Zo herken jij wanneer jouw vriendin een eetstoornis heeft

Lifestyle door Chiara

Het komt zelden voor dat een vrouw tevreden is over haar lichaam, daarom zijn veel vrouwen ook op dieet. Hier is niets mis mee, tenzij niet eten iemands leven bepaald. Denk jij iemand te kennen met een eetstoornis? Lees dan verder! 
 
Natuurlijk willen wij vrouwen er aantrekkelijk uitzien en doen daarom alles voor een strak figuurtje. Vooral in een maatschappij waarin fysieke expositie erg belangrijk is, willen wij onszelf niet tekort doen. Zoete versnaperingen, vette tussendoortjes en koolhydraatrijke maaltijden laten we het liefst staan. En als we dan al een keer zondigen, compenseren we de volgende dag met maaltijdsalades, yoghurtjes en havermout. Maar het moet natuurlijk wel gezond blijven; een maaltijd overslaan?! Dacht het niet! We gaan onszelf toch niet lopen uithongeren? Toch zijn er vrouwen die een tikkeltje te ver gaan om hun ideaalbeeld te kunnen nastreven. Zij brengen hun gezondheid in gevaar, om (in hun ogen) het perfecte lichaam te kunnen bereiken. Heb jij het idee dat een vriendin, familielid, collega of kennis hiermee dealt? Je moet je zorgen maken wanneer je deze signalen herkent; 
 
 
… De persoon in kwestie is constant bezig met haar lichaam en gewicht, bij wijze van spreke staat zij elke dag op de weegschaal om te zien hoeveel ze is afgevallen. 
 
… Diegene heeft een obsessie voor het tellen van calorieën en voedsel. “Croutons en dressing in je salade?! Ben je gek ofzo, daar zitten wel *tikt iets in op haar telefoon* 500 calorieën in!”
 
… Zelfs wanneer er sprake is van ondergewicht is ze nog steeds aan het diëten. Ze heeft inmiddels maatje zero, maar is nog steeds niet tevreden. “Er mag nog wel een kilootje of drie vanaf.” 
 
… Laxeermiddelen en afslankpillen zijn dagelijkse kost voor haar. Poepthee, laxeerzakjes, heel veel potjes met pilletjes. Ze is soms net een wandelende apotheker. 
 
… Zij vermijdt etentjes, ze heeft het altijd ‘te druk’ of gaat liever iets anders doen dan uit eten gaan. En als ze dan al meegaat naar een restaurant, bestelt ze een salade en neemt ze absoluut geen toetje. 

.. Of ze heeft juist enorme vreetbuien, slokt alles naar binnen en eet meer dan dat jij op een dag eet. 
 
 
… Maar na al dat eten, de lunch of een tussendoortje verdwijnt ze wel heel snel naar het toilet. En hier zit ze niet lang op vanwege een grote boodschap. 

.... De sportschool is haar tweede huis. Elke calorie die eraan komt, moet er natuurlijk weer zo snel mogelijk af worden gesport. 
 
… Ze valt heel veel af, in een korte tijd. Het is gewoon onverklaarbaar hoe snel ze is afgevallen, in zo’n kort tijdsbestek. Zelfs een magisch dieet kan hier niet aan tippen. 
 
… Ze is nooit tevreden over haar lichaam en heeft hierdoor zelfs een negatief zelfbeeld. Ze is altijd ‘te dik’, kan geen jurkjes aan omdat ze een varken is en is erg ontevreden over haar looks. 
 
... Als je ernaar vraagt, ontkent ze het. Zij een eetstoornis?! Hoe kom je erbij! Nee, ze probeert slecht een paar kilootjes te verliezen, niets meer niets minder. Niks mis mee toch? 
 
Ben of ken jij iemand met een eetstoornis?