Review: Harry Potter 6

Media door Marieke_B

In deel 5, Harry Potter and the Order of the Phoenix, zagen we dat het Ministerie van Toverkunst door Harry's toedoen eindelijk inzag dat Voldemort wel degelijk is herrezen tijdens het Toverschool Toernooi van deel 4, Harry Potter and the Goblet of Fire. Maar nu gaat het verder en moet men om zien te gaan met de gevolgen. Is Voldemort te stoppen?

Op die vraag hebben de echte fans natuurlijk allang een antwoord. Alle zeven Harry Potter-delen staan bij diegenen waarschijnlijk, heel vaak herlezen, te verstoffen in de kast. Het was wachten op de verfilming van het meest spannende Potter-boek tot nu toe: Harry Potter and the Half-Blood Prince. Werd dat wachten beloond?

Het verhaal
Inmiddels heeft niet alleen de tovenaarswereld last van Voldemort, ook de Dreuzels moeten eraan geloven. Zweinstein is niet meer veilig. Wie is goed en wie is kwaad? Duistere krachten proberen het kasteel binnen te dringen...

Perkamentus betrekt Harry (Daniel Radcliffe) in zijn zoektocht naar een manier om Voldemort te stoppen en zijn verdediging te doorbreken. Hij heeft hiervoor de hulp nodig van een oude docent van Zweinstein, Hildebrand Slakhoorn. Die staat niet te springen om terug te keren naar de school, maar overtuigd door Harry neemt hij de baan toch aan. Uiteindelijk blijkt dat Perkamentus iets heel belangrijks van Slakhoorn nodig heeft, waar alleen Harry aan zou kunnen komen. Wederom een enorme druk op de schouders van onze vriend!

Draco Malfidus (Tom Felton) worstelt ondertussen met de belangrijke opdracht die hij direct van Voldemort heeft gekregen. Zonder zijn vader in de buurt staat hij er helemaal alleen voor, of krijgt hij hulp van professor Sneep? De bedoelingen van die laatstgenoemde zijn nog altijd niet duidelijk... aan wiens kant staat hij nou eigenlijk?

Niet alleen duistere krachten houden de leerlingen bezig, ook opspelende hormonen tasten het denkvermogen aan. Harry heeft stiekem gevoelens voor Ginny, het zusje van zijn goede vriend Ron (Rupert Grint), maar hij moet in Daan Tomas zijn meerdere erkennen. Bij Hermelien (Emma Watson) kan hij zijn verhaal kwijt; zij ervaart namelijk hetzelfde als zij haar gevoelens voor Ron niet langer kan ontkennen, maar hij er helaas vandoor gaat met Belinda Broom. Weten ze allemaal het hoofd koel te houden nu er donkere tijden aankomen?

En?
Om terug te komen op de vraag aan het begin: dat wachten werd zeker beloond! Een volmondig 'JA' is het enige juiste antwoord. Vanaf de zo herkenbare begintune van de Harry Potter-films word je weer meegezogen in het verhaal door een prachtig gefilmde aanval op de Londense Millennium Bridge en kun je vervolgens voor zo'n 2,5 uur (!) ontsnappen aan de realiteit. Tovenaars, heksen, magie... je zou willen dat je er deel van uit mocht maken.

De films worden steeds mooier gemaakt, dus Harry Potter and the Half-Blood Prince heeft de beste special effects tot nu toe. De Tovertweelings Topfopshop is bijvoorbeeld heel leuk in elkaar gezet, het 'verdrinken' in de Hersenpan om de herinneringen rondom Voldemort te herbeleven ziet er prachtig uit en de Necroten in het meer waar Harry met Perkamentus aan moet ontsnappen, zijn erg creepy.

Wat verder opvalt, is dat deze film ontzettend veel humor bevat. Subtiele grapjes, leuke snelle dialogen en ongemakkelijke situaties zorgen ervoor dat er regelmatig hardop gelachen wordt. Het voegt iets luchtigs toe aan deze over het algemeen zeer duistere film, wat erg welkom is. Onvermijdelijk was wel dat er, zoals in vorige delen ook gebeurde, flink geknipt moest worden bij het omzetten van het boek naar filmscript. Fans zullen deze scènes ook echt wel missen, maar gelukkig doet dit geen afbreuk aan het verhaal. De film duurt zoals gezegd al 2,5 uur en hij is goed te volgen, ondanks de gemiste stukken.

Harry en kornuiten zijn ondertussen flink wat ouder en ook wijzer geworden. Zet deze film naast het allereerste deel van de reeks, Harry Potter and the Philosopher's Stone, en je weet niet wat je ziet. Daarnaast hebben alle personages qua karakter een positieve ontwikkeling doorgemaakt, die duidelijk aan bod komt in dit zesde deel.

Aan Harry Potter and the Half-Blood Prince ontbreekt een spetterende afsluitende scène vol actie en geweld, zoals we die van de vorige delen wel gewend zijn. Wat daarvoor in de plaats natuurlijk wel gebeurt, iets wat onvermijdelijk is: de meest zielige Harry Potter-scène tot nu toe... Houd die zakdoekjes maar gereed.

Harry Potter and the Half-Blood Prince is vanaf 15 juli te zien in de Nederlandse bioscopen.