Interview: Selah Sue

Media door Anneke

Sanne, eigenlijk is jouw carrière heel grappig begonnen, want je wilde nooit echt muzikant worden, of wel?
?Nee, dat klopt! Ik zat tot mijn achttiende nog midden in een studie Psychologie, maar daar kwam niets van terecht, omdat ik in die tijd bijna iedere dag tot drie uur in bed lag. Ik was een echte student en miste daardoor bijna alle lessen. Ondertussen was ik al wel met muziek bezig, ik speelde gitaar en zong, en dat vond ik toen wel erg leuk om te doen. Later ben ik ook zelf liedjes gaan schrijven, maar ik ben nooit van plan geweest om er mijn beroep van te maken.?

Hoe ben je er dan toch ingerold?
?Op mijn zeventiende deed ik mee aan een soort open mic night in Leuven, waar ik als enige vrouw twee liedjes deed. Toevallig was de Belgische singer-songwriter Milow ook aanwezig, en hij was zo onder de indruk van mijn muziek, dat hij me meevroeg op tournee! Daar zei ik natuurlijk geen nee tegen... Toen is het heel snel gegaan.?

In de liedjes op je album komt het thema zelfacceptatie erg veel voor. Komt dit uit je eigen ervaringen?
?Ja, ik heb een heel moeilijke pubertijd gehad. Ik had last van depressies en zag het soms niet meer zitten. Ik was toen heel erg bezig met hoe ik op anderen overkwam. Inmiddels kan ik zeggen dat muziek mij heeft geholpen om mezelf te vinden, daarom heb ik veel liedjes geschreven met dat thema.?Ben je, nu je steeds meer media-aandacht krijgt, bang voor felle kritiek?
?Nee, tegenwoordig niet meer. Ik weet wat ik kan en ik weet dat ik daar goed in ben. Als iemand iets negatiefs over me schrijft, neem ik dat niet persoonlijk. Ik heb nu een vrij probleemloos leven: optreden doe ik alleen als ik daar zin in heb en ik bouw genoeg tijd in om te genieten van alles. Ik streef niet naar wereldwijd succes en denk ook niet te veel aan morgen. Ik leef van dag tot dag.?

Je muziek heeft een reggaetintje. Hoe ben je in contact gekomen met die muziek?
?Mijn broer luisterde altijd naar die muziek en zo sprong de vonk ook bij mij over. Ik beweeg me graag tussen soul en reggae, ik hou van beide evenveel. Mijn nummer Raggamuffin vind ik zelf één van de mooiste tracks op mijn album.?
Het nummer Mommy gaat over je moeder. Hoe belangrijk is zij voor je?
?Ongelooflijk belangrijk! Nu ik zelfstandig woon, mis ik mijn familie heel erg. Ik kom uit een erg hecht gezin, ik ontving thuis altijd erg veel liefde. Mijn moeder heeft ook veel voor me gedaan tijdens mijn depressieve periode. Ik ben haar daar nog steeds dankbaar voor.?

Wat wil je met je muziek bereiken?
?Ik heb eigenlijk helemaal geen ambities, behalve dat ik mensen blij wil maken met mijn muziek. Nu al weet ik dat veel mensen mijn muziek kennen en daar steun aan hebben. Dat is voor mij het allergrootste compliment! Verder weet ik nog niet wat mijn carrière voor me in het verschiet heeft, ik zie het wel...?

Selah Sue is doorgebroken met haar album Selah Sue. Ze staat op zaterdag 9 juli van 22:45 tot 0:00 op het North Sea Jazz Festival aan de Maas.Fotocredit: Cedric Viollet