Seks & relaties
Seks & relaties

Tessa: ‘Mijn moeder had een verhouding met een 17-jarig meisje’

Reageer 0

Hoe oud je ook bent: het blijft altijd moeilijk wanneer je ouders een punt achter hun relatie zetten. Ook Tessa’s ouders vroegen een scheiding aan, maar de reden was voor haar totaal onverwacht. “Mijn moeder bleek vreemd te gaan met een meisje van 17 jaar.”   

Tessa (20): “Ik was 13 toen mijn ouders vertelden dat ze uit elkaar gingen. Mijn moeder was toen 46. Ik had het niet echt zien aankomen; ze liepen de laatste tijd alleen wat meer te mopperen op elkaar. Maar in welke relatie gebeurt dit nu niet? Wel was het zo dat we bevriend waren met een gezin dat een dochter had van 17, Ilse. Ze had problemen thuis, dus Ilse had het erover bij ons te komen wonen. Achteraf was dat misschien wel een teken dat we op moesten passen. Haar vader waarschuwde mijn vader nog voor zijn dochter. Maar ja, dat vonden we belachelijk natuurlijk!”

Oudere zus
“Ilse hadden wij als gezin leren kennen in een café waar we altijd kwamen. Ze was regelmatig bij ons thuis te vinden. Ze was ouder, dus ik kon goed bij haar terecht voor advies. Het was eigenlijk een goede vriendin van me, een soort zus. Omdat de relatie met haar eigen moeder zo slecht was, wilde Ilse uit huis, maar omdat ze minderjarig was, kon ze niks kopen of huren. Daarom hebben we het er thuis nog over gehad haar in huis in te nemen en haar te helpen.”

Betrapt
Achter de bezoeken van Ilse blijkt meer te zitten dan alleen een slechte relatie met haar moeder. “Mijn vader heeft mijn moeder en Ilse thuis betrapt op de bank. Mijn moeder hoefde niets meer te zeggen. Een paar dagen na zijn ontdekking is mijn vader bij zijn moeder gaan wonen. Ik wist toen van niks en bleef bij mijn moeder. Vanaf het moment dat mijn vader weg was, kwam Ilse vaker over de vloer. Toen kreeg ik het door; begon ik te voelen dat er meer aan de hand was dan alleen een vriendschap tussen mijn moeder en Ilse. Er gebeurden gewoon dingen die niet klopten. Omdat ik mijn moeder er niet mee wilde confronteren, ben ik ermee naar mijn vader gegaan. Hij heeft mij heel goed opgevangen en daarna heeft hij mijn moeder gebeld. Hij was ontzettend boos op haar omdat ze niets verteld had."

“Na mijn vader ben ik naar mijn moeder gegaan om te praten en heb ik alle vragen die ik had, gesteld. Ik heb alleen nooit het idee gehad dat ze naar mij luisterde. Ik was het ook niet eens met de relatie; Ilse was slechts vier jaar ouder dan ik! Maar ik geloof dat mijn moeder dat niks kon schelen.”

Outstander
Tessa’s moeder had gevoelens voor iemand van hetzelfde geslacht. Maar betekende dit automatisch dat ze lesbisch was? Tessa: “Mijn moeder heeft eigenlijk nooit in mijn gezicht gezegd dat ze lesbisch was. Het is altijd via via gegaan. Mijn vader was enorm kwaad, omdat later bleek dat ze waarschijnlijk al wist dat ze lesbisch was. Vanwege de familie, die naar de kerk ging, durfde ze niks te zeggen en is ze een leuk gezinnetje gestart. Eigenlijk is ze altijd een outstander geweest binnen de familie. Zo ging ze ook niet naar de kerk, wat heel wat was. Ik denk dat het haar te veel zou zijn geworden als ze verteld had ook nog lesbisch te zijn.”

Veel last
Je ouders gaan scheiden en je moeder blijkt lesbisch: wat doet dat met je? “Achteraf gezien heb ik er ontzettend veel moeite mee gehad. Dat mijn moeder lesbisch is, vind ik niet erg. Maar dat je erover moet liegen, en ook nog eens iets hebt met een minderjarige, iemand die je dochter had kunnen zijn… Nee, ik heb geen hulp gezocht om het te verwerken, al had ik het wel moeten doen. Ik voelde me alleen gelaten, dus vond ik dat ik het ook alleen aan moest kunnen. Mijn vader heeft me er natuurlijk wel een beetje bij geholpen.”

Hertrouwen
Op de vraag hoe het nu is, kan Tessa zeggen dat het vrij goed gaat: “Mijn vader heeft snel weer een andere vrouw ontmoet en is zelfs met haar getrouwd. Hij was best even zenuwachtig het mij te vertellen! Ikzelf probeer het hele gebeuren achter me te laten. Vroeger schreeuwde ik het van de daken; ik denk dat dat mijn manier van verwerken was. Nu hou ik het wat meer voor mezelf en vertel ik het als het nodig is, of als het ter sprake komt. En dan alleen als ik diegene vertrouw. Met mijn vader heb ik nog altijd goed contact; ik zie hem en zijn vrouw regelmatig en ik kan het goed vinden met mijn stiefzus. Afgelopen jaar ben ik zelfs stieftante geworden!”

Bij de vrouwen blijven
Tessa’s vader heeft het liefdesgeluk dus opnieuw gevonden, maar is er ook nog wat over van de band met zijn ex? “Mijn ouders hebben slaande ruzie. Toen ik nog jonger was, praatten ze alleen met mij erbij. Nu praten ze helemaal niet meer. En wat betreft mijn moeder en mij: ik woon bij haar, want we hebben het toch ook gezellig, maar echt vertrouwen kan ik haar niet meer.” En Ilse? “Ilse is uiteindelijk vreemdgegaan met een man, en die relatie is volgens mij ondertussen ook weer over. Mijn moeder heeft ook geen andere relatie meer gehad naar mijn weten. Wel heeft ze gezegd dat ze bij de vrouwen blijft nu.”

Lees ook: Manon (45) is pedofiel: 'Soms kom ik een mooi meisje tegen waar ik helemaal warm van word'

Reageer 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Schrijf als eerste een reactie:

Om te kunnen reageren moet je eerst

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen