het jaar is.
 
Bron
 
Oplossing
Oké, allemaal leuk en aardig, maar hoe kom je er vanaf?! Dat is de grote vraag natuurlijk. Een aantal tips van de mannen van Mental Floss zijn om het desbetreffende nummer een aantal keer achter elkaar te luisteren, iets heel anders te doen zoals een boek lezen of om een ingewikkelde puzzel te maken. En als dat niet helpt, zit er niets anders op dan te wachten tot je een nieuwe oorwurm hebt. *Diepe zucht*
 
Welk nummer danst er rondjes in jouw hersenpan?