Kijkers reageren emotioneel op zusjes met Usher Syndroom in DWDD

Media door Ze.nl

Weten dat je binnen nu en een aantal jaar langzaam doof en blind wordt. Het klinkt als een helscenario, maar het bestaat. De zusjes Lotte (20) en Roos (18) Klaver hebben beiden het Syndroom van Usher. Zij werden een tijd lang gevolgd voor een documentaire, en besloten daarom gisteren aan te schuiven aan tafel bij De Wereld Draait Door om hierover te vertellen. Kijkers reageren op Twitter emotioneel en vol bewondering.

Langzaam doof en blind

De diagnose van het Usher Syndroom is dat de meiden allebei rond hun dertigste volledig blind en doof zullen zijn. Dat de meisjes allebei op hun eigen manier met de ziekte omgaan, blijkt wel uit de fragmenten die we te zien krijgen. Zo laat Roos weten dat ze een kinderwens heeft, maar als haar moeder hier over doorvraagt, wil ze het er liever niet over hebben. Lotte zegt ook haar besluit genomen te hebben als ze eenmaal volledig blind en doof is, maar als Matthijs van Nieuwkerk doorvraagt over dit besluit, wil ze niet op tv zeggen wat dit besluit is. "Daar moet je maar de documentaire voor kijken, ik vind het te moeilijk dit nu te zeggen." 

Twitter

Kijkers reageren vol lof op Twitter. Het verhaal van Lotte en Roos wordt 'hartverscheurend' genoemd en de meiden krijgen veel respect.

De documentaire Voor Het Donker Wordt is vanavond te zien op NPO3.

Lees ook: Arlet is doof en wordt langzaam blind: ‘Wat ik het ergst vind, is dat ik mijn kinderen niet zie opgroeien’