Wait, what? Grote kans dat Mufasa en Scar uit de Lion King geen broers waren

Media door Michelle Bakker

We kunnen ons het verhaal nog allemaal herinneren: de Lion King. Scar die zijn eigen broer van de clif afgooit om zelf aan de macht te komen. En dat alles waar Simba, Mufasa's jonge zoon bij was. Hart-ver-scheu-rend. Want hoe kon zijn eigen broer hem dit aan doen? Wat blijkt? Scar en Mufasa waren waarschijnlijk helemaal geen broers. Yup. 

Eén mannetjesleeuw

Website HelloGiggles sprak met regisseur Rob Minkoff en producer Don Hahn en zij legden uit dat het heel goed mogelijk zou zijn dat Mufasa en Scars geen broers waren. "Tijdens het maken van de film hebben we gepraat over het feit dat heel aannemelijk zou zijn dat Scar en Mufasa niet dezelfde ouders hadden," zo legde Don uit. "Het zou simpelweg niet kloppen met de leefwijze van leeuwen in het wild. Wanneer de mannetjesleeuw oud wordt, komt er een andere, jongere leeuw bij de groep die hem zal vermoorden en daarmee zijn plek zal overnemen. Vervolgens worden de leeuwinnen krols waarna de jonge nieuwe leeuw ook de jonge leeuwtjes doodt. Daarna is hij het nieuwe hoofd van de groep."

Andere genen

Hij legt verder uit: "Daarna zaten we met de vraag: hoe krijgen we dan twee mannetjesleeuwen in een groep? Hoe gaan we dat vertellen? Er zijn dus ook groepen waar wel twee mannetjesleeuwen in leven, maar dat kan alleen als ze geen broers zijn. Eén leeuw zal dan altijd een beetje op de achtergrond leven. Deze situatie hebben we ook gebruikt voor Mufasa en Scar, dus in dat geval is het onmogelijk dat ze van dezelfde ouders zijn geweest. Sterker nog, Scar zegt het zelfs: "I’m from the shallow end of the gene pool", op het moment dat hij niet bij de eerste vertoning van Simba op de berg was en Mufasa boos op hem werd. 

Maar waarom smeekt Mufasa dan 'zijn broer' om hem te helpen als hij aan de clif hangt? En waarom noemt Simba hem dan wel 'uncle'? Zoveel vragen. Zoveel vragen. Ach nou ja, hakuna matata dan maar.